εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέα Κρούσματα Γρίπης των Πτηνών σε όλο την Κόσμο

0 comments
Νέα Κρούσματα Γρίπης των Πτηνών σε όλο την Κόσμο

 

Από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και την Αφρική διαπιστώνονται όλο και νέες εστίες γρίπης των πτηνών και μάλιστα σε διάφορα είδη πτηνών, ενώ διαπιστώθηκαν και κάποια κρούσματα σε ανθρώπους, κρίνοντας την κατάσταση άκρως επικίνδυνη.

 

 

Σε μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση, έξη ευρωπαϊκές χώρες – η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, καθώς και η Μ. Βρετανία – έχουν καταγράψει επίσημα τα πρώτα κρούσματα της Γρίπης των Πτηνών Υψηλής Παθογονικότητας (HPAI) της σεζόν.

Η ασθένεια επέστρεψε στο Λάος, όπου έχει επίσης καταγραφεί μια λοίμωξη από τον άνθρωπο. Πρόσθετα κρούσματα σημειώθηκαν μεταξύ των ευρωπαϊκών κοπαδιών πουλερικών, καθώς και εκείνων της Ιαπωνίας, του Καζακστάν και της Ρωσίας. Ο ιός HPAI έχει επίσης εντοπιστεί σε άγρια ​​πτηνά στη Νότια Κορέα.

Τα κρούσματα δεν περιορίζονται σε πουλερικά και γαλοπούλες, αλλά αναφέρθηκαν και σε στρουθοκαμήλους, κύκνους, γεράκια και διάφορα άγρια πουλιά, κυρίως στις βόρειες χώρες της Ευρώπης.

Νέα κρούσματα στην Ευρώπη

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία κατέγραψε επίσημα τα πρώτα της κρούσματα HPAI στα πουλερικά. Όλα βρίσκονταν στη βόρεια πολιτεία του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, όπου πρόσφατα εντοπίστηκαν ιοί HPAI σε άγρια ​​πτηνά, σύμφωνα με τις αναφορές στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ).

Σε τέσσερα από τα τελευταία κρούσματα, εντοπίστηκε ο ιός H5N8. Οι πρώτες περιπτώσεις ήταν σε ένα μικτό κοπάδι πουλερικών περίπου 250 πουλιών. Μέσα σε λίγες μέρες, η ασθένεια επιβεβαιώθηκε επίσης σε δύο εμπορικά κοπάδια ωοτόκων ορνίθων και σε μία γαλοπούλα.

Τα πρώτα κρούσματα HPAI έχουν καταγραφεί στη Γαλλία. Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο ιός H5N8 εντοπίστηκε στα πουλερικά σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων στην περιοχή Haute Corse του νησιού της Κορσικής της Μεσογείου. Η ανίχνευση ακολούθησε συμπτώματα στα πουλερικά στο κατάστημα. Περισσότερα από 100 από τα πουλιά πέθαναν και τα υπόλοιπα 464 έχουν καταστραφεί. Η HPAI απουσιάζει από τη Γαλλία τα τελευταία τρία χρόνια.

Στη Δανία, μετά την ανίχνευση του ιού HPAI του H5N8 νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, περίπου 25.000 όρνιθες θανατώθηκαν σε ένα αγρόκτημα στο Randers, σύμφωνα με τη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων.

Στη Σουηδία, το HPAI έχει εντοπιστεί σε ένα κοπάδι γαλοπούλας στο νότιο νομό Skåne, σύμφωνα με το Σουηδικό Συμβούλιο Γεωργίας. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι κτηνιατρικές αρχές δύο ευρωπαϊκών κρατών, της Ολλανδίας και της Μ. Βρετανίας επιβεβαίωσαν νέα κρούσματα HPAI στα πουλερικά στον ΟΙΕ.

Στην Ολλανδία, σύμφωνα με την ολλανδική κτηνιατρική αρχή, υπήρξαν δύο νέα κρούσματα που συνδέονται με τον ιό H5N8, αυξάνοντας το σύνολο της χώρας από τον Οκτώβριο σε τέσσερα. Τα κρούσματα διαπιστώθηκαν σε πουλερικά και πάπιες.

Το Βέλγιο και η Ιρλανδία προειδοποίησαν το OIE για τις πρώτες περιπτώσεις HPAI μεταξύ των αντίστοιχων πληθυσμών αγρίων πτηνών. Επιπρόσθετες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν από τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.

Σύμφωνα με την κτηνιατρική αρχή του Βελγίου, πέντε άγρια ​​πτηνά έχουν δοκιμαστεί θετικά για τον ιό H5N8 HPAI από τις αρχές Νοεμβρίου. Αυτά ανακαλύφθηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στη Δυτική Φλάνδρα. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει καταγραφεί ένα δεύτερο ξέσπασμα HPAI και H5N8

Την περασμένη εβδομάδα, μια ζώνη πρόληψης της γρίπης των πτηνών (AIPZ) δηλώθηκε σε ολόκληρη την Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας, Defra.

Από την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) έχει καταγράψει συνολικά 14 κρούσματα HPAI στα πουλερικά στην Ευρώπη. Στην τελευταία ενημέρωσή του (έως τις 15 Νοεμβρίου), το Σύστημα Κοινοποίησης Νόσων των Ζώων είχε καταγράψει οκτώ κρούσματα στη Γερμανία, τέσσερα στην Ολλανδία και δύο στο ΗΒ. Το σύνολο των εστιών για το 2020 έως την ίδια ημερομηνία ήταν 336. Αυτό φάνηκε ότι περιελάμβανε 273 στην Ουγγαρία, τα περισσότερα από τα οποία ήταν τον Ιούνιο.

Στη Ρωσία 

Στο Καζακστάν της Ρωσίας, ένα νέο ξέσπασμα του HPAI που συνδέεται με τον υποτύπο ιού H5N8 έχει καταχωριστεί στο OIE. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, ο ιός εντοπίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου σε ένα κοπάδι περίπου 603.000 πουλερικών στη νοτιοανατολική περιοχή του Αλμάτι. Περίπου 68.000 από τα πουλιά πέθαναν και το υπόλοιπο κοπάδι καταστράφηκε.

Υπήρξε επίσης ένα ξέσπασμα σε ένα αγρόκτημα με περίπου 175.000 γαλοπούλες στη Δημοκρατία του Ταταρστάν. Η παρουσία της παραλλαγής ιού H5N8 ανιχνεύθηκε σε κάθε θέση.

Με βάση τις αναφορές που κατατέθηκαν στο OIE, αυτές οι τελευταίες επιδημίες αυξάνουν το σύνολο της Ρωσίας από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους σε 67. Πάνω από τρία εκατομμύρια πουλερικά έχουν εμπλακεί άμεσα σε αυτές τις εστίες.

Το H5N1 HPAI επιστρέφει στο Λάος, ένα νέο ανθρώπινο κρούσμα

Μετά από απουσία σχεδόν δύο ετών, ο ιός H5N1 HPAI εντοπίστηκε στο Λάος (Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος). Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του OIE, η παρουσία του ιού επιβεβαιώθηκε σε δύο σμήνη χωριών στην επαρχία Saravane στα μέσα Αυγούστου και στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πάνω από 500 από τα 1.539 πουλερικά πέθαναν, ανέφερε η κτηνιατρική αρχή. Δεν έχει αναφερθεί η τύχη των υπόλοιπων πτηνών.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει καταγράψει ένα νέο ανθρώπινο κρούσμα μόλυνσης από ιό της γρίπης των πτηνών (H5N1). Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο ασθενής ήταν ένα κορίτσι ενός έτους. Τον Οκτώβριο, ανέπτυξε αναπνευστικά συμπτώματα και πυρετό. Απολύθηκε από το νοσοκομείο μετά από μερικές ημέρες. Ένα δείγμα ήταν θετικό για τον ιό H5N1. Τα κατοικίδια πουλερικά φυλάχτηκαν στο σπίτι του κοριτσιού και υπήρχαν υποψίες ως πηγή μόλυνσης του κοριτσιού, αν και δεν εντοπίστηκε ιός στις εγκαταστάσεις.

Αυτή ήταν η πρώτη ανθρώπινη περίπτωση ιού της γρίπης των πτηνών Α (H5N1) που αναφέρθηκε στον ΠΟΥ φέτος και η τρίτη περίπτωση στο Λάος από το 2004. Δύο προηγούμενες περιπτώσεις αναφέρθηκαν το 2007 και οι δύο ασθενείς πέθαναν.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας της Υγείας στο Χονγκ Κονγκ, ο ασθενής ζούσε στο Saravane.

Εστίες στα ιαπωνικά πουλερικά 

Ένα νομαρχιακό συγκρότημα Kagawa με 11.000 κτηνοτρόφους κοτόπουλου είναι η τελευταία εγκατάσταση πουλερικών στην Ιαπωνία που επιβεβαιώνεται με την HPAI. Η παρουσία της παραλλαγής του ιού H5N8 ανιχνεύθηκε αφού 16 από τα πουλιά πέθαναν ξαφνικά, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του OIE.

Από τις αρχές αυτού του μήνα, το υπουργείο Γεωργίας έχει καταγράψει τρία κρούσματα, όλα στον ίδιο νομό, που βρίσκεται στο νότιο νησί Shikoku.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι Japan Times ανέφεραν ότι ο ίδιος ιός είχε εντοπιστεί σε περιττώματα άγριων πτηνών στο βορειότερο νησί, το Χοκάιντο.

Ο ιός HPAI σε περισσότερα άγρια ​​πτηνά στη Νότια Κορέα 

Η επιτήρηση άγριων πτηνών αποκάλυψε ότι δύο πάπιες – η καθεμία στις επαρχίες South Chungcheong και Gyeonggi – έχουν δοκιμαστεί θετικά για τον ιό H5N8 HPAI.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ίδια παραλλαγή ιού εντοπίστηκε σε περιττώματα άγριων πτηνών στις ίδιες επαρχίες. Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε μια ακόμη παρόμοια ανίχνευση στην επαρχία Gyeonggi. Οι αρχές έχουν επεκτείνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να καλύψουν την περιοχή γύρω από αυτήν την τελευταία ανίχνευση. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα μεταξύ των κοπαδιών πουλερικών της Νότιας Κορέας. 

Η Νότια Αφρική αναφέρει για πρώτη φορά τον ιό της γρίπης στις στρουθοκαμήλους 

Μεταξύ 4 Αυγούστου και 7 Σεπτεμβρίου, ένα νέο στέλεχος ιού γρίπης των πτηνών χαμηλής παθογένειας (LPAI) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με την έκθεση στην επίσημη έκθεση του OIE, 214 στρουθοκάμηλοι από τα 9.180 πουλιά σε 11 εμπορικά κοπάδια ήταν θετικά για ιό H7 LPAI.