εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Πιέσεις ΕΕ στο Λονδίνο για την Εισαγωγή Χλωριωμένου Κοτόπουλου
Τα χλωριωμένα κοτόπουλα βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Guardian, λόγω της πίεσης που ασκείται από την ΕΕ στο ΗΒ να μη δεχθεί χλωριωμένα κοτόπουλα.
Η πλύση χλωρίου στο κοτόπουλο είναι τελικά επικίνδυνη Το κοτόπουλο που έχει πλυθεί με χλώριο δίνει την εντύπωση ότι είναι ασφαλές, αλλά μπορεί στη συνέχεια να μολύνει την κουζίνα, σημειώνουν οι επιστήμονες. Η πλύση με χλωριωμένο νερό σε τρόφιμα, η αμφιλεγόμενη τεχνική καθαρισμού που χρησιμοποιείται από πολλούς παραγωγούς πουλερικών των ΗΠΑ που επιθυμούν πρόσβαση στην βρετανική αγορά μετά το Brexit, δεν αφαιρεί μολυσματικούς παράγοντες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Εκτός από λίγους προαιρετικούς κώδικες, η αμερικανική βιομηχανία πουλερικών δεν έχει ρυθμιστεί σε σύγκριση με εκείνη στην ΕΕ, επιτρέποντας να διατηρούνται σε πολύ μεγαλύτερες πυκνότητες τα πουλερικά να οδηγούνται έτσι σε πολύ υψηλότερη συχνότητα μόλυνσης. Ενώ οι παραγωγοί με φάρμες πουλερικών στην ΕΕ διαχειρίζονται τις μολύνσεις μέσω υψηλότερων προδιαγραφών, το πλύσιμο με χλώριο χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ στο τέλος της διαδικασίας, μετά τη σφαγή, για τον καθαρισμό των σφαγίων. Αυτή η τελευταία μελέτη δείχνει ότι απλά δεν λειτουργεί. Επί του παρόντος, το κοτόπουλο που έχει πλυθεί με χλώριο απαγορεύεται να εισαχθεί στην ΕΕ για λόγους καλής διαβίωσης των ζώων και έχει εξελιχθεί σε αμφισβητούμενο ζήτημα ως προς τη σύναψη εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ μετά το Brexit.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει δώσει μια σειρά από μικτά μηνύματα σχετικά με την προθυμία της να δεχθεί κοτόπουλο που έχει πλυθεί με χλώριο στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, οι Βρυξέλλες θα πιέσουν το Λονδίνο να τηρήσει την απαγόρευση εισαγωγής χλωριωμένων πουλερικών σε μια προσπάθεια να προστατέψει τόσο τις ευρωπαϊκές εισαγωγές κρέατος όσο και τη δημόσια υγεία, καθώς – σύμφωνα με την ΕΕ – αυτός ο τρόπος επεξεργασίας κρέατος είναι επιβλαβής. Η απόφαση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει μεταξύ άλλων για εξαγωγές στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με επίσημο που επικαλείται ο Guardian, στο προσχέδιο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο περιλαμβάνεται όρος που αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν «την ποιότητα όσον αφορά την υγεία στον τομέα των τροφίμων και της αγροτικής παραγωγής». Στη συγκεκριμένη παράγραφο τονίζεται ότι πρέπει να διασφαλιστούν το περιβάλλον και η υγεία και για τον σκοπό αυτό ορισμένες μέθοδοι παραγωγής τροφίμων, με τη χρήση εντομοκτόνων, ουσιών που επηρεάζουν το ενδοκρινολογικό σύστημα ή ο καθαρισμός των πουλερικών με χλώριο, δεν θα χρησιμοποιούνται στη Βρετανία.
Το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζορτζ Γιούστες, αρνήθηκε να εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει την εισαγωγή χλωριωμένων κοτόπουλων ως μέρος της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Όπως σημειώνει ο Guardian οι ΗΠΑ επιτρέπουν να πλένουν τα πουλερικά με διαλύματα απολυμαντικών μετά τη σφαγή. Η Ευρώπη όμως ακολουθεί τελείως διαφορετικές μεθόδους απαγορεύοντας ουσίες και διεργασίες που είναι δυνητικά επιβλαβείς για τον άνθρωπο και τη φύση έως ότου αποδειχθούν ασφαλείς.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος πουλερικών στον κόσμο και σχεδόν το ένα πέμπτο της παραγωγής εξάγεται. Τα «χαλαρά» πρότυπα ασφαλείας επιτρέπουν να διατηρεί χαμηλό κόστος.
Μπαρνιέ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία «με κάθε τίμημα» με το Λονδίνο
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ένωση δεν θα καταλήξει «με κάθε τίμημα» σε μια συμφωνία με τη Βρετανία για τη μετά το Brexit εποχή, που προβλέπεται για το τέλος της χρονιάς. Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου θα είναι «δύσκολες και ίσως πολύ δύσκολες», προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, αφότου έλαβε το πράσινο φως των 27 της Ένωσης για τη διαπραγματευτική του εντολή.
Ο Μπαρνιέ υποσχέθηκε να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους Βρετανούς «με σεβασμό, χωρίς συμμετοχή σε καμιά αντιπαράθεση», υποδηλώνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις. Ο τελευταίος δήλωσε ότι μπορεί να μην υπάρχουν θαλάσσια σύνορα της Ιρλανδίας μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Βρετανίας. Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ ευτυχής να τον συναντήσει όταν αυτός το θελήσει (…). Πρέπει να διαβάσει τη συμφωνία αποχώρησης για να καταλάβει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».
Πηγή: www.lifo.gr, 25.02.2020