εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Αγελαδοτρόφοι VS Χαρακόπουλου
Με επίδικο την τιμή του αγελαδινού γάλακτος, οι αγελαδοτρόφοι θεωρούν, ότι η επαναφορά της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος στις πέντε ημέρες, που ζητά ο Κ. Χαρακόπουλος, δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, με ερώτησή του στη Βουλή, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά την επαναφορά της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος στις πέντε ημέρες.
Από την πλευρά τους οι αγελαδοτρόφοι υποστηρίζουν, ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα των τιμών και ζητάνε να αλλάξει η απόφαση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που υπέγραψε ο πρώην υπουργός κ. Αποστόλου, που είχε ως αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές φτηνού συμπυκνώματος γάλακτος, ως πρώτης ύλης για την παραγωγή γιαουρτιού.
Ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε, ότι η αλλαγή στον Κώδικα έγινε επειδή δεν έφτανε το γάλα της χώρας μας για την παραγωγή γιαουρτιού (απορίας άξιο είναι γιατί δεν έδωσε κίνητρα ώστε να αυξηθούν τα κοπάδια), φέρνοντας χαμόγελα στους μεταποιητές που βρήκαν φτηνή πρώτη ύλη.
Ο κ. Χαρακόπουλος επικαλείται δηλώσεις της πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπίας Τελιγιορίδου ότι το μέτρο απέτυχε να μειώσει την τιμή του γάλακτος. Συγκεκριμένα η κ. Τελιγιορίδου είχε επισημάνει ότι «η επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος με σκοπό τη μείωση της τιμής αγοράς από τον καταναλωτή απέδειξε στην πράξη πως δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αντιθέτως δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στην τιμή πώλησης από τους κτηνοτρόφους».
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει τα εξής:
«Έξι χρόνια μετά την επιβολή της αύξησης στη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ θα ανέμενε κανείς να δούμε νηφάλια αν το μέτρο αυτό πέτυχε τον στόχο του, που ήταν η μείωση της τιμής του γάλακτος στο ράφι. Στο όνομα αυτού του σκοπού είχαμε αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα και «πολεμικά» ρεπορτάζ όσο αντιδρούσα να συναινέσω ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις αθρόες εισαγωγές «φρέσκου γάλακτος», που θα επέφερε η απελευθέρωση στη διάρκεια ζωής του.
Δεν απαντώ σε όσους έχουν άμεσα ή έμμεσα υποχρέωση να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εταιριών – άλλωστε όπως μου έλεγε κτηνοτρόφος «οι γαλατάδες πληρώνουν ολοσέλιδες ρεκλάμες, όχι εμείς…». Απαντώ σε όσους καλοπροαίρετα τότε υποστήριζαν την απελευθέρωση στην αγορά γάλακτος, εντάσσοντάς την στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Ο χρόνος δείχνει τι είναι αληθές και τι όχι. Ό,τι δεν αντέχει στο καμίνι του χρόνου πρέπει να διορθώνεται.
Από τον Φεβρουάριο του 2019 επισήμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ομολογεί ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος όχι μόνο δεν επέφερε μείωση στην τιμή καταναλωτή αλλά δημιούργησε προβλήματα στους Έλληνες παραγωγούς. Τα είχαμε επισημάνει όλα αυτά όχι γιατί έχουμε… προφητικό χάρισμα, αλλά διότι, πολύ απλά, η τιμή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, του γάλακτος μακράς διαρκείας, που αντέχει 20 μέρες, άρα μπορούσε να έρθει από την Ευρώπη, ήταν ακριβότερο από το φρέσκο! Αλλού, λοιπόν, ας αναζητηθούν τα αίτια της ακριβής τιμής στο γάλα. Πρωτίστως στην αθέμιτη κερδοσκοπία των εμπλεκομένων, αλλά και στον ΦΠΑ που εδώ είναι στο 13%, όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι στο 4% ή 6%, στο υψηλό κόστος δανεισμού, το ενεργειακό κόστος κ.ά. Βεβαίως, υπάρχουν και ιδιαιτερότητες στον ευρωπαϊκό νότο που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής, και αυτό ισχύει και σε Κύπρο, Ιταλία, Μάλτα κ.α.
Το ερώτημα τότε ήταν αν θέλουμε να υπάρχει εγχώρια παραγωγή γάλακτος ή απλά να βρουν διέξοδο και στην ελληνική αγορά οι «λίμνες γάλακτος» της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης. Αλλά κι όσοι δεν ενστερνίζονται την άποψη αυτή, ότι, δηλαδή, πρέπει να υπάρξει πρωτογενής τομέας στη χώρα, οφείλουν να δουν κατάματα την αλήθεια: η αγορά δεν εναρμονίστηκε στις προσδοκίες τους και δεν υπήρξε μείωση της τιμής στο ράφι.
Όταν υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού είχα σημειώσει ότι επέλεξα στην πολιτική την «οδόν την στενή» χωρίς εξαρτήσεις και δουλείες σε σπόνσορες. Δυστυχώς, δεν ζoύμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο…».
Τι υποστηρίζουν οι αγελαδοτρόφοι
Οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι καταγγέλλουν ότι οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα παραμένουν καθηλωμένες στα 38 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο και καταγγέλλουν ότι ο υπουργός κ. Βορίδης δεν δέχεται να συναντηθεί μαζί τους. Υποστηρίζουν, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Αν οι επτά ημέρες γίνουν πέντε δεν λύνεται το πρόβλημα. Ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – τον οποίο άλλαξε με απόφασή του ο πρώην υπουργός κ. Αποστόλου – αναφέρει ότι το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να παράγεται από οποιαδήποτε μορφή γάλακτος και όχι μόνο από φρέσκο (π.χ. συμπύκνωμα γάλακτος, σκόνη γάλακτος κτλ). Έτσι κοροϊδεύουμε τον Έλληνα καταναλωτή που αγοράζει γιαούρτι από εισαγόμενη πρώτη ύλη».