εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Η Παραγωγή Αγελαδινού Γάλακτος στον Κόσμο
Είναι χαρακτηριστικό το πώς κινείται ο κλάδος της αγελαδοτροφίας, δηλαδή της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στον κόσμο ή τουλάχιστον σε κάποιες χώρες του κόσμου.
Ρωσία
Η Ρωσία σκοπεύει να γίνει η χώρα με την υψηλότερη παραγωγή αγελαδινού γάλακτος και κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση στηρίζοντας μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες γα γύνουν ακόμη μεγαλύτερες ή και να ιδρυθούν καινούργιες.
Και όταν λένε μεγάλες στη Ρωσία εννοούν 89.000 αγελάδες με στόχο να γίνουν 100.000 αγελάδες. Η συγκεκριμένη εταιρεία (EcoNiva) είναι η 5η μεγαλύτερη σε αριθμό αγελάδων μονάδα στον κόσμο με ημερήσια παραγωγή γάλακτος τους 3.200 τόνους. Η επέκτασή της στις 100.000 αγελάδες θα την κάνει να είναι η 1η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η εταιρεία είναι πλήρως καθετοποιημένη με μονάδες στη Μόσχα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ρωσία και στη Σιβηρία. Στη μεταποίηση κυριαρχεί η παρασκευή τυριών.
Επίσης, η κυβέρνηση της Ρωσίας σκοπεύει να βελτιώσει την ποιότητα του γάλακτος στην εγχώρια αγορά, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση ανά κάτοικο με δεδομένη την έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των καταναλωτών στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βραζιλία
Η Βραζιλία εστιάζει στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς η παραγωγή γάλακτος αυξάνεται.
Σύμφωνα με την Ένωση των Παραγωγών Αγελαδινού Γάλακτος, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος το 2019 αυξήθηκε κατά 4,3% και αναμένεται να αυξηθεί το 2020 κατά 3% επιπλέον. Το ποσοστό αυτό πιθανόν να είναι υψηλότερο, εάν συντρέξουν και κάποιοι παράγοντες, όπως οι κλιματικές συνθήκες και οι πολιτικές αποφάσεις.
Παρά την υψηλή παραγωγή γάλακτος, Η Βραζιλία εξάγει λιγότερο από το 1%, αλλά τώρα σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά γάλακτος. Ήδη η Κίνα άνοιξε την αγορά της στο βραζιλιάνικο αγελαδινό γάλα, επίσης και το Μεξικό. Η Βραζιλία προς το παρόν εξάγει τυριά, αλλά σκοπεύει να επεκταθεί και γάλα σκόνη, το οποίο ζητά η Κίνα.
Κίνα
Η ζήτηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα από την πλευρά των καταναλωτών αυξάνεται συνεχώς, ενώ η προσφορά δεν μπορεί προς το παρόν να καλύψει αυτή τη ζήτηση.
Από το 2008, που είχε βρεθεί μελαμίνη στο γάλα, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στον κλάδο στην Κίνα, όπως ίδρυση νέων μικρών οικογενειακών μονάδων αγελαδοτροφίας και εκσυγχρονισμός παλαιότερων.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων και η αύξηση των ποσοτήτων και σε γάλα και σε παράγωγα.
Προβλέπεται η αύξηση της παραγωγής γάλακτος κατά 2,3% για το 2020. Βέβαια, η αύξηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει την κατά 2,5% αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, ακόμη και με την προγραμματισμένη συνέχιση των επενδύσεων στην παραγωγή και τη μεταποίηση αγελαδινού γάλακτος.
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής αγελαδινού γάλακτος της Κίνας είναι η Νέα Ζηλανδία με κάλυψη του 52% της ζήτησης, ενώ η ΕΕ καλύπτει (κυρίως από τη Γερμανία) το 12% της ζήτησης γάλακτος.
Ινδία
Στην Ινδία παρατηρείται αύξηση της παραγωγής γάλακτος κατά 126%, λόγω της αύξησης της ζήτησης γάλακτος από τη χώρα αυτή.
Οι εξαγωγές γάλακτος σε σκόνη είχαν αύξηση κατά 292% τη διετία 2017-18 με σημαντικότερους προορισμούς την Τουρκία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και το Μπουτάν.
Αν και η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αγελαδινού γάλακτος χώρα στον κόσμο, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει μέχρι το 2022 τους 170 εκατομμύρια τόνους. Παρ’ όλ’ αυτά, το εξαγωγικό της μερίδιο δεν βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά και οπωσδήποτε απέχει από το μερίδιο της ΕΕ στο σύνολό της.