εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Χρήση Γαλακτικού Οξέος στο Κρέας

0 comments

 Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.)εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε χρήση χημικής ουσίας και συγκεκριμένα του γαλακτικού οξέος για την απολύμανση στο κρέας.

 

Αφορμή για αυτή του την ανακοίνωση αποτελεί το ψήφισμα στις 30 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα επιτρέπει τη χρήση γαλακτικού οξέος, για την απολύμανση των κρεάτων. Το γαλακτικό οξύ είναι μια ουσία, που χρησιμοποιείται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ).

Εκτός από το ΚΕ.Π.ΚΑ και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) δηλώνει αντίθετη στη χρήση οποιασδήποτε χημικής ουσίας, και ζητούν από το Ευρωκοινοβούλιο, να αντιταχθεί, στη χρήση γαλακτικού οξέος, στα κρέατα.

Η βιομηχανία πιέζει να επιτραπεί η χρήση του γαλακτικού οξέος. Υπάρχει , όμως, ο φόβος τα σφαγεία να το χρησιμοποιούν, για να καλύψουν κακές συνθήκες υγιεινής και για να καθαρίσουν τα κρέατα, πριν την εξέτασή τους, από τον αρμόδιο κτηνίατρο. Εάν τυχόν επιτραπεί η χρήση του γαλακτικού οξέος, πρέπει να επιτραπεί, μόνον μετά την τελική εξέταση των σφαγίων, από τον αρμόδιο κτηνίατρο, που θα εγγυάται ότι το κρέας είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Επίσης, αν επιτραπεί η χρήση αυτή, μετά τον έλεγχο, από τον κτηνίατρο, πρέπει να προσδιοριστεί ποιος θα επιβλέπει και θα φέρει την ευθύνη, για τη διαδικασία εφαρμογής του γαλακτικού οξέος. Είναι επιστημονικά γνωστό, ότι το γαλακτικό οξύ μπορεί να εξοντώσει και τα λεγόμενα ‘ωφέλιμα’ βακτήρια και να καταστήσει το κρέας, πιο ευάλωτο, σε επιμολύνσεις, με επικίνδυνα βακτήρια, μετά την εφαρμογή του γαλακτικού οξέος. Με δεδομένη την αντίθεση των καταναλωτών, σε μεθόδους διαχείρισης των κρεάτων, με χημικές ουσίες, πρέπει να νομοθετηθεί ανάλογη σήμανση, που θα προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι το κρέας έχει υποστεί χημική επεξεργασία.

Οι καταναλωτές απαιτούμε το κρέας, που καταναλώνουμε, να είναι ασφαλές. Όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να θέσουν τα αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, πάνω από τις εμπορικές πιέσεις,  καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕ.Π.ΚΑ.