εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Κατάσταση του Κλάδου της Αγελαδοτροφίας
Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Eλλάδας (ΕΦΧΕ), με ανακοίνωσή της, καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και κυρίως ως προς τις τιμές και τον ανταγωνισμό από τις ελληνοποιήσεις.
Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της ΕΦΧΕ:
Σε συνέχεια της χρόνιας πολιτικής εγκατάλειψης του τομέα της κτηνοτροφίας από την πολιτεία, πολλές από τις εκτροφές έχουν οδηγηθεί πλέον σε συνθήκες μη βιωσιμότητας.
Χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τον χώρο, εκμεταλλεύσεις κλείνουν σε όλη την Ελλάδα ενώ επιβεβαιώνεται η ανησυχία μας ότι τα τελευταία χρόνια βαίνουμε ολοταχώς προς μια, μη αναστρέψιμη για την εθνική οικονομία, αποδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Στον χώρο του αγελαδινού γάλακτος, οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς ξαφνικά έπαψαν να λειτουργούν.
Στην Ελλάδα, μια χώρα εξόχως ελλειμματική, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών της σε γαλακτοκομικά, η μέση τιμή γάλακτος του Έλληνα παραγωγού έφτασε να είναι χαμηλότερη απ΄ αυτήν που παίρνουν, αγελαδοτρόφοι, των λιγότερο κοστοβόρων εκμεταλλεύσεων των γειτονικών χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.
Βιώνουμε καταστάσεις εξόφθαλμης στρέβλωσης της αγοράς, που θυμίζουν εναρμονισμένες εμπορικές πρακτικές του παρελθόντος, και παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, ο επικεφαλής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακόμα δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημά μας, σχετικά με την επιτέλεση θεσμικής συνάντησης για το ζήτημα.
Όπως από καιρό είχαμε προειδοποιήσει, η καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στην κατεύθυνση της παραγωγής του γιαουρτιού, από εναλλακτικές μορφές γάλακτος, κι όχι φρέσκου (π.χ. συμπύκνωμα γάλακτος, σκόνη γάλακτος κτλ), είχε ως αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές φτηνού συμπυκνώματος γάλακτος, ως πρώτης ύλης για το γιαούρτι.
Απαιτούμε την άμεση αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, όπως άλλωστε έχουν δεσμευθεί, στις κατά καιρούς δηλώσεις τους, οι εκάστοτε πολιτικά αρμόδιοι. Η παραγωγή του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο γάλα, δεν συνιστά απλώς μια αυτονόητη πράξη προστασίας της ελληνικής παραγωγής και της ελληνικής οικονομίας.
Συνιστά την ειδοποιό διαφορά, που διακρίνει το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι στις αγορές του εξωτερικού και το διασφαλίζει έναντι των εκτεταμένων κακόβουλων προσπαθειών οικειοποίησης του ονόματός του. Την ίδια στιγμή, ο καταναλωτής έρχεται αντιμέτωπος με μια διαφορετική πραγματικότητα στα σημεία λιανικής πώλησης.
Η πλειοψηφία των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών παραπλανά συνειδητά το ελληνικό κοινό παρουσιάζοντας ψευδώς το γιαούρτι να φτιάχνεται από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα λίγων μόνο ωρών, εισαγόμενα τυριά να βαπτίζονται με ελληνικά τοπωνύμια, ενώ η περίφημη νομοθεσία περί υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης της πρώτης ύλης δεν εφαρμόζεται! Η διαπίστωσή μας είναι ότι ο χώρος της γαλακτοπαραγωγής έχει μπει σε δρόμο χωρίς επιστροφή.
Η Ελλάδα καθίσταται παραγωγικά εξαρτημένη ενώ ανυπολόγιστες είναι οι απώλειες που απηχούν στην άμεσα εξαρτώμενη με την κτηνοτροφία, γεωργία. Μάταια προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε για το μέγεθος της καταστροφής, που επιτελείται στον κλάδο μας, τόσο την προηγούμενη, όσο και την παρούσα κυβέρνηση.
Ο κ. Βορίδης δεν έχει ανταποκριθεί σε συνάντηση, παρά τις πολλαπλές οχλήσεις μας, αρκούμενος σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και ομιλίες για «μάχη κατά των ελληνοποιήσεων» στις συνήθεις τηλεοπτικές εμφανίσεις ενώ η κ. Αραμπατζή, παρότι είχαμε συνάντηση μαζί της, ασχολήθηκε μόνο επιφανειακά με το πρόβλημά μας.
Από μέρους μας, δεν θα υπάρξει πλέον ανοχή απέναντι στον εμπαιγμό και την απαξίωση της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Αξιώνουμε τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης και των θεσμικά εμπλεκόμενων φορέων, για την προστασία των θιγόμενων δικαιωμάτων του Έλληνα καταναλωτή και των Ελλήνων παραγωγών.