εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Παγκόσμιες Τιμές Κρέατος
Οι παγκόσμιες τιμές του κρέατος μειώθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων τον Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έδειχνε τη μέση τιμή των 182,5 μονάδων στη διάρκεια του μήνα, αυξημένος κατά 0,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και 11,3% υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Τα φυτικά έλαια, η ζάχαρη και το σιτάρι ήταν οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί για τον Δείκτη. Τα φυτικά έλαια αυξήθηκαν κατά 7%, ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 5,5%, ο δείκτης τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 2,9% (λόγω των αυξήσεων κυρίως στις τιμές του σιταριού).
Ενισχυμένος από την έντονη ζήτηση για το βούτυρο, το τυρί και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών Προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 0,9%, ενώ ο Δείκτης Τιμών Κρέατος, σε αντίθεση με την επί 11μηνο ανοδική κίνηση, μειώθηκε τον Ιανουάριο κατά 4% λόγω μειωμένων αγορών από την Κίνα και την Άπω Ανατολή, καθώς και εξαιτίας της μεγάλης εξαγωγικής διαθεσιμότητας χοιρινού και βοδινού κρέατος.
Πιο αναλυτικά για τον Δείκτη Τιμών Κρέατος, τον Ιανουάριο ήταν μειωμένος κατά 7,5 μονάδες (4,0 τοις εκατό) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, σταματώντας την ανοδική του πορεία μετά από έντεκα μήνες συνεχόμενων αυξήσεων. Σημειώνεται επίσης ότι ο Δείκτης υπερβαίνει κατά 22,4 μονάδες (14,0%) το επίπεδο του Ιανουαρίου 2019.
Οι τιμές για όλες τις κατηγορίες κρέατος που εξετάζει ο Δείκτης του FAO ήταν μειωμένες τον Ιανουάριο. Οι τιμές του πρόβειου κρέατος ήταν αυτές που μειώθηκαν περισσότερο, ακολουθούμενες από κρέατα βοοειδών, χοίρων και πουλερικών, που δέχθηκαν πίεση κυρίως από την πεσμένη ζήτηση της Ανατολικής Ασίας, χώρες της οποίας προχώρησαν σε πολύ μεγάλες εισαγωγές κρεάτων προς το τέλος του 2019. Επιπλέον, η μεγάλη διαθεσιμότητα εξαγωγών, ιδίως σε χοιρινό και βοδινό, έπαιξαν το ρόλο τους στις εξαγωγικές τιμές των κρεάτων τις τελευταίες εβδομάδες.