εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Η Βιολογική Γεωργία στη Βουλγαρία
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ενημερωτικό δελτίο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, το 2009 καταγράφηκε απροσδόκητη μείωση των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας, αλλά την επόμενη διετία φαίνεται να αποκαταστάθηκε η σταθερά ανοδική πορεία.
Παράλληλα, η Βουλγαρία διατηρεί την πρώτη θέση εντός ΕΕ σε ποσοστό βιολογικών εκτάσεων υπό μετατροπή, γεγονός που αναδεικνύει τη δυναμική και τις προοπτικές εξέλιξης της χώρας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας, κ. Tsvetan Dimitrov δήλωσε ότι, το 2011 το μερίδιο της βιολογικής έναντι της συμβατικής παραγωγής ενισχύθηκε σε ετήσια βάση σε ποσοστό 30%. Συγκεκριμένα, το 2011 αξιοποιήθηκαν 26.622 εκτάρια για βιολογικές καλλιέργειες. Η ενίσχυση αυτή των βιολογικών καλλιεργειών εξηγείται από την αυξημένη ζήτηση των εν λόγω προϊόντων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, οι σχετικές καλλιέργειας αυξήθηκαν κατά 60% το 2011, ανερχόμενες σε 670 εκτάρια. Βάσει του σχετικού συστήματος ελέγχου, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2011, αύξηση 60% κατέγραψαν οι καλλιέργειες αμυγδαλιών, καρυδιών και καστανιών και 40% οι καλλιέργειες βερικοκιών, δαμασκηνιών και μηλιών. Πάντως, πιο δημοφιλή μεταξύ των βιοκαλλιεργητών παραμένουν τα δημητριακά, καθώς οι καλλιέργειες σίτου, αραβόσιτου, κριθαριού και σίκαλης κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2009 τα βιολογικά τρόφιμα καταλάμβαναν λιγότερο από το 0,1% της εγχώριας αγοράς τροφίμων, με αποτέλεσμα η Βουλγαρία να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, ενώ οι εκτάσεις με βιολογικές καλλιέργειες αποτελούσαν το 0,4% της συνολικής καλλιεργούμενης αγροτικής έκτασης στη Βουλγαρία.
Σε ακόμη πιο πρώιμο στάδιο φαίνεται να βρίσκεται η βιολογική κτηνοτροφία, παρά την περαιτέρω ανάπτυξή της το 2011. Αναλυτικότερα, οι βιολογικές κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας διαθέτουν αυτήν τη στιγμή 10.000 αιγοπρόβατα (μόλις το 0,6% των συνολικά εκτρεφόμενων αιγοπροβάτων στη χώρα), ενώ η πρώτη φάρμα με βίσονες εκτρέφει 200 ζώα. Η παραγωγή βιολογικού τυριού το 2011 υπολογίζεται σε περίπου 150 τόνους.
Στη μελισσοκομία, το 2011 τα μελίσσια ανέρχονταν σε 58.000 και η παραγωγή σε 1.200 τόνους, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξάγεται με κύριο αποδέκτη τη Γερμανία. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Βούλγαροι μελισσοκόμοι την τελευταία τριετία είναι το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των μελισσών.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις του βουλγαρικού Συνδέσμου Εμπορίου Βιολογικών Προϊόντων, το 2012 τα βιολογικά τρόφιμα φαίνεται να κέρδισαν σε δημοτικότητα μεταξύ των Βουλγάρων καταναλωτών.