εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προστασία Φέτας – Διεπαγγελματική Οργάνωση

0 comments
Προστασία Φέτας – Διεπαγγελματική Οργάνωση

Η Φέτα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προϊόν δημόσιου συμφέροντος, να αναλάβει το κράτος το κόστος της προστασίας της κι οι απομιμήσεις που αποτελούν έγκλημα να έχουν τις ανάλογες βαριές κυρώσεις, υποστήριξε ο Ιταλός καθηγητής Υγείας των Ζώων, Giuseppe Pulina, από το Πανεπιστήμιο Sassari της Σαρδηνίας.

 

 

Πρόσθεσε δε, ότι τα τέσσερα τυριά της μεσογειακής λεκάνης, η φέτα, το ροκφόρ, το πεκορίνο ρομάνο και το μαντσέγκα, δεν είναι ανταγωνιστές, αλλά η ουσία της πολυδιαφημισμένης μεσογειακής διατροφής, μαζί με το ελαιόλαδο και ως εκ τούτου, έτσι θα πρέπει να προωθούνται και να προστατεύονται.

Με άλλα λόγια απαιτείται αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να προστατευτεί η φέτα ως ΠΟΠ.

Οι προσπάθειες δημιουργίας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας ουσιαστικά είχαν πέσει στο κενό, ενώ τώρα, μετά την ανακοίνωση για την ίδρυσή της, στις 13 Ιανουαρίου 2020, οι αντιδράσεις φαίνεται ότι είναι περισσότερες από τις συναινέσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο Δ.Σ. της  Διεπαγγελματικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, έπειτα από μία μαραθώνια σύσκεψη επήλθε συμφωνία η οποία επιλύει ένα κρίσιμο ζήτημα που ταλάνιζε τον κλάδο επί σειρά πολλών ετών.

Είναι έτσι όμως;

Στο 9μελές Δ.Σ. της Δ.Ο. Φέτας θα εκπροσωπούνται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γαλακτοβιομηχανιών (ΣΕΒΓΑΠ) με 4 έδρες και από 1 έδρα θα έχουν οι Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας, η ΟΔΙΠΠΑΦ (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά, 4 έδρες στο ΔΣ θα έχει ο ΣΕΒΓΑΠ, 1 οι τυροκόμοι Θεσσαλίας, από 1 ΠΕΚ και ΣΕΚ, 1 ο ΟΔΙΠΠΑΦ και 1 η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Χωρίς έδρα έμεινε ο Κλαδικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων.

Την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης έχουν με βάση τις έδρες οι μεταποιητές και σε επίπεδο αιγοπροβατοτρόφων η Θεσσαλία. Φαίνεται, ότι οι μεταποιητές/τυροκόμοι με την πλειοψηφία των 6 εδρών στις 9 θα έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι, ενώ οι παραγωγοί του γάλακτος μόνο 3 έδρες και μόνο οι Θεσσαλοί και όχι όλοι. Είναι ευνόητο, ότι αυτή η ανισομέρεια συντηρεί τις παλιές αντιπαραθέσεις και δημιουργεί νέες.

Συνολικά υπάρχουν εννέα έδρες και για την λήψη απόφασης απαιτείται πλειοψηφία σε ποσοστό 75%, ωστόσο δεν συμμετέχουν σε αυτό συνεταιρισμοί. Επίσης πρόβλημα δημιουργείται από τον αποκλεισμό ουσιαστικά στο νέο Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής, του Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων, στον οποίο συμμετέχουν 15 μεγάλοι παραγωγικοί συνεταιρισμοί (έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν κι άλλοι) και οι οποίοι αποτελούν την πιο αξιόλογη οργανωτική δομή του κλάδου σε όλη τη χώρα.

Τα μέλη του κλαδικού συνεταιρισμού είναι:

  1. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΔΟΛΙΧΗΣ «Ο ΒΟΣΚΟΣ»
  2. Α.Σ. ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ & ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  3. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΜΕΝΟΙΚΙΟ
  4. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ «ΓΑΛΑ ΕΛΛΑΣ»
  5. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Ν.ΕΒΡΟΥ «ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ»
  6. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
  7. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
  8. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ «ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ»
  9. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ
  10. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
  11. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
  12. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΞΙΟΣ
  13. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ «ΑΓΡΟΓΑΛ»
  14. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΛΙΒΑΔΙΟΥ
  15. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΡΥΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Αιγοπροβατοτρόφων Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, εκφράζει ήδη ζωηρά τη διαμαρτυρία του για το σκαρίφημα καταστατικού στο οποίο κατέληξε η ομάδα εργασίας της πλατείας Βάθη. Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσουν τα περισσότερα από τα μέλη του συνεταιρισμού, τα οποία καταδικάζουν ως ψευδεπίγραφη τη συμφωνία και καταγγέλλουν το εγχείρημα της Διεπαγγελματικής από τη στιγμή που, όπως λένε, δεν στηρίζεται σε πραγματικούς παραγωγούς και σε πραγματικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αλλά σε οργανώσεις μειωμένης απήχησης, όπως είναι εν προκειμένω ο ΣΕΚ στο χώρο της κτηνοτροφίας και ο ΟΔΙΠΠΑΦ στο πεδίο της τυροκομίας.

Ένας άλλος πόλος που αντιτίθεται στους χειρισμούς του ΣΕΒΓΑΠ γύρω από τη Διεπαγγελµατική της Φέτας, είναι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριµάνης. Με αφορµή µάλιστα την τελευταία πρωτοβουλία επανακατάθεσης του φακέλου δήλωνε τις τελευταίες ηµέρες: «Πρόκειται για ένα έγκληµα. Αυτοί που δεν συµµορφώνονται µε τους κανόνες και τη νοµοθεσία δεν έχουν κανένα δικαίωµα να προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες».

«Κατά την γνώμη μου η Διεπαγγελματική πρέπει να ρίξει το βάρος στους απαιτούμενους ελέγχους, οι οποίοι πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από συστηματικοί. Από κει θα κριθεί και το έργο της σε μεγάλο βαθμό», σχολιάζει σχετικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΕΚ, κ. Στέργιος Κύρτσιος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας, κ. Νίκος Δημόπουλος, που δεν προσκλήθηκε τελικά να συμμετάσχει στις ζυμώσεις, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «ο τρόπος με τον οποίο έγινε όλη η ιστορία με τη Διεπαγγελματική φανερώνει προχειρότητα, γεγονός που δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια να ελπίζουμε ότι κάτι καλό μπορεί να γίνει για τον κλάδο». Σύμφωνα με τον ίδιο το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν στο ΔΣ συνεταιρισμοί, λέει κι αυτό πολλά και μας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος (ΑΚΚΕΛ) κ. Βάκης Τσιομπανίδης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «Καταρχάς το ΑΚΚΕΛ υπήρξε από τις πρώτες φωνές δημιουργίας Διεπαγγελματικής Φέτας για την προστασία του λευκού χρυσού και μάλιστα ο αντιπρόεδρός μας, ο αείμνηστος Γιάννης Γκρίνιας υπήρξε πρωτεργάτης και μέλος του προσωρινού ΔΣ της Διεπαγγελματικής, μιας Διεπαγγελματικής όμως που θα είχε σχέδιο, όραμα και και επι ίσων όρων συμμετοχή, μια Διεπαγγελματική που θα προστατεύει το γάλα. Πως θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι με συμμετοχή 3 μελών από τα 9 να ελέγξουν τους γαλατάδες ή να επηρεάσουν εξελίξεις; Απλά δεν μπορούν, ακόμη και τις καλύτερες των προθέσεων να είχαν. Η Διεπαγγελματική θα έπρεπε να είχε συμμετοχή των εμπλεκομένων 50-50%. Bλέπω στo ΔΣ Θεσσαλούς τυροκόμους, κτηνοτρόφους και αναρωτιέμαι, αν στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν παράγεται Φέτα ή υπάρχει κάποια εύνοια αποκλειστικά για συγκεκριμένους ανθρώπους με γνωστά πολιτικά φρονήματα;».

Οι απλοί κτηνοτρόφοι κρατούν μικρό καλάθι σε σχέση με τα οφέλη της Διεπαγγελματικής και περιμένουν να δουν στην πράξη πώς θα λειτουργήσει το σχήμα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος, κρίνει θετική την εξέλιξη της Διεπαγγελματικής, ενώ δήλωσε σχετικά:  Δεν πρέπει να μας εφησυχάσει γιατί το σημαντικότερο είναι πώς θα λειτουργήσει αυτό που ιδρύθηκε και όχι ότι ιδρύθηκε. Το ότι ιδρύθηκε ήταν ο μεγάλος σκόπελος, αλλά η δουλειά είναι από εδώ και πέρα. Στόχος είναι να δώσει αξία στο προϊόν με πολλούς τρόπους. Όχι μόνο προωθώντας το, αλλά διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη του καταναλωτή ότι αυτό το προϊόν που αγοράζει είναι άξιο των χρημάτων που δίνει και νόμιμο. Ότι τηρεί το πρότυπο που τηρεί η νομοθεσία. Πρέπει να είμαστε αυστηροί σε όποιον σκεφτεί να κάνει το αντίθετο.