εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατάσταση Αγοράς του Χοιρινού Κρέατος

0 comments

 Τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην εγχώρια αγορά, από τις αρχές του έτους επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την περαιτέρω βελτίωση στις τιμές του χοιρινού κρέατος και θα επαναφέρουν τις εκμεταλλεύσεις εντός των ορίων βιωσιμότητας.

 

 

Η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών οδήγησε σε ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων του ζωικού κεφαλαίου, που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην προσφορά χοιρινού σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως διαφαίνεται, το ελληνικό χοιρινό έχει κατοχυρώσει την άνοδο που συντελείται στη διεθνή αγορά και συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις για υψηλές τιμές μέχρι το 2014.


Στην ευρωπαϊκή αγορά του χοιρινού οι τιμές βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί από το 2001, αφού υπολογίζεται πως ο αριθμός των χοιρομητέρων στις ευρωπαϊκές εκμεταλλεύσεις έχει μειωθεί κατά 2,5 εκατ. την τελευταία πενταετία.

Σημειώνεται πως την περίοδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς και στις αρχές της άνοιξης, παραδοσιακά σημειώνονται οι χαμηλότερες τιμές της αγοράς για το ελληνικό προϊόν, καθώς παρατηρείται κάμψη της ζήτησης. Αντίθετα τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι που αυξάνεται η ζήτηση λόγω των τουριστών, οι τιμές πιάνουν τα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2012, η μέση ευρωπαϊκή τιμή του χοιρινού διαμορφώθηκε στα 1,67 ευρώ το κιλό το σφάγιο, 20 λεπτά υψηλότερα από τη μέση τιμή της περιόδου 2004-2011. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η τιμή του σφαγίου στη γερμανική αγορά έχει ενισχυθεί στα 1,85 ευρώ το κιλό, από τα 1,54 ευρώ το κιλό όπου βρισκόταν πριν από ένα χρόνο.

Το κλίμα αυτό έχει μεταφερθεί και στην ελληνική αγορά, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 1,60-1,65 ευρώ το κιλό ζων βάρος, τιμή που αντιστοιχεί σε 1,95-2,00 ευρώ το κιλό σε σφάγιο, όπως μας πληροφορεί ο Γιώργος Διδάγγελος, επιχειρηματίας-χοιροτρόφος από την Καρδίτσα.