εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συστήματα Εκτροφής και Προσαρμοστική Ικανότητα των Ζώων έναντι της Κλιματικής Αλλαγής

0 comments
Συστήματα Εκτροφής και Προσαρμοστική Ικανότητα των Ζώων έναντι της Κλιματικής Αλλαγής

 

Καινοτόμες προσεγγίσεις στα συστήματα εκτροφής και προσαρμοστική ικανότητα των ζώων έναντι της κλιματικής αλλαγής, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος iSAGE.

 

Αυτό ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας του Γεωργίου Αρσένου, καθηγητή στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση – που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα – με θέμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή: Προκλήσειç για τον πρωτογενή τοµέα και µέτρα στήριξηç» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Το πρόγραμμα iSAGE, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Γεώργιο Αρσένο, πραγματοποιείται με στόχο την εφαρμογή καινοτομιών για τη βιώσιμη εκτροφή αιγοπροβάτων στην ΕΕ, τη βελτίωση της ευζωίας των ζώων και του επιπέδου διαβίωσης των παραγωγών, αλλά και την προώθηση της ανάπτυξης του αγροτικού χώρου γενικότερα.

«Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την κάλυψη συνεχώς αυξανόμενων διατροφικών αναγκών σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, τη συμμόρφωση με τις παγκόσμιες απαιτήσεις για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τη ζωική παραγωγή και τη διατήρηση της βιοποικοιλότητας και των οικοσυστημάτων, παράλληλα με την παραγωγή τροφίμων για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη.

Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί χωρίς απαίτηση για χρήση περισσότερης καλλιεργήσιμης γης και με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επομένως, η βιώσιμη εντατικοποίηση είναι μονόδρομος τόνισε ο κ.Αρσένος.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό αντικείμενο του ΥΠΑΑΤ για τις ομάδες παραγωγών, ενώ τα συστήματα εκτροφής πρέπει να γίνουν βιώσιμα, ανθεκτικά και ανταγωνιστικά. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη χρήση νέων τεχνολογιών, στην ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της ελληνικής παραγωγής και του φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα της αιγοπροβατοτροφίας και αξιολόγηση των χρηματοδοτικών ροών για τα βοοειδή ελευθέρας βοσκής και των επιπτώσεων της εκτροφής τους στην κλιματική αλλαγή και τη διάβρωση του εδάφους των ορεινών βοσκοτόπων ανέφερε συμπερασματικά ο κ.Αρσένος.

Πρόσθεσε, τέλος , ότι οι επιδοτήσεις για απλή διατήρηση ζωικού υλικού έχουν μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή και θα πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγικότητα των ζώων και την ενσωμάτωση καινοτομιών σε επίπεδο εκτροφής.