Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

Σφάλμα στη βάση δεδομένων: [Got error 28 from storage engine]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (3766) ORDER BY t.name ASC

Εμπορική Συμφωνία Σερβίας και Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης | farmanews.gr

εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπορική Συμφωνία Σερβίας και Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης

0 comments
Εμπορική Συμφωνία Σερβίας και Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης

 

Στα τέλη Οκτωβρίου, στη Μόσχα, υπογράφηκε η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ανάμεσα στη Σερβία και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU), την οποία αποτελούν οι Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Λευκορωσία και Αρμενία.

 

Από την πλευρά της Σερβίας, τη συμφωνία υπέγραψε η πρωθυπουργός Άννα Μπέρναμπιτς, ενώ από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, οι πρωθυπουργοί των χωρών μελών.

Με την συμφωνία αυτή, η Σερβία θα έχει δικαίωμα να προωθεί σχεδόν το 100% των προϊόντων που παράγει, σε μία αγορά 183 εκατομμυρίων. Εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία τα αυτοκίνητα που παράγονται στην Σερβία από την ιταλική βιομηχανία Fiat.

Εκτιμάται ότι η συμφωνία αυτή θα ευνοήσει ιδιαίτερα τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία, με δεδομένο ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα αυτών των κλάδων, κυρίως από τη Ρωσία, εξαιτίας των κυρώσεων που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι εμπορικές συναλλαγές της Σερβίας με τις χώρες μέλη της EAEU το 2018 ανήλθαν στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σημειώνεται ότι περίπου το 83% του εξωτερικού εμπορίου της Σερβίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, είναι με τη Ρωσία.

Τη συμφωνία δεν φαίνεται να είδε με καλό μάτι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε από καιρό προειδοποιήσει τη Σερβία ότι τέτοιες συμφωνίες δεν είναι συμβατές με την πολιτική της Ε.Ε., της οποίας υποψήφιο μέλος είναι η Σερβία. Πολύ περισσότερο που η Ε.Ε. έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία από το 2014. Σχετικά με το ζήτημα αυτό, η πρωθυπουργός Μπέρναμπιτς υπογράμμισε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να έχει μια πιο δυνατή οικονομικά Σερβία και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση θα μας δώσει αυτή τη δυνατότητα».

Πάντως, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τα εμπόδια που ορθώθηκαν στην πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε. Σε ένα φόντο όπου τα Δυτικά Βαλκάνια βλέπουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική να γίνεται λίγο πιο δυσδιάκριτη, οι Σέρβοι δηλώνουν ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση θα πάψει να ισχύει μόλις η Σερβία γίνει κράτος μέλος της Ε.Ε.

Πηγή: agronwes.gr -Με πληροφορίες από balkaninsight.com και ΑΠΕ-ΜΠΕ