εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Καλλιέργεια Σόγιας στη Θεσσαλία

0 comments

 Στις 7 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα ημερίδα με θέμα «Η καλλιέργεια της Σόγιας και Ψυχανθών στη χώρα μας και τρόποι εφαρμογής τους στη διατροφή μηρυκαστικών». Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Θεσσαλίας και Πιερίας (ΘΕΣΓΑΛΑ), με στόχο να διερευνηθούν οι διαθέσεις των εμπλεκόμενων φορέων και στη συνέχεια να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΘΕΣΓΑΛΑ, Θανάση Βακάλη, απώτεροι στόχοι είναι η μείωση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών για τους αγρότες και η δημιουργία υπεραξίας στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Στις 6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη ημερίδα από τις ΕΑΣ Τρικάλων και Pioneer, όπου παρουσιάστηκαν οι προοπτικές της καλλιέργειας στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνεργασία με τη συνεταιριστική βιομηχανία ζωοτροφών.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ερευνητές του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φάνης Γέμτος, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα πειράματος με την καλλιέργεια της σόγιας, ενώ συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Βασίλης Γκίκας, προκειμένου να μιλήσει για το πρότυπο Agro 7, που αφορά την παραγωγή ζωικών προϊόντων που προέρχονται από εκτροφές ζώων όπου δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές.

Η  ΕΛΒΙΖ έχει ξεκινήσει επαφές με ενδιαφερόμενους, φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς, σε μια προοπτική να βρεθεί ένας ικανός αριθμός αγροτών, που θα καλύψουν τις απαιτούμενες εκτάσεις με σκοπό την καλλιέργεια γενετικά μη τροποποιημένης σόγιας, για την παραγωγή σογιέλαιου και σογιάλευρου.

Ανάλογες πρωτοβουλίες για επέκταση των ψυχανθών υλοποιεί και η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ. Ήδη σε ημερίδες σε Πλατύ και Λάρισα, έχει αναπτύξει το «Σχέδιο Δράσης Γαία» για τα ψυχανθή. Στόχος της Δέλτα είναι η αντικατάσταση εισαγόμενου σογιάλευρου από εγχώριες ζωοτροφές στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων.