εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Καταρροϊκός Πυρετός

0 comments

 Τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με παλιότερες χρονιές, αλλά δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί η νόσος από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, που οι κτηνοτρόφοι δεν ήταν συνηθισμένοι, τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού (blue tongue) έχουν επεκταθεί μέχρι και τη Μεγάλη Βρετανία. Ο δε ιός Σμάλενμπεργκ ξεκίνησε από κοπάδια της Ολλανδίας, η οποία είναι γνωστή για τις συνθήκες υγιεινής των ζώων, και επεκτάθηκε μέχρι την Ισπανία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Δρ Άντονι Γουίλσον, επικεφαλής της μαθηματικής βιολογίας των λοιμωδών νόσων στο Ινστιτούτο Pirbright, και ο Ρίτσαρντ Κοκ, καθηγητής Υγείας Άγριων Ζώων και Νέων Ασθενειών στο Royal Veterinary College, υποστήριξαν ότι μια ασθένεια παρόμοια με αυτή του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου ή του ιού Σμάλενμπεργκ (SBV) θα εμφανιστεί στη Μ. Βρετανία κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

Όμως, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων προσπαθούν να καθησυχάσουν το ευρύ κοινό, δηλώνοντας ότι είναι «αδύνατον να προβλέψουμε το μέλλον» και ότι είναι «ανεύθυνο να φωνάζουν για κάτι που βασίζεται περισσότερο στη θεωρία, παρά την πραγματικότητα». Η εκβιομηχάνιση της κτηνοτροφίας θα αυξήσει, τέλος, τις ασθένειες επειδή η φυσική ανοσία στα ζώα δεν θα αναπτύσσεται τόσο εύκολα.

Με αποζημιώσεις που ξεκινούν από 45 ευρώ και φτάνουν τα 165 ευρώ ανά πρόβατο καλύπτουν τις απώλειές τους σε ζώα οι κτηνοτρόφοι που διαθέτουν κοπάδια μολυσμένα από τον καταρροϊκό πυρετό. Οι αποζημιώσεις αφορούν τα ζώα που πρέπει να θανατωθούν για να μην επεκταθεί η νόσος.
Εκπρόσωπος της Κτηνιατρικής υπηρεσίας δηλώνει, ότι είμαστε εναντίον των εμβολιασμών, γιατί τα εμβόλια δεν είναι σίγουρο ότι αντιμετωπίζουν τη νόσο και δεν το συνιστούμε στους κτηνοτρόφους. Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού και άλλα τόσα εμβόλια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε Οδηγία, την οποία υιοθετήσαμε κι εμείς, αλλά αφορά κυρίως την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη, όπου υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα είναι περιορισμένα μόνο στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Για παράδειγμα, η Χίος δεν έχει καθόλου κρούσματα καταρροϊκού πυρετού εδώ και ενάμιση χρόνο. Εμείς εφαρμόζουμε τη μέθοδο της εκρίζωσης του προβλήματος με τη θανάτωση των ζώων και την αποζημίωση των παραγωγών.

Νέα μέτρα για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου


Με προεδρικό διάταγμα τροποποιήθηκαν τα μέτρα καταπολέμησης και εξάλειψης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, σε συμμόρφωση προς την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία αφορά τον εμβολιασμό των ζώων.

Αναλυτικότερα, με το προεδρικό διάταγμα με αριθμό 119, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 205/Α/25 – 10 – 2012 και έχει αναδρομική ισχύ από τις 24 Σεπτεμβρίου 2012, τροποποιούνται διατάξεις του Π.Δ 33/2003 «Μέτρα για την καταπολέμηση και την εξάλειψη του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου» (Α΄ 34), σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2012/5/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 2012 «για την τροποποίηση της Οδηγίας 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου» (Ε.Ε. αριθμ. L. 81/21.03.2012) ως εξής:

 

1. Στο άρθρο 2 του Π.Δ. 33/2003 προστίθεται η ακόλουθη περίπτωση: «ια) ζώντα εξασθενημένα εμβόλια: είναι τα εμβόλια που παρήχθησαν με την προσαρμογή απομονωμάτων του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου μέσω σειριακών διόδων σε καλλιέργεια ιστών ή σε γονιμοποιημένα αυγά κότας».

 

2. Το άρθρο 5 του ΠΔ 33/2003 αντικαθίσταται ως εξής:

·         Ο εμβολιασμός κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου διενεργείται μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από εμπεριστατωμένη αξιολόγηση κινδύνου που πραγματοποιεί και αφού ενημερώσει προηγουμένως τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

·         Όταν χρησιμοποιούνται ζώντα εξασθενημένα εμβόλια, η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οριοθετεί μία ζώνη προστασίας που περικλείει τουλάχιστον την περιοχή του εμβολιασμού και μία ζώνη επιτήρησης που επκτείνεται σε βάθος 50 χιλιομέτρων πέραν της ζώνης προστασίας».

 

3. Στο άρθρο 6 παράγραφο 1 του Π.Δ. 33/2003, η περίπτωση δ) αντικαθίσταται ως εξής: «δ) την εφαρμογή των μέτρων που έχουν θεσπισθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 20 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2000/75/ΕΚ, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή ενδεχόμενου προγράμματος εμβολιασμού ή κάθε άλλου εναλλακτικού μέτρου».

 

4. Στο άρθρο 8 παράγραφος 2 του Π.Δ. 33/2003, η περίπτωση β) αντικαθίσταται ως εξής: «β) Η ζώνη επιτήρησης εκτείνεται σε βάθος τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων πέραν της ζώνης προστασίας και εντός της οποίας δεν έχει διενεργηθεί εμβολιασμός κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου με ζώντα εξασθενημένα εμβόλια κατά τη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών».

 

5. Στο άρθρο 10 του Π.Δ. 33/2003, η περίπτωση 2 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Απαγορεύεται ο εμβολιασμός των ζώων κατά του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στη ζώνη επιτήρησης με τη χρήση ζώντων εξασθενημένων εμβολίων».