εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Δυνατότητα Παραγωγής Αυγών με Αυξημένη Περιεκτικότητα σε Βιταμίνη D
Η έκθεση των πουλερικών στο υπεριώδες φως, σύμφωνα με μελέτη, ενισχύει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη D στα αυγά και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από εύθραυστα κόκαλα.
Οι διατροφολόγοι και οι γεωπόνοι στο πανεπιστήμιο Martin Luther της Γερμανίας Halle-Wittenberg (MLU) λένε ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Poultry Science, μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως στα αγροκτήματα.
Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία καθώς προκαλεί εύθραυστα οστά μπορεί να οδηγήσει εν καιρώ σε αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι άνθρωποι είναι σε θέση να καλύψουν περίπου το 90% των καθημερινών τους αναγκών, δεδομένου ότι σχηματίζονται φυσικά στο δέρμα μέσω έκθεσης στο ηλιακό φως. Το υπόλοιπο προσλαμβάνεται ιδανικά μέσω των τροφίμων, όπως τα αυγά ή τα λιπαρά ψάρια.
Ωστόσο, η έλλειψη ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια των του χειμώνα και των επιλογών του τρόπου ζωής μας, εμποδίζει τους ανθρώπους να πάρουν αρκετή βιταμίνη D καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές να αναζητήσουν τρόπους αύξησης της ποσότητας της βιταμίνης στα τρόφιμα.
Η διατροφολόγος του MLU Δρ Julia Kuhn δήλωσε: «Η ιδέα ήταν να τονωθεί η φυσική παραγωγή βιταμινών D των κοτόπουλων. Η χρήση λαμπτήρων UV στις κατοικίες των ορνίθων θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη D των αυγών.»
Σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν τη θεμελιώδη επιτυχία της προσέγγισής τους όταν φώτιζαν τα πόδια των κοτόπουλων με υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά τα πειράματα αυτά, διεξήχθησαν πάντα υπό ιδανικές συνθήκες, με ένα πουλί να δέχεται ένα φως κάθε φορά.
Η νέα μελέτη αποσκοπούσε στη δοκιμή της πρακτικής σκοπιμότητας της μεθόδου και διεξήχθη σε δύο εκμεταλλεύσεις με συγκρίσεις μεταξύ δύο διαφορετικών φυλών κοτόπουλου (όρνιθες Lohmann Selected Leghorn και ορνίθων Lohmann Brown), ανάμεικτων λαμπτήρων και διαφορετικών ωρών έκθεσης ανά ημέρα.
Οι ερευνητές όχι μόνο ανέλυαν συνεχώς την περιεκτικότητα σε βιταμίνη D των νεοσύστατων αυγών κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου – επίσης διερεύνησαν τις επιπτώσεις που είχε το πρόσθετο φως στα πουλιά.
Ο καθηγητής Eberhard von Borell, ειδικός στην κτηνοτροφία στη MLU, εξήγησε: «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν το φως UV, αλλά τα κοτόπουλα μπορούν. Ως εκ τούτου, τα ελαφρά καθεστώτα είναι μια κρίσιμη πτυχή στην κτηνοτροφία των κοτόπουλων επειδή το φως επηρεάζει τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα της ωοτοκίας.»
Οι ομάδες εργασίας του ανέλυσαν τη συμπεριφορά των ζώων χρησιμοποιώντας βιντεοσκοπημένες εγγραφές και οι ερευνητές επίσης έλεγξαν το φτέρωμα των κοτόπουλων για τραυματισμούς αλλά άλλα μέλη για να αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους για δραστηριότητα και επιθετικότητα.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από μόνο τρεις εβδομάδες έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία για έξι ώρες την ημέρα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη D των αυγών αυξήθηκε κατά 3,7 φορές στα αυγά από τις όρνιθες Lohmann Selected Leghorn και 4,2 φορές στις όρνιθες Lohmann Brown. Αυτή η τιμή δεν αυξήθηκε περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.
Το πρόσθετο υπεριώδες φως δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα για τις όρνιθες – ούτε απέφυγαν την περιοχή γύρω από τους λαμπτήρες, ούτε έδρασαν διαφορετικά.
Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μέθοδος τους λειτουργεί επίσης υπό πρακτικές συνθήκες και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του εφοδιασμού του πληθυσμού με βιταμίνη D.
Η μελέτη «Η σκοπιμότητα τεχνητών φωτεινών καθεστώτων για την αύξηση της περιεκτικότητας σε βιταμίνη D σε αυγά εσωτερικού χώρου» υποστηρίχθηκε από το ClusterCompetence for Nutrition and Cardiovascular Health και χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Poultry Science on April 30, 2019.
Πηγή: agronews.gr