εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας στην Πελοπόννησο

0 comments

Την πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που αφορά σε πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσίασε στις 10 Δεκεμβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ), ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γεώργιος Ζέρβας.

 

 

 

Οι πέντε άξονες της πρότασης αφορούν:

·         Εκσυγχρονισμό σε εξοπλισμό και ζωικό κεφάλαιο, 300 – 400 μονάδων, με εκτιμώμενο κόστος 14 εκατ. ευρώ.

·         Δημιουργία νέων μονάδων,περίπου 60 – 70, με 300 – 1000 ζώα ανά μονάδα, με εκτιμώμενο κόστος 26 εκατ. ευρώ.

·         Δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, 2 ανά περιφερειακή ενότητα και 10 στο σύνολο, με εκτιμώμενο κόστος 15 εκατ. ευρώ.

·         Πρόγραμμα συνεχούς υποστήριξης, τεχνικής και επιστημονικής, των κτηνοτρόφων.

·         Πρόγραμμα ανάδειξης των προϊόντων, με εκτιμώμενο κόστος 500.000 ευρώ.

 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης,  χαρακτήρισε την πρόταση αυτή ως «πρόταση πολιτικής για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τομέα της κτηνοτροφίας», και επεσήμανε πως είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια τέτοια πρόταση από αιρετή περιφέρεια.

 

Η πρόταση έχει τέσσερις βασικές κατευθύνσεις:

·         Τη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης της ποσότητας και της ποιότητας του παραγόμενου κτηνοτροφικού προϊόντος.

·         Την ενίσχυση των υφιστάμενων μονάδων με εξοπλισμό και τεχνογνωσία, αλλά και δημιουργία νέων μονάδων με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας. Στόχο έχει τη μετατροπή του κτηνοτρόφου σε επιχειρηματία με επιστημονικές γνώσεις και για το σκοπό αυτό θα γίνει πρόβλεψη για τη δυνατότητα μιας εκπαιδευτικής δομής για συνεχή κατάρτιση.

·         Η υιοθέτηση του προτύπου των κτηνοτροφικών πάρκων, προκειμένου να υπάρξουν ευρύτερες συνέργειες, να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης οικονομίας κλίμακας, να ισχύσουν κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας και να αναβαθμιστεί το επίπεδο εδαφικής συνοχής, αντιμετωπίζοντας τα φαινόμενα ερήμωσης της υπαίθρου.

·         Δημιουργία μεγάλων μονάδων.

 

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ο Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε ότι κατά 50% θα γίνεται από το ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους και για το υπολειπόμενο 50% καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει από χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους γίνονται ήδη επαφές. Στόχος μας είναι η ίδια συμμετοχή να είναι μηδενική, γιατί δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ακόμα και ένα μικρό ποσοστό είναι σε πολλές περιπτώσεις αδύνατο να καταβληθεί.