εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ζωονόσοι & Βιώσιμη Κτηνοτροφία: Η Πρόληψη είναι Καλύτερη από τη Θεραπεία

0 comments
Ζωονόσοι & Βιώσιμη Κτηνοτροφία: Η Πρόληψη είναι Καλύτερη από τη Θεραπεία

 

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Σαράντης Μιχαλόπουλος, δημοσιογράφος της EURACTIV,  η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία, όσον αφορά τις ζωονόσους και τη δημιουργία βιώσιμης κτηνοτροφίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο εμβολιασμός δύναται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη μείωση της ανάγκης για αντιβιοτικά. Ωστόσο, θα πρέπει να συνοδεύεται από «εργαλεία», όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση, αναφέρουν στη EURACTIV εκπρόσωποι των αγροτών και Ευρωπαίοι πολιτικοί.

Ο γενικός γραμματέας των COPA-COGECA, Πέκα Πεσόνεν, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα εργαλεία όσον αφορά τη στέγαση, τα μέτρα βιοασφάλειας και τις ζωοτροφές. Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει, επίσης, να διασφαλιστεί η αγροτική ανάπτυξη της ΚΑΠ, καθώς και άλλες παρεμβάσεις της ΕΕ και των κρατών-μελών, προκειμένου οι αγρότες να έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων εκτιμά ότι το 20% της συνολικής παραγωγής τροφίμων χάνεται λόγω ασθενειών στα εκτρεφόμενα ζώα.

Επιπλέον, η Κομισιόν υιοθέτησε την αρχή «One Health», για να καταπολεμήσει ένα εξίσου κρίσιμο ζήτημα που άπτεται της υγείας των ανθρώπων και των ζώων: Την αντιμικροβιακή αντοχή (AMR).

Η προσέγγιση «One Health» αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων και των ζώων είναι αλληλένδετη, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ασθένειες μεταδίδονται από τον άνθρωπο σε ζώα και αντιστρόφως, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος. Αναφέρεται, ακόμη, στο περιβάλλον, ως πιθανή πηγή νέων ανθεκτικών μικροοργανισμών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εποπτεία της Κτηνιατρικής Αντιμικροβιακής Κατανάλωσης (ESVAC), τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση αντιβιοτικών από τα ζώα στην ΕΕ έχει καταγράψει μείωση και οι Ευρωπαίοι αγρότες αναμένουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα.

«Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών και τον τρόπο μείωσής της αποτελεί καλό εργαλείο, υπό την προϋπόθεση ότι προωθεί στους καταναλωτές τα υψηλά πρότυπα παραγωγής της ΕΕ και τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής», τόνισε ο κ. Πεσόνεν.

Η Κάριν Κάντενμπαχ, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταρτίζει έκθεση σχετικά με το European One Health Action Plan on AMR, που θα ψηφιστεί στην επιτροπή ENVI στις 20 ή 21 Ιουνίου.

«Η αρχή “One Health” αποτελεί μια συλλογική, σφαιρική προσέγγιση για την εξασφάλιση συνοχής και συντονισμού μεταξύ της ανθρώπινης υγείας, της υγείας των ζώων και του οικοσυστήματός μας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για την επίτευξη αυτού του στόχου και, τελικά, θα είναι σημαντικό να συνδυάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες», δήλωσε στη EURACTIV.

Αναφορικά με τον ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η Αυστριακή πολιτικός επισημαίνει ότι θα πρέπει να υποστηρίξουν τα παραδείγματα των βέλτιστων πρακτικών και να προσφέρουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη.

«Ξεκινάμε με την ευαισθητοποίηση των αγροτών και των καταναλωτών, προσφέροντας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στο κοινό και τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας. Επιπροσθέτως, η μελλοντική ΚΑΠ θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την παροχή κινήτρων στους αγρότες που παράγουν προϊόντα με οικολογικό, βιώσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον και φιλικό προς τα ζώα τρόπο».

Από την πλευρά του, ο Ματ Κάρθι, μέλος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE-NGL), υπογράμμισε ότι η επιτροπή AGRI έλαβε μια «πραγματιστική» θέση επί του θέματος.

«Θα υπάρξει υψηλό κόστος για την κοινωνία, εάν χάσουμε την πρόσβαση σε φάρμακα που προστατεύουν την υγεία μας και θεωρώ ότι οι αγρότες το αναγνωρίζουν αυτό», δήλωσε στη EURACTIV.

«Από την άποψη της καλής μεταχείρισης των ζώων, εάν ένα ζώο αρρωστήσει, οι αγρότες πρέπει να είναι σε θέση να χορηγούν φάρμακα, για να το θεραπεύσουν. Εντούτοις, θα πρέπει, επίσης, να εξετάσουμε τρόπους που περιορίζουν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αγρότες πρέπει να καταφύγουν σε αντιβιοτικά και προλαμβάνουν τις ασθένειες».

Ακόμη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η αύξηση της χρηματοδότησης για επενδύσεις στη γεωργία, σε τομείς όπως η στέγαση, ο καθαρισμός, η απολύμανση, ο εμβολιασμός και η βιοασφάλεια είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας.

«Αυτό που ζήτησα είναι η διενέργεια περαιτέρω έρευνας για την εξεύρεση περισσότερων εναλλακτικών λύσεων για τα αντιβιοτικά, καθώς και τρόπους για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας από ένα πρώιμο στάδιο και σε κρίσιμες φάσεις της καλλιέργειας. Ειδικότερα, 1,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη επενδυθεί στην AMR από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ευρέως γνωστό ότι ο τομέας είναι πλήρως ενημερωμένος για το συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μέρος των διαβουλεύσεων θα πρέπει να αποτελέσει η αντιμετώπιση της επιχειρηματικής κουλτούρας των φαρμάκων, των πωλήσεων, της συνταγογράφησης και της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Κάρθι συμπλήρωσε ότι η συμπερίληψη υποχρέωσης των γεωργών να καταρτίζουν Σχέδιο Υγείας των Ζώων είναι «σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».