εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Χημικοί Παράγοντες Κινδύνου στα Τρόφιμα
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε Ερώτηση στην Commission, με αφορμή την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι κατά το ΕΕΣ το έργο της EFSA, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, «σημειώνει καθυστερήσεις, ιδίως στον τομέα των συστατικών τροφίμων», που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη, εκτός δε από ανεπάρκειες όσον αφορά τον χαρακτηρισμό φυτοφαρμάκων, όπως η γλυφοσάτη.
Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν «με ποια βήματα θα συμμορφωθεί μέσα στο 2019 (ημερομηνία-στόχος) με τις συστάσεις του ΕΕΣ και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την παρουσία κατάλοιπων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα» και «με ποιες διαδικασίες σκοπεύει να ολοκληρώσει την καθυστερημένη αναθεώρηση του ενωσιακού καταλόγου προσθέτων στα τρόφιμα που εκκρεμεί από το 2008».
Τέλος, με αφορμή τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών για το θέμα των «διατροφικών προφίλ», ρωτά την Κομισιόν «γιατί δεν έχει συμμορφωθεί εδώ και 10 χρόνια με τη σχετική νομοθεσία που υιοθέτησε».
Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:
Στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους χημικούς παράγοντες κινδύνου στα τρόφιμα1 επισημαίνονται αδυναμίες κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους -από πρόωρες γεννήσεις και γνωσιακή ανεπάρκεια, ως διάφορους καρκίνους2.
Ταυτόχρονα κατά το ΕΕΣ το έργο της EFSA, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, «σημειώνει καθυστερήσεις, ιδίως στον τομέα των συστατικών τροφίμων» που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη -εκτός δε από ανεπάρκειες όσον αφορά τον χαρακτηρισμό φυτοφαρμάκων όπως η γλυφοσάτη3.
Ερωτάται η Κομισιόν:
-Πότε και με ποιες διαδικασίες σκοπεύει να ολοκληρώσει την καθυστερημένη αναθεώρηση του ενωσιακού καταλόγου προσθέτων στα τρόφιμα, που εκκρεμεί από το 20084;
-Με ποια βήματα θα συμμορφωθεί μέσα στο 2019 (ημερομηνία-στόχος) με τις συστάσεις του ΕΕΣ και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την παρουσία κατάλοιπων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα;
-Γιατί δεν έχει συμμορφωθεί εδώ και 10 χρόνια με τη νομοθεσία που υιοθέτησε και που επιβάλλει τη δημιουργία των «διατροφικών προφίλ», αγνοώντας τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών5;