εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Επίθεση στη Φέτα και στους Αιγοπροβατοτρόφους 2
Σε συνέχεια του δημοσιεύματός μας με τον ίδιο τίτλο, και μετά τις έντονες αντιδράσεις από φορείς των κτηνοτρόφων και κόμματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τα δημοσιεύματα, ενώ παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ.
Βέβαια, ισχύει το «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» και η φωτιά ήταν σχετική με τις λύσεις που ψάχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από πού να κόψει κονδύλια, προκειμένου να μειώσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά το Brexit. Οι υπηρεσιακοί της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας – οι τεχνοκράτες – που μόνο αριθμούς βλέπουν, βρήκαν τον πιο αδύναμο κρίκο, τους Έλληνες και ένα κλάδο, που είναι καθοριστικός για την Ελλάδα, αλλά ολιγάριθμος στα άλλα κράτη. Έτσι βγήκε η είδηση και δεν ήταν fake news, όπως κάποιοι ήθελαν να το παρουσιάσουν.
Δημοσιεύουμε τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΥΠΑΑΤ:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα σε όσους εγκαταλείπουν τον τομέα των προβάτων – αντιθέτως, πρόκειται για τομέα ο οποίος, για την Επιτροπή, αποτελεί παράδειγμα όπου η συνεχής στήριξη είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλίζεται θετική οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική συμβολή στις αγροτικές περιοχές. Η φέτα είναι και θα παραμείνει ένα εμβληματικό ελληνικό και ευρωπαϊκό προϊόν, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί και να υπερασπίζεται από παντός είδους προσπάθεια απομίμησης και σφετερισμού, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν έχουν διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες που βελτιώνουν το σημερινό καθεστώς της φέτας σε σύγκριση με το προϋπάρχον. Αυτό ισχύει σε κάθε αγορά στην οποία τέτοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΥΠΑΑΤ – Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία
Θέλουμε τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν το επάγγελμά τους.
Τα σενάρια που έχουν σχέση με δήθεν πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Καμία σκέψη και καμία συζήτηση δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στηρίζει την προσπάθεια των αιγοπροβατοτρόφων και είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια εναντίον τους, όπως αυτή προκύπτει από την μείωση της τιμής του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις.
Καίτη Μυλωνά
Κτηνίατρος, Σύμβουλος Ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας