εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Αποζημιώσεις για την Ευλογιά στα Αιγοπρόβατα
Στην απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τα κρούσματα ευλογιάς, ο κ. Χαρακόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές για την πορεία της νόσου.
Η επίκαιρη ερώτηση υποβλήθηκε από τη Βουλευτή Β΄ Πειραιώς του ΚΚΕ κ. Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με τα προβλήματα στην κτηνοτροφία σε Ανατολική Μακεδονία- Θράκη και Λέσβο από τα κρούσματα ευλογιάς στα αιγοπρόβατα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε, ότι απαιτείται συντονισμός για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ευλογιάς. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 51 καταγεγραμμένες εστίες ευλογιάς: 31 στον Έβρο, 8 στη Θεσσαλονίκη, 8 στη Ξάνθη, 2 στη Ροδόπη και 2 στη Λέσβο. Υπό το βάρος των νέων δεδομένων συγκάλεσα, τη Δευτέρα, ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία των Περιφερειαρχών ή εκπροσώπων τους από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και των ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων των παραπάνω Περιφερειών. Ο στόχος ήταν ο καλύτερος συντονισμός για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Ζήτησα από τις Περιφέρειες να προχωρήσουν στη δημιουργία σημείων απολύμανσης των οχημάτων και να εγκρίνουν την υπερωριακή απασχόληση κτηνιάτρων στις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες.
Η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νόσου. Το κτηνιατρικό προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν για την αντιμετώπιση της ευλογιάς. Όσον αφορά στις ελλείψεις των κτηνιάτρων και τη συνδρομή που ζητήσαμε από τις Ένοπλες Δυνάμεις θα πω το εξής: Ήδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι διαδικασίες για την πρόσληψη 67 εποχικών κτηνιάτρων, τεχνολόγων ζωικής παραγωγής, διοικητικών αλλά και βοηθών εργαστηρίων.
Αποζημιώσεις
Στόχος είναι οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις αγοραίες, στις πραγματικές τιμές, διότι σκοπός είναι η ανασύσταση του κοπαδιού, να στηριχθεί ο κτηνοτρόφος προκειμένου να ξαναφτιάξει το κοπάδι του. Οι αποζημιώσεις, όμως, δεν μπορεί να είναι δέλεαρ για τη διασπορά της νόσου, είτε από σκοπιμότητα είτε από αμέλεια. Και δεν υπάρχει μέσος όρος, δηλαδή δεν είναι ίδια η κατά κεφαλήν αποζημίωση για κάθε ζώο. Μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 250 ευρώ, όπως με ενημερώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μας. Η αποζημίωση εξαρτάται από την ηλικία του ζώου, την παραγωγικότητά του, τη φυλή και από μία σειρά άλλες παραμέτρους, τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Προχωρά κανονικά η διαδικασία αποζημιώσεων για θανατωθέντα πρόβατα. Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί πλέον των 8.500 προβάτων. Αυτά αποζημιώνονται. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και ξεκίνησε η καταβολή 154.000 ευρώ, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την καταβολή συνολικής δαπάνης 667.000 ευρώ για υπόλοιπα αιτήματα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε επίσης και την υποβολή των τελευταίων σχετικών αιτημάτων από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.
Υπάρχει ιδιαίτερη πρόνοια για τις εγκυμονούσες προβατίνες στη νέα ΚΥΑ.
Πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα με τις εγκυμονούσες προβατίνες. Αν μια προβατίνα έχει προλάβει να γεννήσει, αποζημιώνεται και το αρνί, ενώ αν είναι εγκυμονούσα, αποζημιώνεται μόνο η προβατίνα. Έχουμε λοιπόν ζητήσει εισηγήσεις από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες έλαβαν εντολή να συνεργαστούν με τους κτηνοτρόφους, προκειμένου η νέα ΚΥΑ για το 2014 να έχει ιδιαίτερη πρόνοια για τις εγκυμονούσες προβατίνες.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας των άμεσων ενισχύσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους κτηνοτρόφους που λόγω ανωτέρας βίας αναγκάστηκαν να θανατώσουν το κοπάδι τους. Δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο να χάσουν τις άμεσες ενισχύσεις, την ενιαία ενίσχυση ή τα υπόλοιπα της εξισωτικής αποζημίωσης.
Αποζημιώσεις και για τις ζωοτροφές, όπου επιβάλλεται εγκλεισμός των κοπαδιών
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις που δίνονται για τις ζωοτροφές εκείνων των κτηνοτρόφων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης και αναγκάζονται να σταβλίζουν τα κοπάδια τους, με απόφαση του Υπουργείου δόθηκαν 10 ευρώ στους κτηνοτρόφους του Έβρου που αναγκάστηκαν να κρατήσουν έγκλειστα τα κοπάδια τους, σύμφωνα με εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε αυτήν την ώρα υπολογίζονται ότι είναι έγκλειστα περίπου άλλα 40.000 ζώα στις περιοχές που πλήττονται από την ευλογιά.
Θέλω, λοιπόν, να ανακοινώσω ότι έχουν εξευρεθεί οι αναγκαίοι πόροι προκειμένου να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που αναγκάζονται να σταβλίζουν τα ζώα τους, με το ίδιο ποσό των 10 ευρώ, αν και όπως με ενημερώνουν, έτσι και αλλιώς, λόγω των καιρικών συνθηκών στη Βόρειο Ελλάδα, τα σταβλίζουν.
Πολύτιμη η συνεργασία των κτηνοτρόφων για τον περιορισμό της νόσου
Θέλω να τονίσω επίσης ότι είναι πολύτιμη, στην αντιμετώπιση της νόσου, η συνεργασία των κτηνοτρόφων και να τους καλέσω και από αυτό το Βήμα να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Σε επαφή με όμορες χώρες για καλύτερη επιτήρηση και αντιμετώπιση της ευλογιάς
Βρισκόμαστε επίσης σε επικοινωνία με τη Βουλγαρία και με την Τουρκία, όπου υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα με την ευλογιά. Σήμερα που μιλούμε, αντιπροσωπεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του FAO. Υπάρχει ένα διεθνές πρόγραμμα επιτήρησης εξωτικών νοσημάτων, όπως είναι και η ευλογιά.