εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO

0 comments
Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του FAO, οι διεθνείς τιμές των βασικών τροφίμων υποχώρησαν τον Οκτώβριο, καθώς οι πτωτική τάση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και των φυτικών ελαίων αντιστάθμισαν την αύξηση της τιμής της ζάχαρης. 

 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, έκλεισε τον μήνα Οκτώβριο στις 163,5 μονάδες, σημειώνοντας μείωση 0,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι μειωμένος κατά 7,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα την προηγούμενη περίοδο.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO, ευθύνεται για την συνολική υποχώρηση των τιμών, αφού υποχώρησε κατά 4,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ βρίσκεται 34% κάτω από την υψηλότερη τιμή που άγγιξε τον Φεβρουάριο του 2014. Οι χαμηλότερες τιμές αντανακλούν τις αυξημένες εξαγωγές από χώρες βασικούς παραγωγούς και ειδικά από τη Νέα Ζηλανδία.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO, σημείωσε αύξηση κατά 1,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των σταθερών ποσοτήτων καλαμποκιού από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι τιμές για το ρύζι, υποχώρησαν ελαφρώς, επηρεασμένες από συναλλαγματικές αλλαγές, που αφορούν κυρίως στην ποικιλία Japonica.

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO, υποχώρησε κατά 2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης τιμών φυτικών ελαιών υποχώρησε για ένατο συνεχόμενο μήνα, αυτή τη φορά κατά 1,5%, και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίο ετών από τον Απρίλιο του 2009. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μειωμένη ζήτηση φοινικέλαιου.

Εκτιμήσεις για την παραγωγή δημητριακών

Στους 2,601 εκατ. τόνους εκτιμά την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για το 2018 ο FAO, ο οποίος υπολογίζει πως ο Καναδάς και η Κίνα θα έχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις του οργανισμού τους προηγούμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ακόμα και η νέα αυξημένη εκτίμηση, παραμένει μικρότερη κατά 2,1% σε σχέση με την χρονιά ρεκόρ του 2017.

Πάντως η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού για την φετινή χρονιά αναμένεται πως θα ξεπεράσει κατά 1,3% την περσινή χρονιά, αγγίζοντας τους 513 εκατ. τόνους.

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2018, υπολογίζεται τώρα κοντά στους 728 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μια μείωση κατά 4,3% συγκριτικά με πέρυσι. Με το βόρειο ημισφαίριο να βρίσκεται σε περίοδο σποράς, ο FAO εκτιμά πως σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ινδία, οι σχετικά ελκυστικές τιμές αναμένεται να συνδράμουν σε μια αύξηση των φυτεύσεων σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΟΗΕ.

Ο FAO εκτιμά πως η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 0,2% φτάνοντας σε ένα επίπεδο ρεκόρ των 2,653 τόνων. Η κατανάλωση αφορά κυρίως στην αυξημένη χρήση καλαμποκιού για βιομηχανική επεξεργασία και ζωοτροφές σε Κίνα και ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα η κατανάλωση σιταριού αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% ενώ του ρυζιού κατά 1,1%. Μειωμένα κατά 6,5% θα είναι τα τελικά αποθέματα στο κλείσιμο της εμπορικής περιόδου 2019, φτάνοντας τους 732 εκατ. τόνους.  Πάντως το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1,1% συγκριτικά με την πολύ καλή χρονιά 2017/2018.