εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
9ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 9ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο, με θέμα «Η Ελληνική Λιβαδοπονία μπροστά σε νέες προκλήσεις: Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης – Αειφορία και Βιοοικονομία – Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων», στη Λάρισα.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας βρέθηκε η – κρίσιμη για την ελληνική κτηνοτροφία – περίοδος της εκπόνησης και εφαρμογής των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ).
Ειδικοί λιβαδοπόνοι από όλη την Ελλάδα, αλλά και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και στελέχη της δημόσιας διοίκησης που ασχολούνται με τη διαχείριση των λιβαδιών διατήρησαν υψηλή τη συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, με σημείο αιχμής τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας. Σε αυτήν, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, κτηνοτρόφοι, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων υπουργείων, μελετητές και επιστήμονες συζήτησαν κρίσιμα ζητήματα για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.
«Το συνέδριο επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης ως το κρίσιμο βήμα για την ορθολογική οργάνωση της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις της πλειονότητας των συνέδρων, ο συγκροτημένος σχεδιασμός, που λαμβάνει υπόψη όλες τις οικολογικές, οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή των λύσεων βελτίωσης των λιβαδιών και των λειμώνων, ακόμα και σε εδάφη οριακής παραγωγικότητας», σημείωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Λιβαδοπονικής Εταιρείας (ΕΛΕ) και αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ κ. Ζωή Παρίση.
Στο συνέδριο αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά ο δυναμισμός της Θεσσαλικής κτηνοτροφίας και το αξιόλογο κεφάλαιο λιβαδικών πόρων που διαθέτει η περιοχή, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και σε ειδικότερα θέματα σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της σποροπαραγωγικής δραστηριότητας.
Η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή του συνεδρίου ήταν η στρογγυλή τράπεζα για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατάθεσαν τις απόψεις τους για την έγκαιρη και άρτια εκπόνησή τους. Παρά τις επιμέρους διαφορετικές οπτικές των επιστημόνων, των υπηρεσιακών παραγόντων και των κτηνοτρόφων, κοινή ήταν η διάθεση για δημιουργική συνεργασία στην επίλυση των προβλημάτων.
Η Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει σύντομα τα συμπεράσματα, τόσο του συνεδρίου όσο και της στρογγυλής τράπεζας, στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και να συνεχίσει να συνδράμει, μαζί με την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα, στην αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών ανακύπτουν.
Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 150 άτομα, ιδιώτες και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών και χορηγών του συνεδρίου, καθώς επίσης και άλλων φορέων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, οι Δήμοι Νάουσας και Νεστορίου, το ΑΠΘ, η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, οι Διευθύνσεις Δασών Εύβοιας, Ιωαννίνων και Μαγνησίας, τα Δασαρχεία Αλμυρού, Καλαμπάκας και Τρικάλων, η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, η 5η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, ο Σύνδεσμος Σαρακατσάνων Ν. Λαρίσης, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών και οι Σύλλογοι Κτηνοτρόφων Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας.