εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Για τη Φέτα
Μεγάλη ανησυχία εκφράζεται από την πλευρά του ΣΕΚ για τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά για τη φέτα, σε αντίθεση με την ικανοποίηση από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΥΠΑΑΤ.
Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, συμφωνήθηκε ότι η χρήση του όρου ΦΕΤΑ θα επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «τύπου φέτας», «στιλ φέτας», «απομίμηση φέτας».
ΣΕΚ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που όπως είναι γνωστό είχε θέσει το θέμα αυτό έγκαιρα στον Πρωθυπουργό και σε όλους τους αρμοδίους, διερωτάται τι πραγματικά ισχύει στο κρίσιμο αυτό για τη χώρα μας ζήτημα.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, προκαλεί έκπληξη στο ΣΕΚ το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως νίκη της Ελλάδας, καθώς αν χρησιμοποιείται η ονομασία Φέτα ακόμη και αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «στιλ φέτας», τότε αυτό δεν είναι νίκη αλλά ήττα και παραπλάνηση του καταναλωτή. Αν μάλιστα ο Καναδάς έχει δικαίωμα να πουλάει τυρί με την ονομασία «στιλ φέτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε αυτό θα είναι καταστροφικό για τα συμφέροντα της χώρας μας.
Ο ΣΕΚ όχι μόνο δεν εφησυχάζει αλλά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβει με όλα τα μέσα για την προστασία της φέτας και κατά συνέπεια των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Καταλήγοντας, ζητά άμεσες απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα από το αρμόδιο υπουργείο και την Κυβέρνηση.
Υπουργείο Ανάπτυξης και ΥΠΑΑΤ
Κέρδισε την παγκόσμια μάχη η φέτα μόνο απομίμηση το τυρί του Καναδά.
Μπλόκο στη χρήση συμβόλων της Ελλάδος από τους καναδέζικες γαλακτοβιομηχανίες όπως η Ακρόπολη, ο τσολιάς ή φωτογραφίες των ελληνικών νησιών, καθώς και ονομασίες όπως Hellas, Greek και Syrtaki (ελληνικός χορός) βάζει η συμφωνία που πρόκειται να επικυρωθεί άμεσα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν, ότι έπρεπε να μπει ένα τέλος σε αυτήν τη χρήση των συμβόλων που προσβάλλει την Ελλάδα και τους 300.000 Έλληνες που απασχολούνται στον κτηνοτροφικό κλάδο. Ανάλογο καθεστώς προβλέπεται να ισχύσει και για άλλα ευρωπαϊκά τυριά, όπως το Ασιάγκο, η Φοντίνα, η Γκοργκοντζόλα και το Μίνστερ.
Για τη χρήση του όρου φέτα, επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στιλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης του προϊόντος.
Την ίδια στιγμή, η συμφωνία αυτή, αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις να διπλασιάσουν τις ποσότητες φέτας που εξάγουν στο εξωτερικό, οι οποίες σήμερα μόλις και μετά βίας φθάνουν τις 4.500-5000 τόνους.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, είναι να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες το πλεονέκτημα που τους δίνεται έστω και έτσι -που δεν υπάρχει δηλαδή πλήρης κατοχύρωση του ονόματος- και να προχωρήσουν σε δυναμικότερες επενδύσεις για την ανάπτυξη των εξαγωγών τους.
Πάντως, η επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Καναδά έχει προκαλέσει ήδη την έντονη αντίδραση των Καναδών κτηνοτρόφων, οι οποίες εκτιμούν πως τα ευρωπαϊκά τυριά, τα οποία κατέχουν μερίδιο 32% της αγοράς θα εκτοπίσουν τα δικά τους και θα θέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων τυροκομικών μονάδων.
Οι παγκόσμιες πωλήσεις φέτας (ή τύπου φέτας) φθάνουν τους 600.000 τόνους περίπου που αποτιμώνται περί τα 2,5 δισ. ευρώ (με τιμή λιανικής 4,5 ευρώ). Σήμερα η συνολική εγχώρια παραγωγή φέτας ανέρχεται στους 110.000 τόνους, εκ των οποίων οι 35.000 τόνοι εξάγονται. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι μιλάμε για 35 εκατ. κιλά φέτα με μέση τιμή πώλησης τα 6,5 ευρώ τότε ο τζίρος της ελληνικής φέτας στο εξωτερικό φθάνει τα 230 εκατ. ευρώ. Ποσό που φαντάζει μεγάλο αλλά επί της ουσίας είναι απίστευτα μικρό, καθώς η φέτα είναι ένα προϊόν με 100% αναγνωρισιμότητα ανά τον κόσμο. Απήχηση που όμως παραμένει ανεκμετάλλευτη από τους Έλληνες.
Είναι χαρακτηριστικά κάποια σημεία από συνέντευξη του κ.Τσαυτάρη:
Δημοσιογράφος: Δηλαδή ο Καναδάς το λευκό τυρί που παράγει δεν μπορεί να το λέει φέτα.
Υπουργός: Το έλεγε φέτα και μάλιστα ελληνική και έβαζε πάνω ελληνικά σύμβολα όπως σημαία ή τον Παρθενώνα ή κίονες κ.ά. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Κορόιδευε τον καταναλωτή του.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, ενώ βοήθησαν πολύ η Ελληνίδα Επίτροπος η κα Δαμανάκη, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών που χειρίζεται τις εξωτερικές μας σχέσεις. Επομένως όλοι μαζί πετύχαμε σε αυτή την προσπάθεια. Τι λέει; Λέει ότι και στον Καναδά, ο νέος που θα αποφασίσει να παράξει τυρί με τα αγελαδινά γάλατα του Καναδά, δεν μπορεί να το ονοματίζει ελληνική φέτα με τίποτα. Θα πρέπει να αναφέρεται, ότι αν θέλουν να πουν κάτι, ακόμα και οι υπάρχουσες βιομηχανίες που λειτουργούσαν ως σήμερα από παλιά, αυτό το κάνουν εδώ και 20 – 30 χρόνια, θα πρέπει να προσδιορίζουν ότι είναι τύπου φέτας, στυλ φέτας, απομίμηση φέτας, αλλά όχι ελληνική φέτα.
Η ελληνική φέτα δεν έχει καθόλου αγελαδινό γάλα. Η ελληνική φέτα έχει 70% πρόβειο και 30% κατσικίσιο γάλα.
Επομένως κανείς δεν μπορεί να παράξει ελληνική φέτα με αγελαδινό γάλα. Είναι λευκά τυριά αυτά. Μπορούν να τα πουν όπως θέλουν, αλλά δεν μπορούν να τα λένε φέτα. Και μάλιστα εάν πουν ότι «ξέρετε είναι τύπου φέτας, ή κάτι που μοιάζει με φέτα, ή προσομοιάζει αντίγραφο της φέτας», μπορούν να το πουν. Θα λένε όμως ότι είναι Καναδά. Παρασκευάζεται στον Καναδά.