εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Διαπραγμάτευση των Προβατοτρόφων με τα Τυροκομεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, ο αριθμός των παραγωγών στην προβατοτροφία υπολογίζεται στους 40.308, σημειώνοντας φθίνουσα πορεία από το 2006 μέχρι σήμερα, όταν έφταναν τους 48.186. Η παραγόμενη ποσότητα πρόβειου γάλακτος υπολογίζεται στους 519.000 τόνους, ενώ η μέση τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε πέρσι στα 94,84 λεπτά το κιλό, 2 λεπτά χαμηλότερα από την προηγούμενη.
Ως τιμή εκκίνησης των διαπραγματεύσεων των προβατοτρόφων με τα τυροκομεία στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ελλάδας θεωρείται το ένα ευρώ. Αυτή την περίοδο κλείνονται οι συμφωνίες –προφορικές και με συμβόλαιο– για την πώληση πρόβειου και γίδινου γάλακτος όλης της χρονιάς, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2013, με το γενικότερο κλίμα της αγοράς να κάνει λόγο για τιμές υψηλότερες κατά 3-5 λεπτά σε σύγκριση με πέρυσι. Η αύξηση των 3-5 λεπτών, αν και δεν είναι η τελική, εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό την αύξηση του κόστους εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των τιμών των ζωοτροφών. Πέρυσι οι τιμές ξεκινούσαν από τα 0,85 ευρώ το κιλό και έφταναν από τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία στο 1 ευρώ το κιλό. Φέτος, εκτιμάται ότι αρκετοί τυροκόμοι θα δώσουν τελικά μίνιμουμ 0,90 ευρώ το κιλό, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η τιμή που θα δώσουν η ΕΒΟΛ και η ΕΑΣ Καλαβρύτων και οι οποίες αναμένεται να ορίσουν για τη φετινή χρονιά, τιμή πάνω από το 1,05 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι η ΕΒΟΛ παρέλαβε στο 1 ευρώ το κιλό το πρόβειο γάλα και στα 0,60 ευρώ το κιλό το γίδινο από τους κτηνοτρόφους.
Ήδη, για παράδειγμα, ο συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός» κάλεσε όποιο τυροκομείο ή γαλακτοβιομηχανία ενδιαφέρεται, να καταθέσει προσφορά για περίπου 3.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος από τον Έβρο.
Παράλληλα, έντονες είναι οι απαιτήσεις πλέον από ορισμένα τυροκομεία για υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες. Μάλιστα, το γάλα με περισσότερα τέτοια θρεπτικά συστατικά το πληρώνουν καλύτερα.