εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Εξέλιξη της Αγοράς Κρέατος στην Ε.Ε. το 2018-2019
Ο εμπορικός πόλεμος που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ, οι αυξανόμενες τιμές στο πετρέλαιο, η ελαφρά επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ε.Ε. και οι εξελίξεις σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι οι παράγοντες που οι επιτελείς της commission εκτιμούν ότι θα παίξουν ρόλο στη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγροτικών προϊόντων της EE.
Tα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την καλοκαιρινή έκδοση Βραχυπρόθεσμες Προοπτικές των Γεωργικών Αγορών 2018-2019, που εξέδωσε η Commission. Δημοσιεύουμε τα στοιχεία για τα είδη του κρέατος:
Βόειο
Σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να συνεχιστεί η μικρή αύξηση στην παραγωγή αλλά και στις εισαγωγές βόειου κρέατος στην Ε.Ε., εξελίξεις που θα επιφέρουν ελαφρώς υψηλότερη κατανάλωση. Οι εξαγωγές ζώντων βοοειδών ήταν περίπου 13% υψηλότερες στο πρώτο τετράμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Στο σύνολο του τρέχοντος έτους η αύξηση αναμένεται να αγγίξει το 3%, με τους βασικούς εταίρους της Ε.Ε. να συγκεντρώνονται στην περιοχή της Μεσογείου. Η Τουρκία, για παράδειγμα, απορρόφησε σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών ζώντων βοοειδών το 2017, ενώ ο λίβανος, η Λιβύη και το Ισραήλ παραμένουν βασικοί προορισμοί. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναμένεται μικρή επιβράδυνση αλλά το 2019 οι εξαγωγές ζώντων θα σταθεροποιηθούν.
Οι εξαγωγές βόειου κρέατος ήταν σχεδόν 15% λιγότερες στους πρώτους 4 μήνες του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η Τουρκία αναδεικνύεται βασικός εξαγωγικός προορισμός, το Ισραήλ συνεχίζει να εισάγει κυρίως από την Ε.Ε., ενώ το από την άλλη, το Χονγκ Κονγκ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μείωσαν σημαντικά τις ποσότητες ευρωπαϊκού βόειου που προμηθεύονται (-7% και -17% αντιστοίχως), αν και παραμένουν σημαντικοί εξαγωγικοί προορισμοί. Με τον ανταγωνισμό από άλλες μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις να αυξάνεται, αναμένεται ότι το 2018 οι εξαγωγές της Ε.Ε. θα μειωθούν σημαντικά (6%) και θα παραμείνουν εξαρτημένες κυρίως από τη ζήτηση της Τουρκίας και του Ισραήλ. Η υπερεπαρκής παγκόσμια προσφορά βόειου κρέατος αναμένεται να ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές.
Χοιρινό
Αντιστοίχως, στο χοιρινό η προσφορά αυξάνεται και οι εξαγωγές προσπαθούν να ακολουθήσουν αυτή την αύξηση πιέζοντας τις τιμές. Η γρήγορη αύξηση που παρουσίασε η παραγωγή το πρώτο τετράμηνο του 2018 (κυρίως σε Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) θα επιβραδυνθεί μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών τιμών για να κλείσει σε ετήσια βάση με αύξηση περί το 1,5%. Το 2019 η παραγωγή αναμένεται να σταθεροποιηθεί αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την εξαγωγική επίδοση της Ε.Ε.
Ειδικά για τις εξαγωγές, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2015, ο βασικός λόγος για την ανοδική πορεία των εξαγωγών ευρωπαϊκού χοιρινού ήταν το γεγονός ότι η Κίνα εισήγαγε μεγάλες ποσότητες εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του τομέα χοιρινών στη χώρα αυτή. Για το 2018, οι Κινέζοι αναλυτές μιλούν για νέα μείωση εισαγωγών χοιρινού, κάτι που αν συμβεί θα σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βρει νέους εξαγωγικούς προορισμούς. Ακόμη κι έτσι, η Ε.Ε. κράτησε την κυρίαρχη θέση της στην κινεζική αγορά χοιρινού το πρώτο τετράμηνο 2018 (μερίδιο 66%) ενώ ο Καναδάς και οι ΗΠΑ είδαν τα μερίδιά τους να μειώνονται ελαφρώς (μερίδια 12% και 11% αντιστοίχως). Αντιθέτως, η Βραζιλία διπλασίασε το μερίδιό της (στο 8%).
Οι εξελίξεις στο μέτωπο αυτό ασφαλώς θα επηρεαστούν από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, καθώς η Κίνα και το Μεξικό επέβαλαν πρόσθετους δασμούς στο αμερικανικό χοιρινό (ως αντίμετρα στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο). Επομένως οι αγορές της Κίνας και του Μεξικού θα γίνουν πεδία έντονου ανταγωνισμού για το ποιος θα πάρει μέρος του αμερικανικού μεριδίου, το οποίο αναμένεται να μειωθεί πολύ. Επιπλέον, δεν μπορούν να προσδιοριστούν επακριβώς οι συνέπειες που θα έχει για τις εξαγωγές η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, καθώς η Ουγγαρία ανέφερε τον Απρίλιο τα πρώτα κρούσματα, ενώ καινούργιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν το 2018 σε χώρες της Ε.Ε. (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία, Τσεχία και Πολωνία). Μέχρι στιγμής οι συνέπειες της νόσου στο εξαγωγικό εμπόριο της Ε.Ε. είναι περιορισμένες αλλά η περαιτέρω εξάπλωσή της και σε άλλες βασικές χώρες παραγωγής θα δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά, σε επίπεδο έτους, το 2018 οι εξαγωγές αναμένονται αυξημένες κατά 2,5% αλλά δεν αναμένεται να αυξηθούν το 2019, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των τιμών φέτος. Οι τιμές στο χοιρινό κρέας αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο 2018 εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς μετά τα Χριστούγεννα, άρχισαν όμως να πέφτουν από τον Μάρτιο, όταν ανέκαμψε η παραγωγή, και να αυξάνονται εκ νέου τον Μάιο. Εν τούτοις, οι τιμές παραμένουν αρκετά κάτω από το μέσο επίπεδο της περασμένης 4ετίας, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στους παραγωγούς σε μια στιγμή που σημειώνεται ελαφρά αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών.
Πουλερικά
Με τη μικρή αύξηση του 2017 (+0,9%) η παραγωγή κρέατος πουλερικών αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018, με τη σημαντικότερη αύξηση να παρουσιάζουν οι: Πολωνία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία. Αντίστροφα κινήθηκε η παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία.
Μέχρι το τέλος του έτους η παραγωγή θα επιβραδυνθεί για να κλείσει τελικά με αύξηση 1,5% και θα σταθεροποιηθεί το 2019. Οι εξαγωγές συνέχισαν την ανάκαμψη που καταγράφηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017, και αυξήθηκαν κατά 8% στο πρώτο τετράμηνο του 2018, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων εξαγωγών προς τις Φιλιππίνες, οι οποίες μαζί με την Γκάνα και την Ουκρανία αναδείχθηκαν σε βασικούς προορισμούς για το ευρωπαϊκό κρέας πουλερικών. Για το σύνολο του έτους οι εξαγωγές αναμένονται 2,5% αυξημένες, ενώ για το 2019 εκτιμάται ότι ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί. Τους πρώτους μήνες του 2018 οι τιμές στα κοτόπουλα κρεοπαραγωγής βρέθηκαν σε ανοδική τάση στηριζόμενες στις καλές εξαγωγικές επιδόσεις. Ξεπέρασαν δε τα επίπεδα των περασμένων δύο ετών φθάνοντας μέχρι το τέλος Μαΐου στα 189 ευρώ.100 κιλά. Μετά τη στασιμότητα του 2017 που οφείλεται στην περιορισμένη προσφορά, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αναμένεται να αρχίσει αργά αλλά σταθερά να αυξάνεται στα 24,1 κιλά το 2018 και στα 24,3 κιλά το 2019.
Αιγοπρόβειο
Στασιμότητα αναμένεται το 2018 για την παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος, μετά την επίδοση του πρώτου τριμήνου που κατέγραψε αύξηση 7%. Αυτό το δυνατό ξεκίνημα πρέπει να αντιπαρατεθεί με μια εξαιρετικά μεγάλη πτώση 7% το πρώτο τρίμηνο του 2017. Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2019. Οι εξαγωγές προβάτων βρέθηκαν σχεδόν 10% χαμηλότερα το πρώτο τετράμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ για το σύνολο του 2018 αναμένονται μειωμένες κατά 20% ή και περισσότερο, με βασική αιτία τη μείωση της ζήτησης από τη Λιβύη εξαιτίας των συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν στη χώρα.
Οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος έδειξαν το πρώτο τετράμηνο του 2018 μια μείωση 17% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, αλλά αναμένεται ότι στο σύνολο του έτους η απώλεια θα περιοριστεί και το 2018 θα κλείσει με μείωση 7%. Το Χονγκ Κονγκ παραμένει βασικός προορισμός για το ευρωπαϊκό πρόβειο, απορροφώντας το ένα τέταρτο των ενωσιακών εξαγωγών. Η Ελβετία συνέχισε να εισάγει μεγάλες ποσότητες ενώ το Ισραήλ αύξησε κατά 150% τις ποσότητες που ζήτησε από την Ε.Ε. Αντιθέτως, οι εξαγωγές στους βασικούς προορισμούς της Μέσης Ανατολής (Ομάν, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) μειώθηκαν σημαντικά και η Αλγερία σταμάτησε τις εισαγωγές πρόβειου από την Ε.Ε. Πάντως, οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 2% το 2019. Από την άλλη, οι εισαγωγές πρόβειου στην Ε.Ε. αναμένεται να παραμείνουν σταθερές στα περσινά επίπεδα. Με δεδομένη την περιορισμένη προσφορά και την υψηλή ζήτηση την περίοδο της Άνοιξης, οι τιμές στο βαρύ αρνι ξεπέρασαν σημαντικά το μέσο επίπεδο περασμένων ετών φτάνοντας στα 630 ευρώ/100 κιλά τον Απρίλιο και τον Μάιο, για να πέσουν τον Ιούνιο κάτω από τα 600 ευρώ/100 κιλά. Αντιθέτως, οι τιμές στο ελαφρύ αρνί βρέθηκαν κάτω από το μέσο επίπεδο περασμένων ετών (με εξαίρεση την περίοδο πέριξ του Πάσχα) και έπεσαν προς τα 500 ευρώ/100 κιλά. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ε.Ε. αναμένεται να παραμείνει σταθερή στα 1,8 κιλά.