εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Βελτίωση της Αποτελεσματικότητας των Ζωοτροφών
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, η κατανάλωση κρέατος ανά άτομο αναμένεται να αυξηθεί από 34 κιλά, που ήταν το 2015, σε 49 κιλά, έως το 2050.
Ως αποτέλεσμα αυτών των εκτιμήσεων, προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει αύξηση και η ζήτηση ζωοτροφών, προκειμένου να συμβαδίσει με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της ιχθυοκαλλιέργειας, ώστε να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση σε κρέας. Βεβαίως, υπάρχει και η δυνατότητα μερικής υποκατάστασης των ζωικών με φυτικές πρωτεΐνες. Στο ζήτημα της αύξησης της ζήτησης σε ζωοτροφές πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός της συμμετοχής του κόστους των ζωοτροφών κατά 60-70% στο κόστος του τελικού προϊόντος.
Για να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε πρώτες ύλες, οι βιομηχανίες ζωοτροφών χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, η τεχνολογία της μικροενθυλάκωσης θα μπορούσε να αυξήσει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και να βελτιώσει την παραγωγικότητα του ζώου, με την εισαγωγή του ενζύμου φυτάση στις ζωοτροφές. Έτσι, θα μειώνονται οι εκπομπές φωσφόρου στις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ πρωτίστως εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος των ζώων και η προστασία των προβιοτικών στην εντερική οδό από τα στομαχικά οξέα.
Τα φυτογενετικά
Τα φυτογενετικά είναι μια ομάδα προσθετικών, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά σχεδόν για 2 δεκαετίες με διάφορες ονομασίες: βασικά έλαια/λίπη, φυτικά εκχυλίσματα, βότανα και τώρα φυτογενετικά. Αν και τα βασικά συστατικά από τα οποία αποτελούνται αυτά τα προσθετικά δεν έχουν αλλάξει, ο τρόπος που αυτά τα προσθετικά παρασκευάζονται έχει αλλάξει σημαντικά.
Τα φυτογενετικά χρησιμοποιούνται με αυξανόμενη συχνότητα, γιατί έχει αποδειχθεί, ότι βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της τροφής σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Η ιστορία των φυτογενετικών ξεκίνησε με τα εκχυλίσματα, π.χ. με τη ρίγανη και το ριγανέλαιο. Η αγορά των φυτογενετικών αυξάνεται συνεχώς. Οι δράσεις τους είναι αντιοξειδωτικές, ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και βελτίωση των αναπαραγωγικών δεικτών. Σημαντικός είναι, επίσης, ο ρόλος τους στην αύξηση της έκκρισης των ενζύμων με αποτέλεσμα την αύξηση της πεπτικότητας των ζωοτροφών, ενώ λειτουργούν και ενάντια σε κάποιους μικροοργανισμούς μειώνοντας τη βιωσιμότητά τους και ελαχιστοποιώντας το συνολικό μικροβιακό φορτίο.
Πρέπει να είναι σαφές, ότι τα φυτογενετικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των παθογόνων μικροοργανισμών, όπως τα αντιβιοτικά. Ο τρόπος δράσης τους είναι πιο έμμεσος, μειώνοντας τη βιωσιμότητά τους και ελαχιστοποιώντας το συνολικό μικροβιακό φορτίο.
Πηγή: Feed International, Efstratia Papanikou, Ph.D., is a plant physiologist with Ariston Nutrition Consulting, epapanikou@ariston-nutrition.com.