εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Φυτικές Πρωτεινούχες Ζωοτροφές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τους εμπειρογνώμονες και τους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την πορεία του τομέα των φυτικών πρωτεϊνών της ΕΕ.
Οι απόψεις αυτές θα αποτελέσουν την πρώτη φάση της ενδεχόμενης ανάπτυξης ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου για τις πρωτεΐνες.
Οι φυτικές πρωτεΐνες αποτελούν βασικό συστατικό της ζωοτροφής (ως πηγή αμινοξέων για τα ζώα), καθώς καταναλώνονται ευρέως από τον άνθρωπο.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών δεν επαρκεί για την κάλυψη της ζήτησης, μεταξύ άλλων και λόγω των γεωργοκλιματικών συνθηκών στην Ευρώπη, οι οποίες δεν ευνοούν την ευρεία καλλιέργεια καλλιεργειών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως η σόγια. Οι σπόροι σόγιας μπορούν να εισέλθουν στην αγορά της ΕΕ χωρίς δασμούς, γεγονός που μειώνει επίσης την οικονομική αποδοτικότητα της τοπικής παραγωγής.
Σημαντικό ποσοστό των καλλιεργειών σόγιας που καλλιεργούνται εκτός της ΕΕ είναι γενετικά τροποποιημένο, αλλά με την ευρωπαϊκή ζήτηση για μη γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές που παραμένουν υψηλές, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη τόνωσης της τοπικής παραγωγής.
Με αυτό το πνεύμα και ενόψει μιας ενδεχόμενης μελλοντικής στρατηγικής για την ανάπτυξη πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην Ευρώπη, η Επιτροπή επιθυμεί να καθορίσει την τρέχουσα κατάσταση των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, επιδιώκει να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μέσων πολιτικής, όπως η εθελοντική συνδεδεμένη στήριξη (που συνδέει την άμεση στήριξη των αγροτών στην παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών για την τόνωση του τομέα). Θα τεθούν επίσης ερωτήματα σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με την έρευνα και πληροφορίες αγοράς.
Στόχος είναι να εκπονηθεί λεπτομερής έκθεση σχετικά με την πορεία των εργασιών και πιθανά μελλοντικά μέτρα έως τα τέλη του 2018.
Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι πιθανό να ακολουθηθεί από άμεσες διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ και με ενδιαφερόμενους φορείς σε επίπεδο βιομηχανίας, όπως συνδικάτα αγροτών ή ενώσεις παραγωγών.
Μια σειρά θεματικών εργαστηρίων για την περαιτέρω συζήτηση των δράσεων που απαιτούνται για τη στήριξη της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ αναμένεται επίσης να οργανωθεί, εξετάζοντας θέματα όπως η έρευνα και η καινοτομία, τα περιβαλλοντικά οφέλη ή τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού.