εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Αγορά Κρέατος στην Ε.Ε.

0 comments
Η Αγορά Κρέατος στην Ε.Ε.

 

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η αύξηση του εισοδήματος αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο υψηλά επίπεδα τη ζήτηση για κρέας, κάτι που θα έχει ως συνέπεια αυξημένες ευρωπαϊκές εξαγωγές, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή κατανάλωση θα εμφανιστεί σταθεροποιημένη σε υψηλό σημείο.

 

Αυτό αναφέρεται στην Έκθεση της ΕΕ για τις αγορές και το εισόδημα στον αγροτικό τομέα για την περίοδο 2017 – 2030 (EU Agricultural outlook for the agricultural markets and income 2017-2030). Η Έκθεση παρουσιάζει τις μεσοπρόθεσμες τάσεις για τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα, τις αγορές και τα εισοδήματα μέχρι το 2030, βασισμένα στην κατάσταση που βρίσκονται στη χρονική στιγμή που εκπονήθηκε η μελέτη και στις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, παραγωγής και κατανάλωσης. Στην Έκθεση θεωρείται, ότι θα συνεχιστούν οι τρέχουσες πολιτικές για τη Γεωργία και το εμπόριο. Έτσι, δεν πρόκειται για προβλέψεις, αλλά για το μέσο όρο των τάσεων που αναμένεται να ακολουθήσουν οι αγροτικές αγορές στο δεδομένο μακροοικονομικό περιβάλλον και με τις πολιτικές για τον αγροτικό τομέα ως έχουν.

 

Κλάδος Κρέατος

Πιο συγκεκριμένα, η Έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η αύξηση του εισοδήματος αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο υψηλά επίπεδα τη ζήτηση, κάτι που θα έχει ως συνέπεια αυξημένες ευρωπαϊκές εξαγωγές, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή κατανάλωση θα εμφανιστεί σταθεροποιημένη σε υψηλό σημείο.

Ακόμη και με αυξημένες εξαγωγές, πάντως, το 90% της ευρωπαϊκής παραγωγής κρέατος θα κατευθυνθεί στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 14% από το 2017 έως το 2030 –σε απόλυτο αριθμό μιλάμε για μια ποσότητα ίση με την ετήσια παραγωγή κρέατος της Ε.Ε.- και θα καλυφθεί κυρίως από την αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται ελαφρώς τα πρώτα χρόνια της υπό εξέταση περιόδου 2017-2030, για να αρχίσει να μειώνεται αργότερα και να φτάσει ξανά στα σημερινά επίπεδα, ενώ θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στο κρέας πουλερικών, που θα πάρει μερίδιο από τα άλλα είδη κρέατος. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί, ότι η κατανάλωση νωπού κρέατος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει, προς όφελος της χρήσης προϊόντων κρέατος ως συστατικών σε μεταποιημένα τρόφιμα.

 Η μελέτη δείχνει ότι:

  • Η παραγωγή βοδινού ανέκαμψε τα προηγούμενα δύο έτη ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης στον τομέα γαλακτοπαραγωγής. Η παραγωγή αναμένεται φέτος σταθεροποιημένη, αλλά τα επόμενα χρόνια θα επιστρέψει σε μια πτωτική τάση εξαιτίας κυρίως της μείωσης του πληθυσμού αγελάδων και της χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης.
  • Ύστερα από αρκετά πτωτικά χρόνια η παραγωγή και κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οριακά χάρη στη βελτιωμένη αποδοτικότητα και την εφαρμογή της προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης.
  • Χάρη στην έκρηξη των εξαγωγών στην Κίνα, οι τιμές στο χοιρινό ανέκαμψαν τη διετία 2016-2017. Η παραγωγή επωφελήθηκε από αυτή την βραχυχρόνια ευκαιρία αλλά μόνο οριακά αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2030, παρά τις ευνοϊκές τιμές των ζωοτροφών. Αιτία γι’ αυτό είναι η σταθεροποίηση της κατανάλωσης στην Ε.Ε., αλλά και του ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά.
  • Η παραγωγή κρέατος πουλερικών στην Ε.Ε. θα επεκταθεί κατά 5% περίπου στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030, κι αυτό θα είναι συνέπεια της αύξησης της εισαγωγικής ζήτησης που θα παρουσιάσουν οι αγορές σε όλο τον πλανήτη. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 18% αφενός χάρη στις πωλήσεις διαφορετικών κοπών αλλά και εντοσθίων, και αφετέρου χάρη σε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο εξαγωγικών προορισμών. Εν τούτοις, οι τιμές θα βρεθούν υπό πίεση λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά και θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα της περιόδου 2011-2015.

 

Για περισσότερα: https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/markets-and-prices/medium-term-outlook/2017/2017-summ.pdf