εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
O AΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΟΠ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Με την συμφωνία CETA (ΕΕ-Καναδά) και Ν. Αφρικής κατοχυρώνονται πλήρως η παρμεζάνα και το ροκφόρ απαγορεύοντας στις Πολυεθνικές να διακινούν στον Καναδά απομιμήσεις τυριών τους, ενώ δεν κατοχυρώνεται η Φέτα.
Με την έναρξη εφαρμογής της συνθήκης της Λισαβόνας από το 2009 η ΕΕ έχει αρμοδιότητα σύναψης διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Μετά την κατάρρευση των διεθνών πολυμερών συνομιλιών του γύρου της Ντόχα το 2011, που γίνονταν στα πλαίσια του ΠΟΕ, η ΕΕ στράφηκε σε διαπραγματεύσεις για σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, χώρες της Ν. Αφρικής, Ν. Ζηλανδίας, Ιαπωνίας, Τουρκίας, Λατινικής Αμερικής και διαπραγματεύεται συνολικά 50 διεθνείς συμφωνίες.
Στην συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής της βουλής του Ιανουαρίου 2018 ενημερωθήκαμε, ότι και άλλες χώρες όπως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, χώρες του Μercosur της Λατινικής Αμερικής, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν αποδέχονται ως ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα την Φέτα, ελαιόλαδο και ελιά Καλαμάτας, ούζο, κρασί Σαντορίνης, και διακινούν αντίστοιχα δικά τους ψευδή εμπορικά σήματα ανταγωνιστικά με τα ως άνω προϊόντα μας.
Ουσιαστικά, με τις ως άνω διεθνείς εμπορικές συμφωνίες νομιμοποιείται, με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου και ακολούθως της Ελληνικής Κυβέρνησης (αν εγκριθεί η CETA και η συμφωνία της Ν. Αφρικής όπως προτείνεται στην Ελληνική Βουλή), ο υπάρχων αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών από την εμπορία λευκών τυριών, όπου πολυεθνικές εταιρείες θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν στην παγκόσμια αγορά εκμεταλλευόμενες καταχρηστικά την ιστορία, την βιοποικιλότητα, την ποιότητα και το όνομα της Φέτας, παραπλανώντας τους καταναλωτές.
Αν προστατεύονταν η Φέτα στις διεθνείς αγορές χωρών που διαπραγματεύεται η ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα την διακριτότητά της και την εκτόπιση από την αγορά των απομιμήσεων φέτας, άρα και την αύξηση των τιμών της Φέτας στις εξαγόμενες ποσότητες με συνέπεια την αύξηση της Ελληνικής παραγωγής και απασχόλησης στον τομέα της Φέτας και συνολικά στα 21 τυροκομικά ΠΟΠ της χώρας μας.
Γι’ αυτό, είναι σημαντική η προσπάθεια που γίνεται για συγκρότηση διεπαγγελματικής οργάνωσης της Φέτας και αυστηροποίησης των ελέγχων που πρέπει να γίνει από τα Υπουργεία για αποτροπή των ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος και ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα (προγράμματα Γενετικής βελτίωσης, διαχείριση βοσκοτόπων, ενίσχυση τοπικών κτηνοτροφικών φυτών για αντικατάσταση μεταλλαγμένης σόγιας, κλπ).
Δυστυχώς στην τελική εντολή διαπραγμάτευσης που έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ και του Έλληνα πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2013 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμπεριλαμβάνονταν η Φέτα στα βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα προς κατοχύρωση στις συμφωνίες CETA με τον Καναδά και των 15 χωρών της Νοτίου Αφρικής.
Επίσης, τον Οκτώβριο του 2016 στην συνεδρίαση των αρμόδιων Υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ στην Μπρατισλάβα είχαμε την έγκριση της CETA χωρίς την πλήρη κατοχύρωση της Φέτας, με συνυπογραφή και του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης.
Το Φεβρουάριο του 2017, επίσης, 8 Ευρωβουλευτές της χώρας μας ψήφισαν την CETA στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν υπερασπίστηκαν, ως όφειλαν, το κοινοτικό κεκτημένο κατοχύρωσης της Φέτας, την ισοτιμία της με τα βασικά Ευρωπαϊκά τυριά και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δίκαιο εμπόριο με διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού των αγορών και του δικαιώματος των καταναλωτών να πληροφορούνται και να επιλέγουν.
Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2017 η Πανελλαδική σύσκεψη φορέων στον Τύρναβο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Τυροκόμων, τον ΣΕΒΓΑΠ και το Δίκτυο Φορέων και πολιτών Θεσσαλίας, όπου ενεργοποιήθηκε η Κοινή Επιτροπή Υπεράσπισης της ΠΟΠ Φέτας και εκδόθηκε ψήφισμα με πρόταση στην Ελληνική Βουλή να μην εγκρίνει τις συμφωνίες της CETA και της Νότιας Αφρικής και τις 50 υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες αν δεν κατοχυρώνεται πλήρως η ΠΟΠ Φέτα.
Το παραπάνω ψήφισμα που συνυπόγραψαν 37 Φορείς της χώρας απεστάλη στην Ελληνική Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2017 επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας αφού μας απάντησε με αναγνώριση του κινδύνου να καταστεί η Φέτα κοινή ονομασία, απέδωσε ευθύνη στη στάση των Κυβερνήσεων της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες που δεν κινήθηκαν κατά των χωρών που διακινούσαν τυριά τύπου Φέτας και υποσχέθηκε να διασφαλίσει το καλύτερο δυνατό πλαίσιο προστασίας της στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Τελευταίο οχυρό μας για υπεράσπιση της ΠΟΠ Φέτας είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο που σύμφωνα με το άρθρο 4 της συνθήκης της Λισαβόνας έχει ακόμη αρμοδιότητα να εγκρίνει η να απορρίψει τις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναντώντας αντιστάσεις στην έγκριση της CETA (αφού μόνο 7 από τις 27 χώρες μέλη την έχουν ως τώρα εγκρίνει) μεθοδεύει για τις μελλοντικές 50 συμφωνίες την μη έγκρισή τους από τα Εθνικά Κοινοβούλια και την έγκρισή τους μόνο από το Ευρωκοινοβούλιο.
Καλούμε όλους να συνυπογράφουν στον ιστότοπο: www.fetasos.gr το Ψήφισμα Πολιτών που συνδιαμορφώσαμε στην Ελασσόνα στις 19/1/2018 και καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βαλονίας του Βελγίου και να καταψηφίσουν την προτεινόμενη CETA και την συμφωνία της Ν. Αφρικής όταν έλθουν στην βουλή, και έτσι να απαιτήσουν την άμεση επαναδιαπραγμάτευσή της για πλήρη και άμεση προστασία της Φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, καθώς και να διασφαλίσουν σε όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες τις παραγωγικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ποιοτικές προδιαγραφές της Ευρώπης.
Γιώργος Εμμανουήλ 31/1/2018
Μέλος του ΔΣ του Ομίλου Φίλων Φέτας
και του Δικτύου Φορέων και Πολιτών Stop ttip, ceta, tisa
για μια δημοκρατική Ευρώπη σε έναν κόσμο δίκαιου εμπορίου.