εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Εθνική Διεπαγγελματική Φέτας
Σε άρθρο τους ο Π. Σατολιάς, Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και ο Ν. Καλιακούδας, Πρόεδρος του Δ.Σ της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων και Παραπροϊόντων φέτας ΠΟΠ (Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ)» υποστηρίζουν, ότι είναι αναγκαία η ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Φέτας.
Δημοσιεύουμε το εν λόγω άρθρο:
«Η περίοδος που διανύουμε ως χώρα, χαρακτηρίζεται αρκετά κρίσιμη για πολλούς τομείς της οικονομίας μας. Το μέλλον της κτηνοτροφίας και των προϊόντων του γάλακτος (τυριών και γαλακτοκομικών) και κυρίως των ΠΟΠ, που παράγονται από την αιγοπροβατοτροφία, προδιαγράφεται ως αβέβαιο.
Είναι γνωστό ότι τα προϊόντα ΠΟΠ και ειδικότερα η φέτα, πρέπει να προστατευθούν από τις διάφορες απομιμήσεις που κυριαρχούν στη παγκόσμια αγορά. Για το σκοπό αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η μόνιμη και συστηματική παρακολούθηση από τον κρατικό μηχανισμό, την εκάστοτε κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουμε κάθε φορά τετελεσμένα, τόσο στα ευρωπαϊκά, όσο και στα διεθνή forum, όπου γίνονται χρονοβόρες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις και παζαρεύονται τα δούναι και λαβείν των χωρών – μελών της Ε.Ε, στα πλαίσια των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου με τις Τρίτες Χώρες (π.χ. Καναδάς. Ν. Αφρική κλπ).
Σημαντικοί φορείς, που πραγματικά μπορούν να αναλάβουν αυτό το ρόλο, αλλά και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, στις οποίες η κρατική μηχανή σήμερα αδυνατεί να ανταποκριθεί, είναι η δημιουργία αντίστοιχων Διεπαγγελματικών οργανώσεων. Οι διαδικασίες αυτοελέγχου της ποιότητας και της ταυτότητας των αγροτικών προϊόντων και στη προκειμένη περίπτωση της φέτας ΠΟΠ, η οποία παράλληλα με το ειδικό σήμα της που μόνο η διεπαγγελματική θα πιστοποιεί, θα κυριαρχεί στην ελληνική και ξένη αγορά, με αποτέλεσμα να δώσει την υπεραξία, που δικαιούται. Αντίστοιχα παραδείγματα, που απογείωσαν την αξία των ευρωπαϊκών τυριών είναι το ροκφόρ, η μοτσαρέλα κλπ., των οποίων οι διεπαγγελματικές οργανώσεις ανέπτυξαν σημαντικά την κτηνοτροφία και την τυροκομία στις περιοχές, που τα προϊόντα αυτά παράγονται.
Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται στην παρούσα φάση, η οποία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προς αυτή τη κατεύθυνση. Αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι ιδανικές και οφείλουμε, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, βιομήχανοι και διακινητές, που είτε εκπροσωπούμε τον συνεταιριστικό, είτε τον ιδιωτικό τομέα, να συνεργαστούμε για την δημιουργία αλλά και την ουσιαστική λειτουργία της εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.
Από τις συσκέψεις, συνελεύσεις, συναντήσεις, επαφές και διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα καταλήξαμε στην αναγκαιότητα δημιουργίας της εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης και ο κοινός τόπος όλων των απόψεων είναι η φέτα, η οποία μας «δείχνει» και τα περιθώρια σύγκλισης, αφού είναι το μοναδικό προϊόν που απορροφά, κατά ένα σημαντικό ποσοστό το αιγοπρόβειο γάλα και καλύπτει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των μικρών, μεσαίων, μεγάλων και συνεταιριστικών τυροκομικών επιχειρήσεων του κλάδου.
Με τα δεδομένα αυτά, εμείς ως «Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων και Παραπροϊόντων φέτας ΠΟΠ (Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ)», η οποία αποτελεί οργάνωση – υπόδειγμα συνεργασίας ιδιωτικού και συνεταιριστικού τομέα, δεν πιστεύουμε ότι οι διαφορές που προκύπτουν από την διαβούλευση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ικανή να αποτρέψει την ίδρυση της εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης. Δεν θέλουμε το πρόβλημα να διαιωνίζεται σε βάρος της αυθεντικής φέτας και του αιγοπρόβειου γάλακτος, που αποτελούν την ναυαρχίδα της ελληνικής κτηνοτροφία και τυροκομίας.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι αν και αυτή προσπάθεια τορπιλισθεί και μάλιστα «εκ των έσω», θα έχουμε προσφέρει κακή υπηρεσία και στο εθνικό μας προϊόν «φέτα», αλλά και στην κτηνοτροφία γενικότερα. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι ότι, δεν πρέπει να ορθώσουμε τείχη ανάμεσά μας και να λειτουργήσουμε χωρίς αποκλεισμούς και μόνο ενωμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή τη προσπάθεια. Άλλωστε η φιλοσοφία και το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε, το οποίο προτρέπει την δημιουργία τέτοιων συλλογικοτήτων, εκεί μας οδηγεί».