εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Τα Μπιζέλια, ως Πηγή Πρωτεϊνών για τις Αγελάδες
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, θα μπορούσε να γίνει αντικατάσταση της σόγιας και του καλαμποκιού από κτηνοτροφικό μπιζέλι στη διατροφή των αγελάδων για παραγωγή γάλακτος, αρκεί στο σιτηρέσιο να προστεθούν επιπλέον αμινοξέα.
Η συνολική παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ σήμερα καλύπτει μόνο το 3% της καλλιεργούμενης γης στην ΕΕ και προσφέρει μόνο το 30% των πρωτεϊνών που καταναλώνονται ως ζωοτροφές στην ΕΕ. Σχεδόν το 70% των αναγκών της ΕΕ σε ζωοτροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες εισάγονται, ενώ για τη σόγια το ποσοστό ξεπερνάει το 97%.
Η Ομάδα που Εστιάζει στις Πρωτεϊνούχες Καλλιέργειες στην ΕΕ έθεσε το ερώτημα ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της μερικής έστω υποκατάστασης της σόγιας και του καλαμποκιού (στην πλειονότητά τους είναι μεταλλαγμένα) από κτηνοτροφικό μπιζέλι στη διατροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων.
Μετά τα πρώτα αποτελέσματα υπάρχει πλέον η πρόκληση να βελτιωθεί η ωφελιμότητα των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ, ως εναλλακτική διατροφή και με στόχο να αποτελέσει επιλογή στη διατροφή των αγελάδων, αλλά και άλλων ειδών παραγωγικών ζώων. Τα οφέλη θα ήταν κατ’ αρχήν μια υψηλής αξίας πηγή πρωτεϊνών με εξαιρετική πεπτικότητα των αμινοξέων. Μια άλλη ωφέλεια θα ήταν η μείωση του κόστους διατροφής.
Το είδος του μπιζελιού που προκρίνεται είναι το pisum sativum, το οποίο ήδη καλλιεργείται στην ΕΕ 520.000 εκτάρια το 2012, ενώ καλλιεργείται επίσης κτηνοτροφικό φασόλι σε 460.000 εκτάρια και λούπινο σε 84.000 εκτάρια. Ένα από τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας κτηνοτροφικών πρωτεϊνούχων φυτών είναι ότι με την καλλιέργειά τους μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με οφέλη στην κλιματική αλλαγή.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών πρωτεϊνούχων φυτών, λέγοντας ότι εκτός των άλλων (ασφάλεια τροφίμων, μείωση του κόστους κλπ) συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου μέσω της μικρότερης χρήσης νιτρικών στο έδαφος και στην αμειψισπορά.
Σύμφωνα με το INRA (2004), τα μπιζέλια περιέχουν 24% ακατέργαστη πρωτεΐνη με 86% από αυτήν να είναι αφομοιώσιμη στα μηρυκαστικά και 1,98 μεγακαλορί καθαρής ενέργειας για κάθε κιλό γάλακτος.