εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Γρίπη των Πτηνών
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της τροποποιεί τα μέτρα προστασίας σχετικά με την εκδήλωση εστιών υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών του υποτύπου H5N8 σε ορισμένα κράτη μέλη.
Εξέλιξη της νόσου
Το στέλεχος Η5Ν8 του ιού έχει εντοπιστεί πρόσφατα στη γειτονική Γερμανία, την Σλοβακία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας ανέφερε ότι από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 του μηνός θα σφαγιαστούν όλες οι χήνες και οι πάπιες ελευθέρας βοσκής, 800.000 πουλιά (από τα περίπου 18 εκατομμύρια της περιοχής) και συνολικά 1,3 εκατομμύριο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Από την εντολή εξαιρούνται ορισμένα αγροκτήματα, όπως εκείνα που εκτρέφουν πτηνά αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους. Σημειώνεται ότι η νοτιοδυτική Γαλλία, όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι παραγωγοί φουά γκρα, είχε πληγεί από επιδημία της γρίπης των πτηνών και πέρσι, ωστόσο επρόκειτο για άλλο στέλεχος της ιού.
Οι αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι σήμερα εντοπίστηκαν δύο εστίες της γρίπης των πτηνών H5N8 σε δύο μικρά πτηνοτροφεία αλλά και σε κύκνους που βρέθηκαν νεκροί στη Μοραβία της Τσεχίας. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια που η άκρως μολυσματική γρίπη εντοπίζεται στην Τσεχία και συγκεκριμένα στη νότια Μοραβία και σε δύο οικογενειακά αγροκτήματα στο Μοράφσκι Κρούμλοφ και το Ιβάντσιτσε. Σύμφωνα με τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη σφαγιαστεί 20 πτηνά στο Ιβάντσιτσε και άλλα 100 πρόκειται να σφαγιαστούν στο πρώτο αγρόκτημα.
Οι κτηνίατροι εξετάζουν το ενδεχόμενο να σκοτώσουν και όλα τα πουλιά των γειτονικών πτηνοτροφείων, για προληπτικούς λόγους.
Στη Σλοβενία, επιβεβαιώθηκε ότι ένας κύκνος που βρέθηκε νεκρός στην πόλη Πράγκερσκο, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λιουμπλάνα, έφερε το στέλεχος Η5Ν8 της γρίπης των πτηνών. Οι αρχές κάλεσαν τους αγρότες της περιοχής να φροντίσουν ώστε να πτηνά τους να παραμένουν σε κλειστούς χώρους για να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού, είπε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων, ο ματίας Έμερσιτς.
Σε τουλάχιστον 26 αγροκτήματα στη Βουλγαρία έχει εξαπλωθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, είναι σχεδόν διπλάσια πλέον τα κρούσματα σε σχέση με τον αριθμό που είχε ανακοινώσει στις 30 Δεκεμβρίου.
Οι αρχές απαγόρευσαν σε όλη τη χώρα με άμεση ισχύ το κυνήγι πτερωτών θηραμάτων και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στη μαζική σφαγή πουλερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό H5N8 είναι το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) στη νότια Βουλγαρία. Η Σόφια έχει ήδη απαγορεύσει σε εθνικό επίπεδο τις αγορές πουλερικών αλλά και την αλιεία στις λίμνες και τους υδροβιότοπους με άγρια μεταναστευτικά πτηνά.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Ισραήλ βρίσκονται μεταξύ των χωρών που έχουν εντοπίσει κρούσματα του στελέχους αυτού της γρίπης των πτηνών τις τελευταίες εβδομάδες.
Η απόφαση της Commission
Η απόφαση της Commission 2017/14 της 5ης Ιανουαρίου 2017/L 4/10/7.1.2017, αναφέρεται στην τροποποίηση του παραρτήματος της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2016/2122 για ορισμένα μέτρα προστασίας σχετικά με την εκδήλωση εστιών υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών του υποτύπου H5N8 σε ορισμένα κράτη μέλη.
Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/2122 προβλέπει ότι οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν καθοριστεί από τα οικεία κράτη μέλη, σύμφωνα με την οδηγία 2005/94/ΕΚ, πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις περιοχές που απαριθμούνται ως ζώνες προστασίας και επιτήρησης στο παράρτημα της εν λόγω εκτελεστικής απόφασης. Η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/2122 προβλέπει επίσης ότι τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης πρέπει να διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τις ημερομηνίες που ορίζονται στο παράρτημα της εν λόγω απόφασης. Οι ημερομηνίες αυτές λαμβάνουν υπόψη την απαιτούμενη διάρκεια των μέτρων που πρόκειται να εφαρμοστούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σύμφωνα με την οδηγία 2005/94/ΕΚ.
Από την ημερομηνία τροποποίησης της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2016/2122 με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/2367, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες και η Πολωνία γνωστοποίησαν στην Επιτροπή νέες εστίες της γρίπης των πτηνών του υποτύπου H5N8 σε εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εκτός των περιοχών που απαριθμούνται επί του παρόντος στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2016/2122 και εντός των οποίων εκτρέφονται πουλερικά ή άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, και έλαβαν τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται σύμφωνα με την οδηγία 2005/94/ΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ζωνών προστασίας και επιτήρησης γύρω από τις εστίες αυτές.
Επίσης, η Κροατία, η Ρουμανία και η Σλοβακία κοινοποίησαν στην Επιτροπή την εκδήλωση εστιών υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών του υποτύπου H5N8 σε εκμεταλλεύσεις στο έδαφός τους στις οποίες εκτρέφονται πουλερικά ή άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, και έλαβαν επίσης τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται σύμφωνα με την οδηγία 2005/94/ΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ζωνών προστασίας και επιτήρησης γύρω από τις εστίες αυτές. Αυτά τα τρία κράτη μέλη δεν απαριθμούνται επί του παρόντος στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2016/2122.
Επιπλέον, οι Κάτω Χώρες και η Αυστρία έχουν καθορίσει ζώνες προστασίας και επιτήρησης σύμφωνα με την οδηγία 2005/94/ΕΚ σε σχέση με τις εστίες που έχουν επιβεβαιωθεί στη Σλοβακία και τη Γερμανία.
Σε όλες τις περιπτώσεις, η Επιτροπή εξέτασε τα μέτρα που ελήφθησαν από τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία σύμφωνα με την οδηγία 2005/94/ΕΚ και βεβαιώθηκε ότι τα όρια των ζωνών προστασίας και επιτήρησης που καθορίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές των εν λόγω κρατών μελών βρίσκονται σε ικανοποιητική απόσταση από την εκμετάλλευση όπου επιβεβαιώθηκε η εκδήλωση γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας του υποτύπου H5N8.
Για να προληφθεί κάθε περιττή διαταραχή του εμπορίου εντός της Ένωσης και να αποφευχθεί η επιβολή αδικαιολόγητων φραγμών στο εμπόριο από τρίτες χώρες, είναι αναγκαίο να περιγραφούν ταχέως, σε επίπεδο Ένωσης, σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία και την Πολωνία, οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που καθορίστηκαν στα εν λόγω κράτη μέλη σύμφωνα με την οδηγία 2005/94/ΕΚ, ώστε να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στην επιδημιολογική κατάσταση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές που απαριθμούνται επί του παρόντος στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2016/2122 για τα εν λόγω κράτη μέλη θα πρέπει να τροποποιηθούν.
Επιπλέον, είναι επίσης αναγκαίο να περιγραφούν ταχέως, σε ενωσιακό επίπεδο, σε συνεργασία με την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης που καθορίστηκαν από τα εν λόγω κράτη μέλη σύμφωνα με την οδηγία 2005/94/ΕΚ. Επομένως, το παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2016/2122 θα πρέπει να τροποποιηθεί περαιτέρω, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι περιοχές που έχουν καθοριστεί στην Κροατία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία ως ζώνες προστασίας και επιτήρησης σύμφωνα με την οδηγία 2005/94/ΕΚ.
Συνεπώς, το παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2016/2122 θα πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να επικαιροποιηθεί η περιφερειοποίηση σε ενωσιακό επίπεδο προκειμένου να συμπεριληφθούν οι αλλαγές στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης και η διάρκεια των περιορισμών που ισχύουν σ’ αυτές.
Επομένως, η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/2122 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως και να περιλαμβάνει τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση τα οποία πρέπει να είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών.
Στο Παράρτημα αναφέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα.