εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προτεραιότητες της Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΕΕ-Διάσκεψη του Κορκ

0 comments

 

 

 

Στη Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κορκ της Ιρλανδίας στις 5-6 Σεπτεμβρίου με θέμα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές, τέθηκαν οι προτεραιότητες της Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΕΕ. 
 
 
 
 
Στην εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γεφυρωθεί το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών και πώς μπορούν οι τελευταίες να μεγιστοποιήσουν τη δυναμική τους αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις και ειδικότερα το τεχνολογικό χάσμα σχετικά με τη διάδοση του γρήγορου internet σε όλες τις αγροτικές περιοχές που υστερούν σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τις αστικές. Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διακήρυξη των δέκα σημείων που θα πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το παρόν και τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα για το μελλοντικό σχεδιασμό του 2ου Πυλώνα της ΚΑΠ.
 
Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε 20 χρόνια μετά την ιστορική σύνοδο στο ίδιο μέρος όπου και έλαβε χώρα η ιστορική διακήρυξη που άλλαξε και διαμόρφωσε την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τα χρόνια που ακολούθησαν.
 
Τα δέκα σημεία της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όπως διαμορφώθηκαν στη Σύσκεψη του Κορκ είναι:
 
1. Προώθηση αγροτικής ευημερίας.
2. Ενίσχυση αγροτικών αλυσίδων αξίας.
3. Επένδυση στην αγροτική βιωσιμότητα και ζωτικότητα
4. Διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος.
5. Διαχείριση φυσικών πόρων.
6. Ενθάρρυνση δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.
7. Προώθηση γνώσης και καινοτομίας.
8. Ενίσχυση αγροτικής διακυβέρνησης.
9. Προώθηση απλοποίησης και διαφάνειας.
10. Βελτίωση αποτελεσματικότητας και εκπλήρωσης των πολιτικών.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διάσκεψης, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, ανέφερε τα εξής: «Στο πλαίσιο των εναρκτήριων παρατηρήσεών μου, έθεσα το ερώτημα “Πώς μπορούν οι αγροτικές περιοχές και κοινότητες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, ώστε να συμμετάσχουν πλήρως στην εξεύρεση λύσεων απέναντι στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις;”.
 
Πιστεύω ότι η σημερινή διακήρυξη απαντά και με το παραπάνω στο ερώτημα αυτό. Προσυπογράφω το αίτημα για καλύτερη αναγνώριση της δυνατότητας της υπαίθρου να προσφέρει καινοτόμες, βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς λύσεις για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές κοινωνικές προκλήσεις και στηρίζω την έκκληση για μια ενωμένη αγροτική φωνή για την αγροτική θωράκιση όλων των πολιτικών της ΕΕ. Είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση αυτής της διακήρυξης και είμαι πεπεισμένος ότι θα τροφοδοτήσει τις συζητήσεις μας για το μέλλον της ΚΑΠ».
 
Τα βασικά μηνύματα της διάσκεψης αναδεικνύουν τη θεμελιώδη σημασία της γεωργίας, της δασοκομίας και των συναφών τους τομέων για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη βιώσιμων αγροτικών περιοχών και κοινοτήτων. Το 85% του εδάφους της ΕΕ τελεί υπό τη διαχείριση των γεωργών και των δασοκόμων, οι οποίοι ως «διαχειριστές της υπαίθρου» διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην παροχή σημαντικών δημόσιων αγαθών, προστατεύοντας το περιβάλλον της υπαίθρου. Παράλληλα, τονίζεται το γεγονός ότι η κατάλληλη διαχείριση της γης και της δασοκομίας αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.