εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξαγορές Επιχειρήσεων Αγροτικών Εφοδίων

0 comments

 

 

 

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Monsanto από τη Bayer, δημιουργείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία στους τομείς των σπόρων και των αγροχημικών, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 67 δις δολαρίων. 
 
 
 
 
(Στοιχεία από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο: tvxs.gr).
 
Το διοικητικό συμβούλιο της Monsanto ενέκρινε τη προσφορά εξαγοράς ύψους 66 δισ. δολαρίων που κατέθεσε η Bayer και πλέον αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τη συμφωνία.
 
Για πολύ καιρό η συγκεκριμένη εταιρεία προσπαθεί να εισέλθει και στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσα από δημοφιλή προϊόντα όπως το επικίνδυνο φυτοφάρμακο Roundup, που χρησιμοποιείται ευρέως και στην Ελλάδα. Είναι το προϊόν της Monsanto που ενοχοποιείται για συμμετοχή στην ανάπτυξη καρκίνων. Το επόμενο βήμα της είναι οι μεγάλες μονοκαλλιέργειες με μεταλλαγμένους σπόρους αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον.
 
Ο νέος κολοσσός «θα αποφασίζει τι θα βάζει ο καταναλωτής στο τραπέζι του…διότι είναι θα είναι σε θέση να επιβάλλει στους αγρότες τι να φυτέψουν και πώς να το καλλιεργήσουν, μέσω προσφορών “όλα σε ένα” που θα περιλαμβάνουν σπόρους και χημικά προϊόντα (λιπάσματα, φυτοφάρμακα…), αναφέρει η Greenpeace σε ανακοίνωσή της. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι «η Bayer επιδιώκει μέσω της εξαγοράς της Monsanto να κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και ζιζανιοκτόνα (π.χ. Roundup), με δεδομένο ότι το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, κατασκευάζεται και ανήκει στη Monsanto.
 
Η εταιρεία κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ: των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ σε βιομηχανία. Για αιτίες που αφορούν απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων για τα προϊόντα της, ψευδείς πληροφορίες, για μόλυνση ολόκληρων περιοχών ακόμη και πόλεων, όπως και για δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να παραβλέψουν τους νόμους και τους κανονισμούς.
 
Ο κόσμος σύμφωνα με τη Monsanto, είναι ένας κόσμος απρόσωπος, χωρίς ηθική, χωρίς κανόνες, ένας κόσμος όπου μετράει μόνο το κέρδος.
 
Εκτός, όμως, από την εξαγορά της Monsanto από τη Bayer, εξαγορές στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων και στον κλάδο των ζωοτροφών γίνονται ή πρόκειται να γίνουν και από άλλες εταιρείες.
 
Οι μεγάλες εταιρείες των αγροτικών εισροών εξαγόραζαν μικρές start-ups, που πρότειναν ευφυείς τεχνολογίες, μία περίοδο με πτωτικές τιμές και μειωμένα αγροτικά εισοδήματα. Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι συγχωνεύσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, το αμερικανικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή, με στόχο την ακύρωση της εξαγοράς εταιρείας στον κλάδο της Γεωργίας Ακριβείας από την John Deere. Η J. Deere θα αποκτούσε τον απόλυτο έλεγχο στις σπαρτικές μηχανές. Ο τρόπος σποράς, δηλαδή το βάθος και οι αποστάσεις ανά προϊόν και έδαφος, παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποδόσεις και το κόστος, οφέλη που προέρχονται μόνο από τις σπαρτικές μηχανές Ακριβείας.
 
Η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα σκοπεύει ακριβώς στην ακύρωση της δημιουργίας μίας και μόνο εταιρείας παγκοσμίως που θα ελέγχει τις καινοτόμες εφαρμογές μιας τόσο κρίσιμης παραγωγικής διαδικασίας, της σποράς. Παράλληλα, στοχεύει να ανακόψει τη γιγάντωση ενός φαινομένου που υποβόσκει και στον τομέα της ευφυούς γεωργίας και κτηνοτροφίας, και που πολλοί πιστεύουν ότι σύντομα ίσως λάβει μεγάλες διαστάσεις.
 
Στον κλάδο των ζωοτροφών, οι αγοραστές είναι συνήθως μεγάλες εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών και οι επιχειρήσεις που εξαγοράζονται παράγουν ειδικά μείγματα, πρόσθετα, ή νέες τεχνολογίες ζωοτροφών. 
 
Η υπέρμετρη αυτή συγκέντρωση προβληματίζει διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, τον αγροδιατροφικό τομέα, τους αγρότες. Λίγες μόνο επιχειρήσεις μπορούν να ελέγχουν την παραγωγή και τη διάδοση της γνώσης, τους ρυθμούς ανάπτυξης μίας περιοχής, τους όρους εμπορίου, το κόστος και το επίπεδο τιμών των εισροών και, συνεπώς, των τροφίμων.
 
Γι’ αυτό, οι αγρότες, μέσω των συνεταιριστικών τους οργανώσεων, πρέπει να επιχειρήσουν να ελέγξουν την αγορά των αγροτικών εφοδίων και εισροών στις γεωργικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις.