εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Μέλλον της ΚΑΠ (2)

0 comments

 

 

Δημοσιεύουμε κάποια «συμπεράσματα» από τη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας, οι οποίοι συναντήθηκαν με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπ. Γεωργίας στη Γαλλία στις 2 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το Brexit.
 
 
 
Με βάση τα όσα µεταδίδουν και τα ξένα µέσα ενηµέρωσης Γαλλία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Ελλάδα  και πολλές άλλες χώρες έχουν κοινές θέσεις για να υπερασπιστούν τον τοµέα της γεωργίας και τη διατήρηση των µέσων σταθεροποίησης της αγοράς και/ή τα συστήµατα ασφαλείας για τους αγρότες σε περιόδους κρίσης, σε αντίθεση µε την Γερµανία που εµφανίζεται αντίθετη σε περαιτέρω µέτρα και νέων µηχανισµών ελέγχων των όγκων παραγωγής σε προϊόντα όπως το γάλα.

Σε κάθε περίπτωση τα δεδοµένα που τέθηκαν στον τραπέζι για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή γεωργία και για τα οποία απαιτείται δράση και επανασχεδιασµός είναι τα εξής:
 
• Οι Ευρωπαίοι γεωργοί έχουν βρεθεί σε µια µόνιµη κατάσταση κρίσης κατά τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας του ρωσικού εµπάργκο που έχει πλήξει τις εξαγωγές κρέατος, φρούτων και λαχανικών.
• Oι παραγωγοί γάλακτος, υποφέρουν από υποτονική ζήτηση, κυρίως στην Κίνα, η οποία δεν κατάφερε να αντισταθµίσει την κατάργηση των ποσοστώσεων παραγωγής της ΕΕ, τον Απρίλιο του 2015, οδηγώντας σε κατάρρευση των τιµών.
• Το «πρασίνισµα» της ΚΑΠ έχει τεθεί υπό αµφισβήτηση από τους αγρότες που αισθάνονται ότι οι ρυθµίσεις που ανεβάζουν τον πήχη για τα περιβαλλοντικά πρότυπα ήρθαν τη χειρότερη δυνατή στιγµή, ενώ η χρηµατοδότηση για αγρο-περιβαλλοντικά µέτρα και βιολογικής γεωργίας στο πλαίσιο της ισχύουσας ΚΑΠ κρίνεται εξαιρετικά ανεπαρκής.
• Η πολυπλοκότητα του εξωτερικού εµπορίου καθιστά δύσκολη την διείσδυση σε νέες αγορές, ενώ η  σηµερινή ΚΑΠ επικεντρώνεται κυρίως σε συµφωνίες ελεύθερου εµπορίου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση της ∆ιεθνούς Ευρωπαϊκής Ένωσης Μικρών Αγροτών Via Campesina (ECVC), µια µέρα πριν την συνάντηση των υπουργών στη Γαλλία ότι σχεδόν όλοι οι τοµείς (χοιρινό, βοδινό κρέας, φρούτα, δηµητριακά, µεσογειακά προϊόντα) επηρεάζονται από µια γεωργική πολιτική που έχει εγκαταλείψει τα βασικά εργαλεία που απαιτούνται για τη ρύθµιση της παραγωγής και µε τη σειρά τους επηρεάζουν τις τιµές και το εισόδηµα των παραγωγών.  «Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η  Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη – καµία χώρα δεν έχει γλιτώσει από την εξαφάνιση των αγροτών που εγκαταλείπουν απελπισµένοι µέρα µε τη µέρα τις δραστηριότητες τους».


Η θέση της Ελλάδας
 
Διαφορετική αντιμετώπιση στην κατανομή των δικαιωμάτων των άμεσων ενισχύσεων, ειδικότερα για τις μικρές αλλά βιώσιμες εκμεταλλεύσεις ζήτησε στην παρέμβαση του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά η συνάντηση στο Παρίσι. Όπως είπε, το αποκλειστικό κριτήριο της έκτασης στην κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, φέρνει τις μικρές αλλά επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες βρίσκονται πάνω από το όριο του τρέχοντος σχήματος των μικρών γεωργών, σε δυσχερή ανταγωνιστικά θέση σε σχέση με τις μεγάλες. «Για να είναι βιώσιμες χρειάζονται ενίσχυση και διαφορετική μεταχείριση από τις μεγαλύτερες που συνήθως είναι παραγωγοί βασικών ομοειδών προϊόντων (commodities)», σημείωσε στην τοποθέτησή του.

Μία άλλη πρόταση από την ελληνική πλευρά αφορά τα Προγράμματα δηλαδή τον Β’ Πυλώνα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, ο κ. Αποστόλου με τις λέξεις που επέλεξε φαίνεται να βγάζει από τα Μέτρα τα γεωργοπεριβαλλοντικά, προτείνοντας να μπουν στον Α’ Πυλώνα που είναι οι άμεσες ενισχύσεις. Δηλαδή κάτι σαν το «πρασίνισμα» που αποτελεί μία τέτοιου είδους δράση. Αναλυτικά η δήλωση σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου έχει ως εξής: «Μήπως θα ήταν ορθότερο ο 2ος πυλώνας να καλύπτει τα επενδυτικά μέτρα, τις συλλογικές δράσεις, την καινοτομία και την κατάρτιση των γεωργών, ενώ ο πρώτος όλα τα μέτρα εκτατικής μορφής;»