εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Βρώσιμες Συσκευασίες Τροφίμων

0 comments

 

 
Βρώσιμες συσκευασίες τροφίμων από πρωτεΐνες γάλακτος μπορούν να αντικαταστήσουν στο μέλλον το πλαστικό περιτύλιγμα με βάση το πετρέλαιο, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη, αλλά και πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για τη βιομηχανία τροφίμων.
 
 


Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο υποστηρίζει ότι η βιοδιασπώμενη συσκευασία μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και να μειώσει τον αριθμό των αποβλήτων.
 
Η νέα μεμβράνη συσκευασίας αποτελείται κατά κύριο λόγο από την πρωτεΐνη γάλακτος καζεΐνη, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι 500 φορές πιο αποτελεσματική στο να κρατά το οξυγόνο μακριά από τα τρόφιμα. Η πρωτεΐνη μπορεί να διασπαστεί εύκολα αλλά ακόμη και να καταναλωθεί.
 
Η παραγωγή των συμβατικών πλαστικών συσκευασιών που χρησιμοποιούνται σήμερα από την πλειονότητα των παραγωγών τροφίμων παγκοσμίως απαιτεί τη χρήση ορυκτών πόρων. Αυτό προκαλεί την παραγωγή υψηλών επιπέδων εκπομπών, που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
 
Επιπλέον, μόνο ένα ποσοστό των πλαστικών αποβλήτων μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί και ορισμένα πλαστικά περιτυλίγματα με βάση το πετρέλαιο μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα με τοξικές ενώσεις.
 
Η συσκευασία με βάση το γάλα είναι επίσης καλύτερη από άλλες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές, οι οποίες συνήθως κατασκευάζονται με βάση το άμυλο, οι οποίες είναι πιο πορώδεις και επιτρέπουν τη διέλευση περισσότερου οξυγόνου, οδηγώντας σε ταχύτερη φθορά.
 
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι το υλικό θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε τρία χρόνια και σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω το προϊόν με την προσθήκη βιταμινών, προβιοτικών και μεταλλικών στοιχείων. Με αυτό τον τρόπο, η συσκευασία θα έχει θρεπτική αξία από μόνη της.