εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδα των Βοοειδών στη Θεσσαλία

0 comments

 

 
Δύο κρούσματα με οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών εμφανίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από το Εργαστήριο Ιολογικών νοσημάτων του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.
 
 
 
Οι εστίες των κρουσμάτων βρίσκονται κοντά στο Δέλτα του Πηνειού και η μια μονάδα εξ αυτών είχε εμβολιαστεί 12 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 
 
Στη Μαγνησία

Την προσοχή των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας εφιστά η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, με αφορμή το γεγονός ότι στις 29/8/2016 επιβεβαιώθηκαν από το Εργαστήριο Ιολογικών και Ρικετσιακών νοσημάτων του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, δύο εστίες θετικές στην Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
 
Συγκεκριμένα, καλούνται οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να συνεχίζουν τους εμβολιασμούς και να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα βιοασφάλειας (ψεκασμοί με εντομοαπωθητικά των ζώων, καθαρισμός των εγκαταστάσεων, δημιουργία απολυμαντικών τάφρων, μυοκτονίες και αποξήρανση λιμναζόντων υδάτων γύρω από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις).
 
Στη Λάρισα

Ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, απαγορεύονται: η έξοδος και η είσοδος βοοειδών από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, εκτροφή, πάχυνση, αναπαραγωγή). οι αγοραπωλησίες των παραπάνω ζώων για εκτροφή, πάχυνση και αναπαραγωγή, σε όλη την επικράτειά της καθώς και η έξοδος από την Περιφερειακή Ενότητα μη εδωδίμων προϊόντων των βοοειδών, καθώς και ειδών χορτονομής. Έχουν επίσης αποφασιστεί μέτρα που αφορούν α) την ζώνη προστασίας που επεκτείνεται σε 3 χλμ. και β) τη ζώνη επιτήρησης που επεκτείνεται σε ακτίνα 25 χλμ.
 
Όπως επισημαίνει η Π.Ε., είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί όλων των εκτροφών και να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των βοοειδών από την οζώδη δερματίτιδα. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται όσοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν παραγγείλει τα απαραίτητα εμβόλια για τα βοοειδή τους, να προβούν άμεσα στην παραγγελία ερχόμενοι σε συνεννόηση με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΔΑΟΚ Μαγνησίας, ενώ όσοι τα έχουν παραγγείλει να τα παραλάβουν άμεσα από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
 
Στα Τρίκαλα
 
Τον εμβολιασμό των βοοειδών του Νομού Τρικάλων επιτάσσουν δύο νέα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας στον γειτονικό Νομό Λάρισας, όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής.
 
Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Σπύρος Ζτρίβας, επισήμανε την “ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των βοοειδών προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα κρούσματα και στο Νομό Τρικάλων και φυσικά η θανάτωση του συνόλου των ζώων στην κτηνοτροφική μονάδα όπου θα εμφανιστεί ο ιός”.
 
Προς διευκόλυνση όλων των Τρικαλινών παραγωγών βοοειδών, οι οποίοι διατηρούν πάνω από 50.000 ζώα στο Νομό, έχουν κινητοποιηθεί και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία Καλαμπάκας, Πύλης και Οιχαλίας, το δυναμικό των οποίων παρέχει κάθε δυνατή πληροφορία στους ιδιοκτήτες των μονάδων βοοειδών για τον εμβολιασμό κατά της οζώδους δερματίτιδας.
 
Στην Καρδίτσα
 
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους του Νομού ότι στις 29/08/2016 επιβεβαιώθηκαν από το Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας δύο εστίες θετικές στην Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών. Κατόπιν των ανωτέρω: Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των βοοειδών του Νομού μας. Απαγορεύεται η έξοδος και η είσοδος βοοειδών από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, εκτροφή, πάχυνση, αναπαραγωγή) καθώς και μη εδωδίμων προϊόντων των βοοειδών και ειδών χορτονομής.
 
Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με το Κτηνιατρικό Γραφείο της περιοχής τους προκειμένου να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός των βοοειδών τους.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:
 
Καρδίτσας τηλ. 24410-23980
Παλαμά τηλ. 24440-22302
Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και
Μουζακίου τηλ. 24450-41267