εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Υποχρεωτική Αναγραφή Προέλευσης στο Γάλα

0 comments

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης Εθνικής Νομοθεσίας – Υπουργικής Απόφασης, για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, και διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση στα κράτη μέλη, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα εφαρμοστεί στη χώρα. 
 
 
 
Το ΥΠΑΑΤ εκτιμά ότι το ελληνικό αίτημα αναμένεται να έχει θετική κατάληξη μετά την απόφαση της Κομισιόν να κάνει αποδεκτό ανάλογο αίτημα της Γαλλίας.

Αυτό ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, κατά την συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού ΘΕΣ-ΓΑΛΑ κ. Αθανάσιο Βακάλη και τον Αντιπρόεδρο κ. Γεώργιο Σδάνη. 

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ, ο εν λόγω Λαρισαϊκός Συνεταιρισμός, αποτελεί πρότυπο μοντέλο συνεταιριστικής λειτουργίας από το 2011 με γνώμονα την καινοτόμο προσέγγιση της ελληνικής κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της γαλακτοπαραγωγικής. Μέλη του ΘΕΣ-ΓΑΛΑ είναι 50 γαλακτοπαραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες, που εκτρέφουν περισσότερες από 8.000 αγελάδες, με την συνολική παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος του Συνεταιρισμού να αντιστοιχεί στο 10% της εγχώριας παραγωγής. Η καινοτόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δράση του Συνεταιρισμού αφορά το δίκτυο των αυτόματων πωλητών φρέσκου γάλακτος, που ανέρχεται ήδη σε 20 καταστήματα με αυτόματους πωλητές γάλακτος στην Αθήνα, 16 στη Λάρισα και 17 στη Θεσσαλονίκη. 

Η συζήτηση εστιάστηκε στη επίτευξη συνεργειών και συλλογικής δράσης τόσο των κτηνοτρόφων για την στήριξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού βοοτροφίας, όσο και στις συνέργειες μεταξύ γαλακτοπαραγωγών και αγροτών για την σωστή επιλογή και παραγωγή ποιοτικών ζωοτροφών στη χώρα.