εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τι Επηρεάζει τη Συμπεριφορά της Τροφής στα Πουλερικά

0 comments

 

 

Η συμπεριφορά της τροφής των πτηνών, είτε πρόκειται για κοτόπουλα πάχυνσης, είτε για κότες αναπαραγωγής – παραγωγής αυγών επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, που οι ιδιοκτήτες της μονάδας ή αυτοί που την διευθύνουν πρέπει να γνωρίζουν, ώστε να βελτιώσουν την εμφάνιση των πουλιών και αυτά να αποδώσουν σύμφωνα με το γενετικό τους δυναμικό.  
 
 
 
Στα μικρά κοτοπουλάκια μπορεί να δοθεί ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή τους και να βελτιωθεί η εμφάνισή τους μέσω της κατανόησης κάποιων μηχανισμών που έχουν σχέση με την εκτροφή τους και συγκεκριμένα με την διατροφή τους. Οι εκτροφείς θα πρέπει να θεωρήσουν πλεονέκτημα να γνωρίζουν τις φυσικές συνήθειες και ανάγκες των κοτόπουλων, ώστε να εγκαταστήσουν τις καλύτερες συνθήκες ευζωίας και να επιτύχουν, έτσι, την καλύτερη εμφάνιση των μικρών κοτόπουλων.
 
Οι διατροφικοί παράγοντες, παρά το γεγονός ότι είναι εκτός του ελέγχου των παραγωγών, βρίσκονται μεταξύ των πιο μελετημένων συντελεστών που επηρεάζουν τη συμπεριφορά της τροφής. Η παρατήρηση της συμπεριφοράς των πουλιών ίσως βοηθήσει τους διατροφολόγους να κάνουν κάποιες αλλαγές που θα είναι τελικά ευνοϊκές για τον παραγωγό, ιδιαίτερα αν το σμήνος των πουλιών είναι κάτω από θερμοκρασιακό στρες. 
 
Για παράδειγμα, αυξάνοντας την πυκνότητα των ενεργειακών παραγόντων στη διατροφή στη διάρκεια βοηθάμε τα κοτόπουλα να μειώσουν την προσαύξηση της θερμοκρασίας της τροφής, περιορίζοντας ή και αποφεύγοντας τα προβλήματα στη πρόσληψη της τροφής και τις οικονομικές συνέπειες. 
 
Αυτή η αυξημένη ενεργειακή πυκνότητα συχνά πραγματοποιείται με την προσθήκη λιπαρών ουσιών στο σιτηρέσιο. Βέβαια, σ’ αυτήν την περίπτωση τα πέλετς πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας.