εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διατροφή Βιολογικών Χοίρων και Πουλερικών

0 comments

 

Μια μελέτη ερεύνησε τις συνθήκες για την εφαρμογή ισορροπημένης διατροφής σε βιολογικές εκτροφές με χοίρους και πουλερικά.
 
 
 
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Core Organic II project ICOPP και απευθύνεται σε ζώα που εκτρέφονται με βιολογικές πρακτικές, ώστε να είναι πιο παραγωγικά και υγιή. Στη μελέτη συμμετείχαν επιστήμονες από τη Δανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Λιθουανία. Η Ελλάδα φεν συμμετείχε.
 
Ο σκοπός ήταν να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης βιολογικών ζωοτροφών, που καλύπτουν ενέργεια και πρωτεΐνη στις βιολογικές εκτροφές χοίρων και πουλερικών. Συγκεκριμένα, να βρεθεί ο καλύτερος συνδυασμός συστατικών που θα είναι περισσότερο ωφέλιμος για τα ζώα. Στόχος του προγράμματος ήταν να παράγει οικονομικά κερδοφόρες στρατηγικές διατροφής 100% βιολογικές στην Ευρώπη, η οποία θα παρέχει στα πουλερικά και στους χοίρους το απαιτούμενο επίπεδο των θρεπτικών ουσιών σε διάφορες φάσεις της παραγωγής.
 
Η Ευρώπη παρουσιάζει πρόβλημα στην παροχή βιολογικών ζωοτροφών, που καλύπτουν ενέργεια και πρωτεΐνη. Οι χώρες που συμμετείχαν κατέχουν το 80%-85% της βιολογικής παραγωγής χοιρινού και κοτόπουλου στην Ευρώπη και συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία, μέσω μελέτης, για την εφαρμογή ισορροπημένης διατροφής σε χοίρους και πουλερικά.
 
Για τους χοίρους
 
Οι επιστήμονες προτείνουν αποφλοιωμένους καρπούς και σπόρους μπιζελιού, οι οποίοι έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. Και οι δύο επιλογές είναι ασφαλείς για την υγεία των χοιριδίων. Επίσης, οι φυτικές ίνες, όπως το ενσίρωμα τριφυλλιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
 
Για τα πουλερικά
 
Για τη διατροφή των πουλερικών οι επιστήμονες της μελέτης προτείνουν πρωτεΐνη από βιολογική σπιρουλίνα, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές πηγές πρωτεΐνης. Επίσης, η διατροφή με έντομα έως και 12% μπορεί να αντικαταστήσει τη σόγια χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή αβγών, την υγεία και τη γεύση τους. Ένας χρήσιμος τρόπος για την παροχή πρωτεΐνης στα πουλερικά είναι η διύλιση συστατικών φυτικής προέλευσης, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο με μεθειονίνη.