εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές Αγελαδινού Γάλακτος

0 comments

 

 

 
Σύμφωνα με σηµάδια που καταγράφονται στην αγορά του αγελαδινού γάλακτος, θα αρχίσει να επέρχεται σταδιακή ανάκαµψη ως προς τις τιμές του αγελαδινου γάλακτος, με μικρή αύξηση, της τάξης των 3-4 λεπτών στο κιλό.
 
 
 
Λόγω των τιμών εξάλλου υποχώρησε η παραγωγή, η οποία θεωρείται η αιτία για τη μικρή έστω αύξηση της τιμής. Οι αυξημένες ανάγκες των γαλακτοβιομηχανιών και η σημαντική υποχώρηση της παραγωγής πρόσθεσαν ήδη στην τιμή 3-4 λεπτά.
 
Οι εγχώριες γαλακτοβιοµηχανίες θορυβηµένες από τη σηµαντική υποχώρηση της ελληνικής παραγωγής γάλακτος, που σε µεγάλο βαθµό αποτελεί και απόρροια της κοντόφθαλµης τιµολογιακής πολιτικής, την οποία ακολούθησαν το προηγούµενο διάστηµα, δείχνουν να θέλουν να διορθώσουν την αστοχία τους.

Η ζηµιά που έχει γίνει είναι µεγάλη και κάποιοι θεωρούν ίσως και µη αναστρέψιµη. Εκτός από τα ζώα που χάθηκαν από διάφορες ασθένειες, όπως βρουκέλωση και οζώδης, που µείωσαν τον πληθυσµό τους, είναι πλέον πολλά και τα κρούσµατα σφαγής κοπαδιών, γιατί οι παραγωγοί δεν τα έβγαζαν πέρα. 

Αν προστεθούν το πρόβληµα του υποσιτισµού πολλών ζώων, λόγω οικονοµικής στενότητας των κτηνοτρόφων, που επηρεάζει αρνητικά τη γαλακτοπαραγωγή τους και το θερµικό στρες στα ζώα, λόγω υψηλών θερµοκρασιών το τελευταίο διάστηµα, γίνεται αντιληπτό γιατί οι γαλακτοβιοµηχανίες οδηγούνται σε ενέργειες αύξησης της τιμής που δίνουν στον παραγωγή αγελαδινού γάλακτος.
 
Η τιμή τους προηγούμενους μήνες μέχρι τον Ιούλιο κυμαινόταν στα 34-35 λεπτά το κιλό, τον Ιούλιο ήταν 38 λεπτά, ενώ προβλέπεται, ότι το Σεπτέμβριο θα υπάρξει άνοδος των τιµών στα 40 λεπτά.

Ο Όλυµπος είναι η γαλακτοβιοµηχανία που είχε ανακοινώσει τις χαµηλότερες τιµές και εκείνη που έχασε τους µεγαλύτερους όγκους γάλακτος.

Η Μεβγάλ, έχοντας χάσει αρκετές ποσότητες γάλακτος, λόγω των προβληµάτων ρευστότητας, που την υποχρεώνουν να καθυστερεί την εξόφληση των παραγωγών, ετοιµάζεται να κάνει την «αντεπίθεσή» της για να ανακαταλάβει µερίδια στη ζώνη γάλακτος. Η αρχή, κατά τις ίδιες πηγές, θα γίνει µε το αιγοπρόβειο, καθώς το χρειάζεται για τις αυξημένες εξαγωγές φέτας και γιαουρτιού και µετά θα επιχειρηθεί κάτι ανάλογο στο αγελαδινό.

Η ∆έλτα στο προηγούµενο διάστηµα είχε επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν παρασύρθηκε σε µεγάλες µειώσεις τιµών. Ωστόσο, και η ∆έλτα θα ακολουθήσει την τάση, ίσως µε µικρή χρονική υστέρηση, και θα δώσει κάτι παραπάνω σε σχέση µε τις τιµές που πληρώνει τώρα.

Η ΦΑΓΕ, θα συνεχίσει να παίρνει ποσότητες γάλακτος από τους αγελαδοτρόφους που ανήκουν στο συνεταιρισμό ΘεσΓάλα, αλλά με μειωμένες ποσότητες. 
 
Όσο για τη Friesland (Nounou), η οποία έµεινε αµέτοχη στις προηγούµενες µειώσεις, θα συνεχίσει την πολιτική της, η οποία συνίσταται στο να ακολουθεί τις τιµές του ΕΛΟΓΑΚ.