εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Άδειες Στάβλισμού
Θα δοθεί παράταση για τις αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και μετά τις 12 Σεπτεμβρίου, μέχρις ότου να ολοκληρώσει η ομάδα εργασίας του υπουργείου, την εκπόνηση του νέου νομοσχεδίου, που δεν θα χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία.
Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, ενώ τόνισε, ότι μέχρι να υπάρξει ο νέος νόμος, θα πρέπει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να σέβονται τις νέες ημερομηνίες και να μην προβαίνουν σε κυρώσεις προς τους Κτηνοτρόφους, όπως διοικητικές εκβολές και εκποίηση κοπαδιού.
Χωρίς ουσιαστική λύση παρά τις δεκάδες κρούσεις σε θεσµικούς φορείς, ερωτήσεις επί ερωτήσεων στη Βουλή και πολλαπλές παρατάσεις, παραµένει το καθεστώς αδειοδότησης των στάβλων µε τους παραγωγικούς φορείς να επισηµαίνουν ότι βρίσκονται όµηροι των δασαρχείων. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι όσοι κτηνοτρόφοι µπήκαν στα µέτρα βιολογικής κτηνοτροφίας και σπάνιων φυλών, οι οποίοι απειλούνται µε απένταξη από τα Μέτρα, χάνοντας οριστικά το δικαίωµα πληρωµής για όλα τα έτη.
Το πρόβληµα, όπως έχει επισηµανθεί από κτηνοτρόφους, φορείς και Ενώσεις, βρίσκεται στις εγκρίσεις που πρέπει να εκδίδει το δασαρχείο για όλες τις εγκαταστάσεις, ακόµα και σε ιδιόκτητα αγροτεµάχια και σε περιοχές που εκ των πραγµάτων δεν µπορεί να υπάρχει υποψία δάσους. Ως αποτέλεσµα το θέµα τραβιέται χρόνια ολόκληρα µέχρι να αποχαρακτηριστούν οι εκτάσεις, µε αµφίβολα αποτελέσµατα για την έγκριση.
Τι συμβαίνει ακριβώς;
Αν πρόκειται για παραχώρηση δασικής έκτασης, ο ενδιαφερόµενος κτηνοτρόφος δεν έχει παρά να υποβάλει στο δασαρχείο αίτηµα για κτηνοτροφική εγκατάσταση, η οποία και µετά την πάροδο τριών µηνών, αν δεν έχει εξεταστεί και εγκριθεί ή απορριφθεί, θα θεωρηθεί αυτοµάτως εγκριθέν.
Εάν, όµως, ο παραγωγός πρόκειται εγκαταστήσει την εκµετάλλευσή του σε ιδιόκτητο αγροτεµάχιο, ακόµη κι αν αυτό είναι στον κάµπο, σε περιοχή που εκ των πραγµάτων δεν µπορεί να υπάρχει υποψία δάσους, ενώ ο νόµος (4056/2012) απλοποιεί την όλη διαδικασία και σε κανένα σηµείο δεν αναφέρει ότι απαιτείται γνωµοδότηση δασαρχείου, για τις υπηρεσίες, ωστόσο, υπερισχύει µια διευκρινιστική εγκύκλιος, η οποία και αναφέρει ότι για όλες τις εκτάσεις χρειάζεται έγκριση δασαρχείου.
Μία λύση στο πρόβληµα, είναι να εφαρµοστεί το µοντέλο που χρησιµοποιήθηκε το 2010 για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Όταν δηλαδή το ανάλογο πρόβληµα της γνωµοδότησης των δασαρχείων ξεπεράστηκε µε υπουργική απόφαση, που όριζε ότι ο ενδιαφερόµενος παραγωγός όφειλε να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, όπου ανέφερε ότι η περιοχή της κτηνοτροφικής του εγκατάστασης δεν είναι δασική.
Έτσι οι αρµόδιες υπηρεσίες του κράτους θα είχαν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους µετά να ελέγξουν το αληθές της υπεύθυνης δήλωσης και να υποβάλουν τις εκ του νόµου προβλεπόµενες κυρώσεις, στην περίπτωση που κάποιος είχε ψευδώς δηλώσει τα καθέκαστα.
Παράλληλα, τονίζεται ότι αυτό το µοντέλο εφαρµόζεται µε επιτυχία σε κράτη της Ευρώπης, που δι’ αυτού του τρόπου έχουν απαλλαγεί απ’ τη γραφειοκρατία, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα και τους πολίτες τους από εξοντωτικές διαδικασίες, καθυστερήσεις και χαµένα κεφάλαια επενδύσεων. Εκτιµάται, δε, ότι µε παρόµοιο τρόπο µπορεί και πρέπει να διορθωθούν πολλές ακόµη στρεβλώσεις του συστήµατος, αρκεί να υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση.
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδόπουλος μετά από συνάντησή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου αναφέρθηκε στο ζήτημα των πρόχειρων καταλυμάτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ο βουλευτής δήλωσε τα εξής: Τα πρόχειρα καταλύματα προωθούν τις ανάγκες της εκτατικής μορφής κτηνοτροφίας και των μετακινούμενων κτηνοτρόφων. Λύνουν στην πράξη μεγάλα πρακτικά ζητήματα κτηνοτρόφων και τους απαλλάσσουν από την περιττή και πολυέξοδη γραφειοκρατία.
Ο υπουργός είναι πλήρως ενημερωμένος για το ζήτημα και με διευκρινιστική εγκύκλιο επί του νόμου 4056/2012 λύθηκε πλέον οριστικά το ζήτημα που ταλανίζει χρόνια τους κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, γίνεται πλέον σαφές ότι τα πρόχειρα καταλύματα δεν υποχρεούνται σε άδεια και ότι τα υλικά τους δεν περιορίζονται μόνο στην «δομική ξυλεία» αλλά πλέον επεκτείνονται σε όλα τα είδη υλικών ακόμα και δομικών. Τα μόνα απαγορευτικά είναι ο δομικός σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα ή δομικό χάλυβα.
Γίνεται λοιπόν άμεσα κατανοητό πως ο κυβερνητικός προσανατολισμός είναι προς την επίλυση των ασαφειών και των κενών νόμου που υπάρχουν κρατώντας δέσμιους επαγγελματίες χωρίς να δίνουν λύσεις στα καθημερινά πρακτικά ζητήματα αλλά μόνο συσσωρεύοντας γραφειοκρατικά κωλύματα.»