εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέες Γενετικά Τροποποιημένες Ποικιλίες Καλαμποκιού

0 comments

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε συνομιλίες με τα κράτη μέλη στις 9 Ιουλίου με στόχο την έγκριση δύο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για καλλιέργεια στην ΕΕ, των αραβόσιτων Bt11 και 1507.
 
 
 
Η Μόνιμη Επιτροπή για τα Φυτά, τα Ζώα, τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές συνεδρίασε για πρώτη φορά την Παρασκευή για να πάρει έγκριση για τις δύο νέες ποικιλίες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤ).
 
Τα εν λόγω νέα ΓΤ είναι ο αραβόσιτος Bt11 και ο αραβόσιτος 1507. Ο ανθεκτικός σε εντομοαπωθητικά αραβόσιτος ΜΟΝ819 της Μοσάντο τέθηκε επίσης προς συζήτηση για την ανανέωση της άδειάς του. Η συζήτηση αυτή γίνεται σε εφαρμογή της Οδηγίας  (2015/412), η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα, και δίνει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίζουν σχετικά με την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
 
Κατά τη διαδικασία της έγκρισης, ένα κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την τροποποίηση του γεωγραφικού σημείου της εφαρμογής για να διασφαλίσει ότι η περιοχή του δεν θα καλύπτεται από την αδειοδότηση της ΕΕ.


Μετά την έγκριση ενός ΓT, ένα κράτος μέλος μπορεί να απαγορεύσει ή να περιορίσει την καλλιέργειά του βάσει λόγων που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη των στόχων της περιβαλλοντικής ή της γεωργικής πολιτικής, ή άλλους επιτακτικούς λόγους, όπως ο σχεδιασμός πόλεων, η χρήση της γης, οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, η συνύπαρξη και η δημόσια πολιτική.


Ο ΓΤ αραβόσιτος 1507 αναπτύχθηκε για την προστασία έναντι συγκεκριμένων λεπιδόπτερων παρασίτων όπως η πυραλίδα του αραβοσίτου. Περιέχει επίσης ένα γονίδιο το οποίο παρέχει ανοχή στο ζιζανιοκτόνο glufosinate (γλυφοσινικό).
Ο ΓΤ αραβόσιτος Bt11 είναι ανθεκτικός στα έντομα και στα ζιζανιοκτόνα και παράγεται από την εταιρία Syngenta.
 
17 κράτη μέλη έχουν χρησιμοποιήσει τη ρήτρα «εξαίρεσης» όσον αφορά στην καλλιέργεια των τριών ποικιλιών για ολόκληρη την επικράτειά τους. Αυτά είναι η Λετονία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Κροατία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Κύπρος, η Γερμανία- με εξαίρεση την έρευνα, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Δανία, η Σλοβενία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.
 
Επιπλέον, δύο κράτη μέλη έχουν χρησιμοποιήσει τη ρήτρα «εξαίρεσης» για ένα μέρος της επικράτειάς τους: το Βέλγιο για την Περιφέρεια της Βαλονίας και το Ηνωμένο Βασίλειο, για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
 
Αυτό σημαίνει ότι αν εγκριθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα εν λόγω ΓΤ δεν θα καλλιεργούνται στο έδαφός τους.
 
Πηγή: EurActiv.com, Sarantis Michalopoulos, 11 Ιουλίου 2016