εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Στήριξη της Κτηνοτροφίας από την ΕΕ
Τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και της κτηνοτροφίας της ΕΕ.
Το ύψος της βοήθειας αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τον τομέα του γάλακτος σε αντάλλαγμα για την εθελοντική μείωση της παραγωγής και τα άλλα 350 εκατομμύρια θα διατεθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας και την αντιμετώπιση προβλημάτων και σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας. Από τα 350 εκατομμύρια ευρώ, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 1.683.910 ευρώ.
Ο τέως γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) κ. Γιάννης Κολυβάς ανέφερε στην EurActiv.gr ότι τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα είναι ένα ποσό απόλυτα δικαιολογημένο, καθώς η παραγωγή γάλακτος στη χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ της ποσόστωσής της. Η Ελλάδα παράγει σχεδόν 200.000 τόνους λιγότερο από αυτό που δικαιούται, όπως σημείωσε.
Χαρακτήρισε δε τη βοήθεια αυτή «προσωρινή ανακούφιση» για τους γαλακτοπαραγωγούς, ενώ αναμένεται ο καθορισμός των κριτηρίων για την παροχή της βοήθειας τις προσεχείς ημέρες. Πάντως ο κ. Κολυβάς τόνισε στην Ελλάδα οι τιμές δεν έχουν καταρρεύσει όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες , με τις μειώσεις να φθάνουν ακόμη και στο 40%. Προειδοποίησε ωστόσο ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί, καθώς «εάν δεν ανακουφιστεί ο γαλακτοκομικός τομέας, αν δεν γίνει έλεγχος των ποσοστώσεων θα κατακλυστούμε από γάλα».
Πολύ ακριβή παραγωγή
Η κατάργηση των ποσοστώσεων παραγωγής της ΕΕ τον Απρίλιο του 2015 σε συνδυασμό με το ρωσικό εμπάργκο και την πτώση της ζήτησης από την Κίνα οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών του γάλακτος. Ένα προηγούμενο πακέτο στήριξης 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο, απορρίφθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δήλωσε ότι δεν αντιμετώπιζε αποτελεσματικά τις ανισορροπίες της αγοράς.
Με το νέο αυτό πακέτο, η Επιτροπή στοχεύει στη σταθεροποίηση της αγοράς με την αποζημίωση των γεωργών της ΕΕ για τη μείωση του όγκου της παραγωγής και μείωση των τιμών σε ένα δίκαιο επίπεδο. Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε ενδεικτικώς: «Απώτερος στόχος μας είναι να δούμε την πολυπόθητη ανάκαμψη των τιμών που καταβάλλονται στους γεωργούς, ώστε να μπορούν να βιοπορίζονται από την εργασία τους και να συνεχίσουν να παρέχουν ασφαλή, υψηλής ποιότητας τρόφιμα στους πολίτες, καθώς και να συμβάλλουν στις αγροτικές περιοχές και στην απασχόληση στην ύπαιθρο καθώς και στην παροχή δημοσίων αγαθών».
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γάλακτος (ΕΜΒ- ομοσπονδία παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων με μέλη από 13 χώρες), το κόστος της παραγωγής γάλακτος είναι πλέον πολύ ακριβό. Τον Απρίλιο, η παραγωγή γάλακτος στη Γερμανία έδειξε μια μέση τιμή των 25,78 σεντς, τα οποία δεν καλύπτουν ούτε καν τα δύο τρίτα του κόστους παραγωγής, το οποίο είναι πάνω από 44,60 σεντς ανά κιλό γάλακτος. Η εικόνα δεν είναι διαφορετική σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Με μέσο κόστος τα 41,70 σεντς το 2015, η Δανία υπέστη ζημίες άνω των 10 σεντ, ενώ το έλλειμμα για τους Ολλανδούς παραγωγούς με κόστος 44,50 λεπτά ήταν σχεδόν 14 σεντς ανά κιλό γάλακτος. «Μπορούμε πραγματικά να αντιμετωπίζουμε τόσο άδικα αυτούς οι οποίοι παράγουν την τροφή μας και να επιτρέψουμε την παραγωγή σε πολλές περιοχές της Ευρώπης να εξαφανιστεί έτσι απλά;» ρώτησε ο Πρόεδρος του ΕΜΒ Romuald Schaber.
Πώς θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια
Τα κράτη μέλη και οι αγρότες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πακέτο διάσωσης, λέγοντας ότι θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες των αγροτών για μετρητά. Η επιτυχία του προγράμματος, όμως, θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα. Η Farm Europe, μια δεξαμενή σκέψης η οποία ειδικεύεται στις αγροτικές πολιτικές της ΕΕ, θεωρεί ότι η εθελοντική μείωση της παραγωγής είναι η κατάλληλη απάντηση στην τρέχουσα ανισορροπία της αγοράς.
«Ωστόσο, η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από το επίπεδο των ενισχύσεων (το οποίο θα αποφασιστεί από την Επιτροπή) που προβλέπεται για τους τόνους που δεν θα παραχθούν», υποστήριξε η δεξαμενή σκέψης, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το οριακό κόστος παραγωγής ενός λίτρου γάλακτος.
H Farm Europe αναφέρει ότι οι πιο ανταγωνιστικοί παραγωγοί θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να μειώσουν οικειοθελώς την παραγωγή τους και προειδοποίησε ότι ένα ποσοστό ενίσχυσης 8,3 σεντ ανά χιλιόγραμμο είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικό. Εκτιμά δε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να είναι αυστηρή όσον αφορά τα μέτρα που θα αποφασιστούν τελικά από τα κράτη μέλη, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανεχθεί η βοήθεια αυτή να οδηγήσει τελικά σε αυξημένες παραγωγές.
Πηγή: Euractiv