εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Κτηνοτροφία
Για ένα νέο απλούστερο και ενιαίο νομικό πλαίσιο για την κτηνοτροφία στην ΕΕ εργάστηκαν οι Υπουργοί Γεωργίας στο Συμβούλιο που διεξήχθη την Τρίτη 17 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι νέοι κανόνες για την εκτροφή, το εμπόριο και τις εισαγωγές ζώων αναπαραγωγής και του γενετικού τους υλικού, οι οποίοι εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου. Ο νέος κανονισμός που ρυθμίζει τα ανωτέρω θέματα καθώς και άλλα σημαντικά θέματα του κτηνοτροφικού κλάδου θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2016 και θα εφαρμοστεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης ζητήματα στήριξης του γαλακτοπαραγωγικού κλάδου, οι πρόσφατες ζημιές στην Ευρώπη από τον παγετό και οι συμφωνίες με Καναδά (CETA) και HΠΑ (ΤΤΙP).
Ο νέος κανονισμός για την κτηνοτροφία
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου Γεωργίας, ο νέος κανονισμός θα προσφέρει ένα ενιαίο και βελτιωμένο σύνολο διατάξεων για βοοειδή, χοίρους, αιγοπρόβατα και ιπποειδή, βελτιώνοντας το παλαιό νομικό καθεστώς που οργανωνόταν κατά είδος.
Το νέο πλαίσιο θα ρυθμίζει τα εξής:
• την αναγνώριση των οργανώσεων εκτροφής και των ιδιωτικών επιχειρήσεων,
• την έγκριση των προγραμμάτων τους,
• την εγγραφή των ζώων σε συγκεκριμένα βιβλία αναπαραγωγής και μητρώα,
• τον έλεγχο της απόδοσης και της γενετικής αξιολόγησης, καθώς και
• το περιεχόμενο των ζωοτεχνικών πιστοποιητικών.
Επίσης, ο νέος κανονισμός θα περιλαμβάνει και διατάξεις για την εκτέλεση των επίσημων ελέγχων που είναι εξειδικευμένοι για τον τομέα εκτροφής των ζώων.
Καλύτερη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και του εμπορίου
Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην αποφυγή των εμποδίων στο εμπόριο που απορρέουν κατά την εθνική μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ και να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα και οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στις διασυνοριακές δραστηριότητες των αναγνωρισμένων φυλών ζώων.
Διατήρηση ζωικών γενετικών πηγών και απειλούμενων φυλών
Ο κανονισμός αναπαραγωγής ζώων θα συμβάλει στη διατήρηση πολύτιμων ζωικών γενετικών πόρων, την προστασία της βιοποικιλότητας και στην παραγωγή τυπικών περιφερειακών προϊόντων ποιότητας. Ειδικότερα, οι ενώσεις φυλών των ζώων και οι ιδιωτικές διαδικασίες αναπαραγωγής θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια για να επιτύχουν την αναγνώριση και έγκριση των προγραμμάτων αναπαραγωγής τους από τις εθνικές αρχές.
Στην περίπτωση των υπό εξαφάνιση φυλών οι εθνικές αρχές θα μπορούσαν να αρνηθούν την έγκριση ενός προγράμματος αναπαραγωγής ή ακόμη και να διεξάγουν, σε προσωρινή βάση, ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής φυλής, εξασφαλίζοντας έτσι την προώθησή του.
Δηλώσεις Ολλανδού Υπουργού Γεωργίας Martijn van Dam:
«H υγεία των παραγωγικών ζώων αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί την Κομισιόν τα κράτη – μέλη , του καταναλωτές και την κοινωνία στο σύνολό της. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει μεγάλη βαρύτητα υιοθετώντας την νομοθετική πλατφόρμα έτσι ώστε να επιλυθούν προβληματικά ζητήματα της κτηνοτροφιίας. Οι συνάδελφοί μου κι εγώ θα πιέσουμε για μια νέα στρατηγική για την υγεία των ζώων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
‘Αλλα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο περιλάμβαναν:
• Γεωργία και Κλιματικές αλλαγές: οι Υπουργοί Γεωργίας επισήμαναν ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία των Παρισίων του 2015 που προβλέπει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% στην ΕΕ έως το 2030.
• Απλοποίηση της ΚΑΠ: το Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε πρώτη φάση η απλοποίηση θα πρέπει να εφαρμοστεί στο ήδη ισχύον καθεστώς ενώ μελλοντικά μπορεί να εξετασθεί μια συνολικότερη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ
• Η κατάσταση στην αγορά και τον γαλακτοπαραγωγικό τομέα: συζητήθηκε η σε πρώτη φάση αξιολόγηση των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν το Σεπτέμβιο του 2015 και τον Μάρτιο του 2016, η οποία θα γίνει στο Συμβούλιο Γεωργίας τον Ιούνιο. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου ζήτησε από την Ειδική Επιτροπή να εργασθεί στην γρήγορη εφαρμογή των μέτρων στήριξης για τον γαλακτοπαραγωγικό τομέα.
• Οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες σε όλη την Ευρώπη από το χιόνι και τον παγετό: το θέμα ανέδειξαν οι Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία οι οποίες ζήτησαν από την Κομισιόν να διευκολύνει της διαδικασίες των μέτρων στήριξης προς τους γεωργούς. Επιπλέον τόνισαν την ανάγκη λήψης μέτρων ανωτέρας βίας κατά την εφαρμογή της ΚΑΠ
• Οι συμφωνίες CETA και ΤΤIP