εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Άρδευση με Επαναχρησιμοποιούμενο Νερό
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Ισραήλ, το επαναχρησιμοποιούμενο νερό για άρδευση μπορεί να εμπεριέχει κάποιους κινδύνους.
H επαναχρησιμοποίηση υδάτων από τα συστήματα αποχέτευσης μετά τον καθαρισμό τους έχει αναχθεί σε βασική εναλλακτική πηγή νερού άρδευσης. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι το 10% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων προέρχεται από εκτάσεις που έχουν αρδευτεί με επεξεργασμένα ύδατα (1).
Tα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα υψηλά σε περιοχές όπως το Ισραήλ και η Καλιφόρνια, που πρωτοστατούν και στην ανάπτυξη κατάλληλης τεχνολογίας. Η χρήση των νερών αυτών αυξάνεται λόγω και του ότι είναι διαθέσιμα όλο το έτος, ενώ συχνά μειώνουν τη χρήση λιπασμάτων και τις μεγάλες ανάγκες ενέργειας που απαιτούνται για την άντληση. Τέλος, σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η ανάπτυξη της περιαστικής γεωργίας, κυρίως με οπωροκηπευτικά, που πωλούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σημείο καμπής για τη χρήση επεξεργασμένου νερού αποτέλεσε η δημοσίευση επιστημονικής έρευνας της Ένωσης Αμερικανών Χημικών το 2013, που σε συνθήκες πραγματικής καλλιέργειας οκτώ τύπων κηπευτικών ανιχνεύτηκαν «εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα» στοιχείων φαρμάκων και καλλυντικών στα τελικά προϊόντα (2). Το εύρημα αυτό άμβλυνε πολλές από τις αντιδράσεις που υπήρχαν και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της άρδευσης με επεξεργασμένα ύδατα.
Αυτές ακριβώς τις πρακτικές ανατρέπει επιστημονική έρευνα πανεπιστημίου στο Ισραήλ, ενός εκ των κορυφαίων στο αντικείμενο παγκοσμίως, που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα (3).
Η έρευνα κατέγραψε την ύπαρξη μίας συνηθισμένης φαρμακευτικής ουσίας στον οργανισμό ομάδας ανδρών και γυναικών, που κατανάλωναν ντομάτες, πιπεριές, μαρούλια και αγγούρια. Τα προϊόντα αρδεύτηκαν με νερό που είχε καθαριστεί και ανακτηθεί από το δίκτυο αποχέτευσης. Σε αντίθεση με μία άλλη ομάδα που κατανάλωσε τις ίδιες ποσότητες προϊόντων που αρδεύτηκαν με καθαρό – φρέσκο νερό, οι χρήστες της πρώτης ομάδας εμφάνισαν τη φαρμακευτική ουσία, η οποία δεν υπήρχε στον οργανισμό τους πριν από την έναρξη των πειραμάτων.
(1)United Nations University, 2013, Rising reuse of waste water in forecast but world lacks data on «massive potential resource»
(2)American Chemical Society, 2013, «Recycled sewage water is safe for crop irrigation»
(3)O. Paltiel, G. Fedorova, G. Talmor, G. Kleinstern, Y. Maor, B. Chefetz, «Human Exposure to Wastewater – Derived Pharmaceuticals in Fresh Produce: A Randomized Controlled Trial Focusing on Carbamazepine». Enviromental Science and Technology, 2016