εγγραφείτε: Άρθρα

leader

TTIP: Βέτο για τη Φέτα

0 comments

 

 

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει επιφυλάξεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, εάν δεν εξασφαλιστεί αυξημένη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων.
 
 
 
Σύμφωνα με ένα έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας, στο οποίο στηρίζει το ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα EurActiv.com, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αισιόδοξη για το μέλλον της συμφωνίας λόγω της άκαμπτης αμερικανικής στάσης. «Ειδικά η ελληνική πλευρά δεν θα δεχτεί μια Συμφωνία στην οποία δεν θα εξασφαλίζεται η αυξημένη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Έχουμε καλέσει την Ε. Επιτροπή να μην αφήσει αυτό το ευαίσθητο για τα ελληνικά συμφέροντα θέμα στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων, όπου δεν θα υπάρχει ευελιξία», αναφέρεται στο έγγραφο. «Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει η Συμφωνία, καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις που αποτελούν προϋπόθεση για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, σε τομείς όπως για παράδειγμα, οι δημόσιες συμβάσεις και οι ναυτιλιακές υπηρεσίες», επισημαίνεται.
 
Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα δημιουργούν αξία για τις τοπικές κοινωνίες, υποστηρίζουν την αγροτική ανάπτυξη και την προώθηση νέων ευκαιριών απασχόλησης στην παραγωγή, μεταποίηση και άλλες συναφείς υπηρεσίες. Ως τέτοια θα πρέπει σε μια Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να τα προωθεί και προστατεύει και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παραποίησής τους. «Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μία συμφωνία στην οποία τα κορυφαία αγροτικά προϊόντα θα χαρακτηριστούν «generic» και δεν θα προστατεύονται επαρκώς», υπογραμμίζεται.
 
Η υπόθεση της φέτας

Η EurActiv πληροφορήθηκε ότι η Αθήνα ανησυχεί για το παραδοσιακό τυρί φέτα (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), το οποίο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία.
 
Ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε στην EurActiv ότι «η φέτα θα πρέπει να προστατεύεται οριστικά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», προσθέτοντας ότι αυτό το προϊόν έχει υποστεί κατάχρηση και σφετερισμό από εταιρείες τρίτων χωρών κατά το παρελθόν. Ο αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι με βάση την παγκόσμια ζήτηση, η φέτα έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να γίνει ένας πυλώνας ανάπτυξης για τη βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής.
 
Ζήτημα διαφάνειας

Το ελληνικό υπουργείο επανέλαβε επίσης τη θέση του όσον αφορά τη διαφάνεια των διαπραγματεύσεων. «Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης από μόνη της δεν δίνει την απαραίτητη ευελιξία στα κράτη-μέλη να διαμορφώσουν τις θέσεις τους. Τα κ-μ ενημερώνονται για την πορεία των διαπραγματεύσεων από την Επιτροπή και δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα ενοποιημένα κείμενα της διαπραγμάτευσης παρά μόνο εντός των ειδικών αναγνωστηρίων, όπου οι κανόνες πρόσβασης είναι ιδιαίτερα αυστηροί», σημειώνεται στο έγγραφο.
 
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας

Σε επικοινωνία με την EurActiv, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, είπε ότι η ΤΤΙΡ θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, αλλά έδωσε έμφαση και στο θέμα της διαφάνειας.
 
«Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και επαρκή διαβούλευση, προκειμένου να αποφευχθούν παρανοήσεις και έτσι να είναι σε θέση να ασχοληθεί άμεσα με οποιαδήποτε δύσκολα και προβληματικά σημεία της συμφωνίας που βρίσκονται υπό συζήτηση», τόνισε.
 
Αποστόλου: Θα προστατεύσουμε με όλα τα μέσα την ΠΟΠ φέτα
 
Την ανάγκη προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων και ειδικά της «ΠΟΠ φέτα», κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. ανέδειξε στις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς και σε συνάντησή του με τον Επίτροπο κ. Χόγκαν.
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Συμβούλιο ο κ. Αποστόλου, «δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας για διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για τη φέτα, όπως για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις.  Με την Συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά αμφισβητείται σαφώς νομικά, αλλά και ηθικά, η ύπαρξη των ελληνικών δικαιωμάτων στη φέτα. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς  μας.  Οφείλουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αν θέλουμε οι γεωγραφικές ενδείξεις να θεωρούνται μια «επιτυχημένη ιστορία» της πολιτικής ποιότητας της ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία τους».
 
Σε δήλωσή του, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε τα εξής: «Εξήγησα για άλλη μια φορά στους εταίρους μας ότι η φέτα δεν είναι απλώς ένα εμβληματικό αγροτικό προϊόν. Είναι ένα προϊόν με πολλαπλή συμβολή στην ελληνική αγροτική οικονομία και η βάση στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την αγροτική πολιτική μας.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τους εμπορικούς της εταίρους μας υποχρεώνει να θέσουμε το θέμα της φέτας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση μας σε όλα τα όργανα και με όλους τους τρόπους, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της «ΠΟΠ φέτα» στις διεθνείς αγορές».
 
Σε δήλωσή του μετά την ειδική συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Χόγκαν ο κ. Αποστόλου ανέφερε: «Συζητήσαμε  με τον Επίτροπο Χόγκαν διεξοδικά για το πρόβλημα που προκύπτει για τη χώρα μας σχετικά με την προστασία της ΠΟΠ φέτα κατά τις διμερείς συμφωνίες της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να βοηθήσει για την εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Πιστεύω ότι σύντομα με τη βοήθεια της Κομισιόν θα καταλήξουμε σε μια θετική απόφαση».