εγγραφείτε: Άρθρα
εύρεση
Κινητά Σφαγεία
Τα κινητά σφαγεία προβάλλουν ως μια εναλλακτική λύση με στόχο το χαμηλότερο κόστος σφαγής και την καλύτερη ποιότητα σφαγίου, σύμφωνα με πρόταση που κατατέθηκε στο ΥΠΠΑΤ.
Υψηλότερα περιθώρια κέρδους, λόγω µικρότερου κοστολογίου στα µεταφορικά, µέγιστη ποιότητα στο τελικό παραγόµενο προϊόν, λόγω του ότι τα ζώα δεν υφίστανται το σοκ προ σφαγής, αλλά και µια σειρά από οφέλη, σε επίπεδο πρακτικό, γραφειοκρατικό και περιβαλλοντικό µπορεί να προσποριστούν οι έλληνες κτηνοτρόφοι, από τη λειτουργία και ανάπτυξη στην επικράτεια µικρών κινητών σφαγείων. Πάνε παντού, μειώνουν τα μεταφορικά, προσφέρουν αυτονομία και ποιότητα κρέατος, σύμφωνα με ειδικούς.
Η ραγδαία αναπτυσσόµενη αυτή πρακτική, ιδίως σε επίπεδο ΗΠΑ θεωρείται από ειδικούς του χώρου, αλλά και από κτηνοτρόφους, ότι µπορεί να συµβάλλει στο µείζον θέµα της µείωσης κόστους παραγωγής, µε σκοπό τη µεγιστοποίηση του κέρδους των παραγωγών και στη χώρα µας.
Τα πλεονεκτήµατα, όπως αναφέρονται από τον εισηγητή της πρότασης είναι:
• δεν υπάρχουν απώλειες βάρους των διατιθέµενων ζώων (δεδοµένου ότι δεν απαιτείται η µεταφορά τους κατά την οποία χάνουν βάρος), εποµένως αυξηµένα έσοδα για τον κτηνοτρόφο,
• το παραγόµενο τελικό προϊόν (κρέας) είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας, αφού το ζώο δεν υφίσταται το σοκ της επικείµενης θανάτωσης, εποµένως διάθεση του προϊόντος σε υψηλότερη τιµή,
• καλύτερος προγραµµατισµός παραγωγής
• βέλτιστη επεξεργασία κρέατος και υποπροϊόντων τους, συνεπώς καλύτερες τιµές,
• περιβαλλοντικά κι όχι µόνον οφέλη,
• δυνατότητα διάθεσης του τελικού προϊόντος, µε οικονοµικά ανταγωνιστικότερους όρους (ακόµα και σε συνεργατικά κρεοπωλεία της οµάδας των παραγωγών κτηνοτρόφων),
• καλύπτεται εύκολα και γρήγορα το σύνολο της χώρας σε ανάγκες σφαγείων και το µειονέκτηµα του γεωφυσικού ανάγλυφου (ορεινοί όγκοι-νησιωτικές περιοχές).
Οι εν λόγω κινητές µονάδες µπορεί να χρησιµοποιηθούν για τη σφαγή και επεξεργασία µια ευρείας γκάµας κρέατος, όπως αµνοερίφια, βοοειδή, χοίρους, βουβάλια, πουλερικά, κουνέλια κ.λπ. στο χώρο σταβλισµού, ανοίγοντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας, καθώς απαιτείται, να είναι πλήρως στελεχωµένες και τεχνολογικά υποστηριζόµενες από τον αναγκαίο εξοπλισµό.
Ειδικότερα, για τη χώρα µας, σύµφωνα µε την πρόταση Σκουτέρη, τα κινητά σφαγεία, θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν από οµάδες µικρών και µεσαίων κτηνοτροφικών µονάδων.
«Με τη συνδροµή µάλιστα της οικείας Περιφέρειας (που µπορεί να εκδώσει τις σχετικές άδειες), οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι δύνανται, να λύσουν τον γόρδιο δεσµό των κοστοβόρων δηµοτικών σφαγείων (όπου υπάρχουν, αλλά δεν επαρκούν), καθώς και των παράνοµων – υπαίθριων σφαγείων.
Να λύσουν τα προβλήµατα της ρύπανσης, αλλά και της περιφρούρησης της δηµόσιας Υγείας, που προκαλούνται από τα παράνοµα σφαγεία και την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων τους», σηµειώνει µεταξύ άλλων ο ίδιος ο εισηγητής, καλώντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, να ενθαρρύνει µέσω επιδοτούµενων προγραµµάτων τέτοιες πρωτοβουλίες, από την στιγµή µάλιστα που υπάρχει ήδη από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης θεσµικά κατοχυρωµένη διαδικασία (Κανονισµοί της Ε.Ε. 991/2001, 1774/2002, 852-853-854/2004, 882/2004, 1069/2009, 1099/2009, 294/2013).