εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ηµερίδα για τις Αυτόχθονες Φυλές Αιγοπροβάτων

0 comments

 

 
 
 
Η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία (Ε.Ζ.Ε.) οργανώνει Επιστηµονική Ηµερίδα στα Ιωάννινα την 14η Ιουνίου 2016 µε θέµα «∆ιατήρηση και ∆ιαχείριση Ζωικών  Γενετικών Πόρων: Αναγκαιότητα και Επένδυση Ταυτόχρονα». 
 
 
 
Απώτερος στόχος  είναι να αναδείξει τα πλεονεκτήµατα των ελληνικών φυλών, κυρίως των αιγοπροβάτων, όπως είναι για παράδειγµα η φυλή Χίου και Άρτας για τα πρόβατα και η φυλή Σκοπέλου για τις αίγες, από πλευράς παραγωγικότητας, διάρκειας παραγωγικής ζωής, προσαρµοστικότητας, αποτελεσµατικότητας εκτροφής, ποιότητας παραγόµενων προϊόντων κ.ά. 

Στην ηµερίδα θα αναπτυχθούν, επίσης, θέµατα σχετικά µε τη διάσωση-διατήρηση των σπάνιων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, την ανάδειξη και αξιοποίηση του υπάρχοντος γενετικού υλικού και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονοµιάς στην περιοχή της Ηπείρου.
 
Με βασικό πλεονέκτηµα, τουλάχιστον µέχρι στιγμής, την εγγυηµένη απορρόφηση του παραγόµενου γάλακτος από τις βιοµηχανίες και τα τυροκοµεία για παρασκευή τυριών και γιαούρτης, η αιγοπροβατοτροφία προβάλλεται από πλευράς Ζωικής Παραγωγής, ως ο κλάδος που έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης στις δύσκολες οικονοµικές συνθήκες αλλά και το µικρότερο ρίσκο επένδυσης. 

Παράλληλα η τιµή του γάλακτος, αν και καθηλωµένη επί χρόνια, παρά την αύξηση των τιµών των ζωοτροφών, του ΦΠΑ (23 %) κλπ. θεωρείται «κατ’ ανάγκην» σχετικά ικανοποιητική από τους αιγοπροβατοτρόφους, σε σύγκριση µε τις τιµές του αγελαδινού αλλά και αυτές του κρέατος των αµνοεριφίων. 

Ποιες είναι όµως οι προοπτικές του κλάδου στο άµεσο και απώτερο µέλλον;

Θεωρούµε όλοι, λίγο-πολύ, ότι η φέτα είναι το «ισχυρό χαρτί» της αιγοπροβατοτροφίας διότι είναι εξαγώγιµο προϊόν υψηλής ζήτησης. Ούτε όµως η τιµή της φέτας που εξάγεται είναι συγκριτικά υψηλή, ούτε η τιµή του αιγοπροβείου γάλακτος που εισπράττει ο κτηνοτρόφος ανάλογη. Θα έπρεπε και θα µπορούσε να είναι υψηλότερη. Αναφορικά µε το θέµα της τιµής του αιγοπρόβειου γάλακτος κυκλοφορούν φήµες περί εισαγωγής πρόβειου γάλακτος από άλλες χώρες (π.χ. Σαρδηνία) σε χαµηλή τιµή, γεγονός που βάζει σε «πειρασµό» κάποιους τυροκόµους να µειώσουν τις αντίστοιχες τιµές του ελληνικού πρόβειου γάλακτος. 

Το θέµα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό για πολλούς λόγους οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:

Θα ωθήσει σε συρρίκνωση της αιγοπροβατοτροφίας λόγω του ότι δεν θα είναι οικονοµικά βιώσιµες οι µονάδες και θα διακόψουν τη λειτουργία τους (ό,τι ακριβώς συµβαίνει µε την αγελαδοτροφία).
 
Επακόλουθο της παραπάνω συρρίκνωσης της θα είναι η µείωση της παραγόµενης ποσότητας γάλακτος για τα τυροκοµεία, οπότε θα αντιµετωπίσουν και αυτά µε τη σειρά τους µεσοµακροπρόθεσµα θέµα λειτουργίας και επιβίωσης. Χαίρονται ίσως κάποιοι µε τη χαµηλού κόστους εισαγόµενη πρώτη ύλη. ∆εν βλέπουν το πρόβληµα που θα προκύψει στο µέλλον που δεν θα είναι αντιστρέψιµο! Αν λείψει ο κτηνοτρόφος θα κλείσει και ο τυροκόµος. Θα είναι θέµα χρόνου. Ας δουν, λοιπόν,  τα πράγµατα όχι µε βάση το πρόσκαιρο κέρδος.
 
Το µεγάλο διακύβευµα όµως θα είναι η φέτα την οποία θεωρούµε και αποκαλούµε «ισχυρό χαρτί». Η φέτα, λοιπόν, θα κινδυνεύσει (είναι θέµα χρόνου αν δεν ληφθούν µέτρα, ιδιαίτερα από την Πολιτεία) και λόγω του εισαγόµενου γάλακτος και λόγω των εισαγόµενων φυλών αιγοπροβάτων, το γάλα των οποίων χρησιµοποιείται και για φέτα. Για το θέµα αυτό ευθύνη φέρουν όλοι: Οι κτηνοτρόφοι, οι τυροκόµοι, η Πολιτεία.

Οι κτηνοτρόφοι, πειθόµενοι από τις διαφηµίσεις των εισαγωγέων αγοράζουν εισαγόµενες φυλές νοµίζοντας ότι θα δουν θεαµατική αύξηση των αποδόσεων, αδυνατώντας να κάνουν πραγµατική αξιολόγηση. Αγοράζουν, επίσης, µανιωδώς αρσενικά εισαγόµενων φυλών και σε υψηλές τιµές για δήθεν αναβάθµιση του ποιµνίου τους χωρίς να ζητούν τη γνώµη ειδικών επιστηµόνων. ∆ιαθέτουν, όµως, το γάλα αυτό σε τυροκοµεία που παρασκευάζουν φέτα παραβιάζοντας τις προϋποθέσεις του Νόµου για την παρασκευή της φέτας. Τα τυροκοµεία αγοράζουν και αυτά µε τη σειρά τους, και εν γνώσει τους, το γάλα από τις εκτροφές αυτές µε µία υπεύθυνη δήλωση του κτηνοτρόφου περί παραδοσιακού τρόπου εκτροφής, εγχώριας φυλής κλπ.

Στην Πολιτεία έχει επισηµανθεί και προταθεί όπως ο Ειδικός στη Ζωική Παραγωγή Γεωπόνος, απόφοιτος ΑΕΙ, πρέπει να είναι αυτός που θα ελέγχει το ζωικό υλικό της κάθε εκτροφής και θα πιστοποιεί αν το γάλα της εκτροφής  αυτής µπορεί να χρησιµοποιηθεί για φέτα.

Με  τις συνθήκες αυτές διασφαλίζεται η ονοµασία της φέτας ως ΠΟΠ (;) και για πόσο ακόµα;  Η ευθύνη της Πολιτείας όµως δεν περιορίζεται µέχρις εδώ. Θα έπρεπε προ πολλού (αφού έχουν εισαχθεί κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα µέχρι τώρα) να είχε αναθέσει σε Ερευνητικά Ιδρύµατα και Πανεπιστήµια την αξιολόγηση των φυλών αυτών που εισάγονται στη χώρα µας και τη σύγκρισή τους µε τις αντίστοιχες Ελληνικές φυλές. Έτσι θα είχε προφυλάξει τους κτηνοτρόφους που αγοράζουν τα εισαγόµενα ζώα σε υψηλές τιµές χωρίς να παίρνουν αντίστοιχες αποδόσεις ή υψηλότερες από αυτές των εκλεκτών ελληνικών φυλών αιγοπροβάτων.

ΤOY ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΕΡΒΑ, ΠΡΟΕΔΡΟY ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ