εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τρόφιμα: Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ

0 comments
 
 
Την ασφάλεια των τροφίμων στην Αγγλία αναμένεται να απειλήσει μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπως αποκάλυψε μελέτη του Κέντρου Διατροφικής Έρευνας.
 
 
Η έρευνα με τίτλο «Τρόφιμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ: Brexit or Bremain;», εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου όσον αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων. Σύμφωνα με τη μελέτη, αν η Αγγλία αποχωρήσει από την ΕΕ, οι εισαγωγές τροφίμων θα γίνουν πιο ακριβές, οι τιμές θα αυξηθούν και θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στην τροφοδοσία μεγάλων εφοδιαστικών αλυσίδων.

Αυτές οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, θα προκαλέσουν σειρά επιπτώσεων στη διατροφική καθημερινότητα της Βρετανίας.

Σχεδόν το 40% της συνολικής προμήθειας φρούτων και λαχανικών στην Αγγλία, εισάγεται από την Ευρώπη ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το 55% του χοιρινού. Η Βρετανία είναι διατροφικά ανεξάρτητη σε ποσοστό περίπου 60% και γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν διέξοδοι στην περίπτωση ανεξαρτησίας από την ΕΕ.

Ομοίως, θα επηρεαστεί και ο χώρος της καλλιέργειας στη Βρετανία και της παραγωγής τροφίμων, καθώς οι ακριβές τιμές των εισαγόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων σε συνδυασμό με την αποδυναμωμένη στερλίνα, θα εκτοξεύσουν το κόστος παραγωγής τροφίμων και προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπως π.χ. άνοδος της ανεργίας. Επίσης, πρόβλημα θα προκληθεί όσον αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων καθώς οι διαφορετικοί κανονισμοί ελέγχου της Ευρώπης, θα έρχονται σε αντίθεση με τους νέους, βρετανικούς κανονισμούς που θα δημιουργηθούν.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη που υποστηρίζει πως μια τέτοια κίνηση μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει για τη βρετανική οικονομία. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Βρετανία αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς εισάγει πολύ περισσότερα τρόφιμα από όσα εξάγει. Οι υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., αναφέρουν πως η Αγγλία θα ωφεληθεί ιδιαίτερα καθώς θα αναγκαστεί να αυξήσει την αγροτική της παραγωγή προκειμένου να μειώσει τις  ακριβές εισαγωγές με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η οικονομία της συνολικά και να μειωθεί η ανεργία. Μένει να δούμε στην πράξη τι θα ισχύει μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.